Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Στη Μόλυβο της Λέσβου

Η Μήθυμνα ή Μόλυβος είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου. Είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, 62 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού Μυτιλήνης. 
Είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός, στο βόρειο μυχό του ομώνυμου όρμου, πάνω στον οποίο δεσπόζει το παλιό φρούριο. Χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Έχει μικρό λιμάνι με κίνηση κυρίως αλιευτικών σκαφών και τουριστικών θαλαμηγών.
Φωτογραφία sylvietsak
Φωτογραφία  apanotous
Τα σπίτια του οικισμού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα. Κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα παρουσιάζουν μια εικόνα γραφική και ρομαντική. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν την παραμυθένια ομορφιά.

Φωτογραφία Fillitsa Karantoni 
Φωτογραφία  Pavlo1963
Μήθυμνα είναι η αρχαία ονομασία του οικισμού. Στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου απόκτησε το όνομα Μόλυβος. Το αρχαίο της όνομα οφείλεται στη Μήθυμνα, κόρη του Μακαρέα και σύζυγο του Λεπετύμνου. Κατά τη μυθολογία η Μήθυμνα, μαζί με τη Μυτιλήνη, την Άντισσα, την Αρίσβη και τον Ερεσό, ήταν τα παιδιά του βασιλιά Μάκαρα, που εποίκισε τη Λέσβο. Από τα παιδιά του βασιλιά πήραν τα ονόματά τους και οι συγκεκριμένες πόλεις του νησιού, που χιλιάδες χρόνια μένουν στην ίδια θέση και διατηρούν τα ίδια ονόματα.
Φωτογραφία  H e r m e s
Φωτογραφία  Pavlo1963
Στην μακραίωνη ιστορία του οικισμού χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο ονόματα. Σήμερα ισχύουν και τα δύο. Οι κάτοικοι, όταν αναφέρονται στην πόλη τους χρησιμοποιούν το όνομα Μόλυβος. 
Φωτογραφία  H ermes
Φωτογραφία blauwmarc 
Επίνειο της περιοχής αποτελεί το επιβλητικό Βυζαντινό κάστρο, που δεσπόζει στην περιοχή, καθώς "στεφανώνει" όλο τον λόφο πάνω από τον Μόλυβο και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. 
Φωτογραφία  gcard69
Το κάστρο της Μήθυμνας είναι χτισμένο πάνω στα λείψανα της αρχαίας οχύρωσης, στην κορυφή του λόφου. Θεμελιώθηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, κατά μια εκδοχή τον 6ο αιώνα, επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, γνωστού για την οικοδομική του δραστηριότητα. Κατά μια άλλη άποψη, το κάστρο χτίστηκε μετά τα μέσα του 13ου αιώνα, με σκοπό να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των Τούρκων και Φράγκων επιδρομέων. Η σημερινή μορφή του κάστρου είναι αποτέλεσμα των εργασιών του 14ου αιώνα και των Οθωμανικών προσθηκών μετά το 1462.
Φωτογραφία  sylvietsak
Από τα αξιοθέατα της περιοχής που αξίζει να επισκεφτείτε, είναι το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μια αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, που περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Μήθυμνα. Τα σπίτια στα οποία έζησαν οι λογοτέχνες Αργύρης Εφταλιώτης και Ηλίας Βενέζης. Επίσης, αξίζει να δείτε τις τούρκικες βρύσες και τα λουτρά του περασμένου αιώνα.
Το Συνεδριακό κέντρο του Μόλυβου, στεγάζεται σ' ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό και συνδυάζει την αρχοντιά των περασμένων εποχών με τις σύγχρονες ανέσεις και εξοπλισμό, που το κάνουν να κερδίζει τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Φωτογραφία Mick Sway
Φωτογραφία  Gkriniaris
Η ομώνυμη παραλία διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος και την άρτια οργάνωσή της. Σε απόσταση 4 χλμ. από το Μόλυβο βρίσκεται η υπέροχη βοτσαλωτή παραλία της Εφταλούς. Διαθέτει υπέροχη θέα που φτάνει ως τα μικρασιατικά παράλια, ενώ τα πεντακάθαρα νερά της προσφέρονται για κολύμπι. Εδώ βρίσκονται και οι ομώνυμες ιαματικές πηγές.

Φωτογραφία DIANA EST
Φωτογραφία Malela 
Πηγές   1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...