Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ο Μελισσοφάγος του ουράνιου τόξου

Οι μελισσοφάγοι είναι ομάδα από πτηνά στην οικογένεια Μεροπίδες (Meropidae). Χαρακτηρίζονται από πολύχρωμα φτερά, μακρύ και στενό κορμί και συνήθως μακριά φτερά στην ουρά. Η ομάδα αυτών των πουλιών ζει και αναπαράγεται σε ανοικτές εκτάσεις σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές του παλαιού κόσμου. 
Φωτογραφία Stephen Michael Barnett
Ο Μελισσοφάγος του ουράνιου τόξου (Merops ornatus) είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που απαντάται στην Αυστραλία. Είναι ένα έντονα χρωματισμένο πουλί γι΄αυτό και ονομάζεται "ουράνιο τόξο". 
Φωτογραφία steve happ
Το πάνω μέρος της πλάτης του και τα φτερά του έχουν πράσινο χρώμα, ενώ το κάτω μέρος της πλάτης και η αρχή της ουράς του έχουν ένα φωτεινό μπλε χρώμα. Η κάτω πλευρά των φτερών του έχει κόκκινο χρώμα με μαύρες άκρες και το τέλος της ουράς του είναι μαύρη έως βαθύ μωβ. Η κορυφή του κεφαλιού του, το στήθος και η κοιλιά του έχουν ένα ανοιχτό κίτρινο.
Φωτογραφία  scuze a me
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, απαντώνται σε δασικές περιοχές στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αυστραλίας, εξαιρούμενης της Τανζανίας. Το χειμώνα μεταναστεύουν στη βόρεια Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα και σε μερικά από τα νοτιότερα νησιά της Ινδονησίας. Μπορούν να βρεθούν σε ανοιχτά δάση, παραλίες, αμμοθίνες, βράχια, μαγκρόβια δάση. Συχνά επισκέπτεται πάρκα και ιδιωτικούς κήπους.
Φωτογραφία Jon Thornton
Το μήκος του φτάνει τα 19-24 εκατοστά. Είναι κοινωνικό είδος και φτιάχνει φωλιές ομαδικά σε τούνελ σε αμμώδεις λόφους.  Όταν δεν είναι η περίοδος αναπαραγωγής, τα πολύχρωμα αυτά πουλιά κουρνιάζουν όλα μαζί σε μεγάλες ομάδες, σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και μεγάλα δέντρα. Οι μελισσοφάγοι ζευγαρώνουν για μια ζωή. Το θηλυκό γεννάει 3-7 λευκά αυγά, τα οποία επωάζει για 24 ημέρες. 
Φωτογραφία Stephen Barnett
Όπως όλοι οι μελισσοφάγοι έτσι κι ο μελισσοφάγος του ουράνιου τόξου τρέφεται με έντομα, και ειδικά με μέλισσες και σφήκες τις οποίες συλλαμβάνει στον αέρα με βουτιές που κάνει από ψηλές θέσεις ή ακόμα και όταν βρίσκεται στον αέρα. Πριν να καταπιεί την λεία του ο μελισσοφάγος αφαιρεί το κεντρί κτυπώντας απανωτά το έντομο σε σκληρό μέρος μερικές φορές. 
Φωτογραφία 0ystercatcher
Οι μελισσοφάγοι μπορούν να φάνε εκατοντάδες μέλισσες την ημέρα κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους μελισσοκόμους. Η ζημιά που προκαλούν όμως αντισταθμίζεται από το ρόλο που διαδραματίζουν στον έλεγχο των πληθυσμών άλλων εντόμων, όπως των ακρίδων κ.ά. 
Φωτογραφία gardener54
Φωτογραφία  Stephen Barnett
Φωτογραφία gardener54
Φωτογραφία gardener54
Φωτογραφία gardener54
Φωτογραφία Geoffsnaps
Φωτογραφία gardener54
Φωτογραφία Jon Thornton
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...