Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ωκεανοί της Γης

Οι πέντε ωκεανοί του πλανήτη Γη συνολικά καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) της επιφάνειας της γης, περιέχουν δε το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων, ενώ σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα παρουσιάζουν βάθος μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων.
Φωτογραφία Tiago Fioreze
Οι ωκεανοί επικοινωνούν μεταξύ τους. 
Στην πραγματικότητα όλο το αλμυρό νερό του πλανήτη αποτελεί μια ενιαία μάζα, που ονομάζεται «παγκόσμιος ωκεανός» και καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη.
Φωτογραφία dgaponenko
Το βαθύτερο σημείο στον ωκεανό είναι η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench), η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βόρεια των Μαριάνων νήσων (Marianna Islands). Έχει μέγιστο βάθος 10.971 μέτρων. Αν βάζαμε το ψηλότερο βουνό του πλανήτη, το Έβερεστ, που έχει ύψος 8.846 μέτρα στη τάφρο των Μαριανών θα καλυπτόταν από το νερό, σε βάθος περισσότερο από 1,5 χλμ.
Φωτογραφία PatrickSmithPhotography
Επίσης, θεωρείται ότι το ψηλότερο βουνό της Γης είναι το Έβερεστ. Όμως στην πραγματικότητα, το Μάουνα Κέα, ένα ανενεργό ηφαίστειο της Χαβάης με υψόμετρο 4.205 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι πιο ψηλό. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Όταν μετριέται από τον πυθμένα του ωκεανού ανέρχεται σε περισσότερα από 10.200 μέτρα.
Φωτογραφία Mikkel Bækhøj Christensen
Το υποβρύχιο φαράγγι Monterey Bay είναι βαθύτερο και μεγαλύτερο από το Γκραντ Κάνυον. Το 90% της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη παρατηρείται στους ωκεανούς.
Υποθαλάσσιοι σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων και κατολισθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι. Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο τσουνάμι είχε ύψος 60 μέτρων και προσκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 8,9 της κλίμακας Ρίχτερ στον κόλπο της Αλάσκας το 1899.
Φωτογραφία Pieter Musterd
Οι ωκεανοί είναι οικότοπος για 230.000 γνωστά είδη. Τα βάθη των ωκεανών όμως παραμένουν ανεξερεύνητα. Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια θαλάσσια είδη. Η ζωή μέσα στους ωκεανούς εξελίχθηκε 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθεί η ζωή στη Γη.
Φωτογραφία Uxbona
Οι ωκεανοί έχουν μεγάλη σημασία για την οικολογική ισορροπία της Γης, γιατί:  Αποτελούν τους κυριότερους ρυθμιστές του κλίματος. Διαφοροποιούν τη θερμοκρασία της Γης απορροφώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, την οποία αποθηκεύουν ως θερμική ενέργεια. Τα συνεχώς μετακινούμενα ωκεάνια ρεύματα, κατανέμουν αυτή τη θερμική ενέργεια σε όλη τη Γη.
Το 85% του οξυγόνου παράγεται στους ωκεανούς. Αυτό γίνεται από το φυτοπλαγκτόν το οποίο αποτελεί και τη βάση της τροφικής αλυσίδας των οργανισμών που ζουν στους ωκεανούς.
Φωτογραφία Nyks
Από τα τέλη του 19ου αιώνα υπάρχει μια μέση άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών. Υπολογίζεται σε 0,33 βαθμούς Κελσίου στα στρώματα των ωκεανών έως βάθος 700 μέτρων και 0,39 βαθμούς σε βάθος 366 μέτρων. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην επιφάνεια των ωκεανών, όπου φτάνει τους 0,59 βαθμούς, ενώ μειώνεται στους 0,12 βαθμούς Κελσίου σε βάθος  900 μέτρων. Η διαχρονική άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στον Ατλαντικό απ' ό,τι στον Ειρηνικό ωκεανό.
Φωτογραφία â–ºCubaGallery
Ο Ειρηνικός Ωκεανός  είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη. Καλύπτει το 1/3 της επιφάνειάς της. Το μέσο βάθος του Ειρηνικού ωκεανού υπερβαίνει τα 4.000 μέτρα. Στον Ειρηνικό ωκεανό βρίσκονται 25.000 νησιά, περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα του κόσμου, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται κάτω από τον ισημερινό.
Φωτογραφία dgaponenko
Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της γης, μετά τον Ειρηνικό και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της. Το μέσο βάθος του είναι 4.000 μέτρα, εμφανίζει όμως ανισομέρειες εξαιτίας της παρουσίας τάφρων και εκτεταμένων υφαλορράχεων, που αποτελούν πραγματικές υποβρύχιες οροσειρές. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η τεράστια υφαλορράχη, που ξεκινά από την Ισλανδία, διασχίζει τον Ατλαντικό σε όλο το μήκος του , φτάνοντας σχεδόν έως την Ανταρκτική.
Φωτογραφία hn.
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης και καλύπτει σχεδόν το 20% της επιφάνειάς της. Ο βυθός του διασχίζεται από αρκετές υποβρύχιες οροσειρές, οι οποίες δημιουργούν διάφορες λεκάνες. Το μέσο βάθος του είναι 4.000 μέτρα, ενώ το μέγιστο φτάνει τα 7.450 μέτρα, στην τάφρο της Σούνδης, κοντά στην ακτή της Ιάβας.
Φωτογραφία Rv
Ο Ανταρκτικός Ωκεανός διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης. Έρευνα, που έγινε το 2008, έδειξε ότι αποτελεί μια τεράστια αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη μας.
Φωτογραφία Mathilde PRIGENT
Ο Αρκτικός Ωκεανός, βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου πόλου, είναι ο μικρότερος και ο πιο ρηχός από τους πέντε ωκεανούς της γης. Κατά την περίοδο του χειμώνα καλύπτεται με πάγο απ' άκρη σε άκρη. Ετησίως δημιουργούνται στον Αρκτικό ωκεανό 10.000-50.000 παγόβουνα.
Φωτογραφία Gérald Tapp
Φωτογραφία  â–ºCubaGallery
Φωτογραφία hn
Φωτογραφία Mike Switzerland
Φωτογραφία JJ Harrison 
Φωτογραφία S@ilor
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...