Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το γιγάντιο λουλούδι-πτώμα

Ένα ανθοφόρο φυτό με την μεγαλύτερη μονοστέλεχη ταξιανθία στον κόσμο. 
Είναι από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια. 
Το επιστημονικό του όνομα (Amorphophallus titanum) προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις άμορφος και φαλλός. Το κοινό του όνομα είναι "γιγάντιο άρουμ" (titan arum). Επίσης είναι γνωστό και ως "λουλούδι πτώμα", λόγω της πολύ άσχημης μυρωδιάς του.
Φωτογραφία  fitchdnld
Είναι ενδημικό στη Σουμάτρα, όπου φύεται σε ανοίγματα στα τροπικά δάση, σε ασβεστολιθικούς λόφους. Το φυτό αυτό καλλιεργείται σε βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Ο βλαστός και τα φύλλα μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα σε ύψος και η διάμετρός τους τα 4,5 μέτρα. Ο βολβός του είναι ο μεγαλύτερος γνωστός και μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 50 κιλά. Όταν ανθίζει, το λουλούδι του κρατάει ανθισμένο μόνο για 2-3 μέρες. Πολύ μικρό διάστημα αν σκεφτείτε ότι ανθίζει κάθε 6-10 χρόνια.
Φωτογραφία  duncan
Σπάδικας με λουλούδια
Η πρώτη επιστημονική περιγραφή του έγινε το 1878 από τον Ιταλό βοτανολόγο Odoardo Beccari. Το άνθος του φυτού είναι πολύ σπάνιο στη φύση και ακόμα πιο σπάνιο όταν καλλιεργείται. Η πρώτη φορά που καλλιεργήθηκε ήταν στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στο Λονδίνο, το 1889. Επίσης καλλιεργήθηκε, το 1937 και το 1939, στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ. 
Φωτογραφία  PDH
Το 2003 άνθισε το μεγαλύτερο λουλούδι,  στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Βόννης, στη Γερμανία που είχε ύψος 274 εκατοστά. Δημιούργησε παγκόσμιο ρεκόρ και καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες.
Το 2005 το ρεκόρ αυτό  καταρρίφθηκε στον Βοτανικό Κήπο Wilhelma στη Στουτγάρδη, στη Γερμανία. Το ύψος του λουλουδιού έφτασε σε ύψος τα 294 εκατοστά. Τέλος, τον Ιούνιο του 2010 το ρεκόρ καταρρίφθηκε και πάλι, από τον Louis Ricciardellio, με ένα λουλούδι ύψους 310 εκατοστών. Αυτό το γεγονός, επίσης καταγράφηκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες.
Φωτογραφία US Botanic Garden
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...