Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

10 ξεχωριστά είδη παπαγάλων

Στην αναζήτησή μου στο διαδίκτυο, σχετικά με τους παπαγάλους, διαπίστωσα ότι κάποια είδη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, το βάρος, τα χρώμα, η συμπεριφορά.  Έτσι λοιπόν έκανα μια λίστα με 10 είδη παπαγάλων, με βάση το χαρακτηριστικό γνώρισμά τους, κατά την δική μου αντίληψη και άποψη.
Ο μεγάλος
 Υάκινθος Μακάο (Hyacinth Macaw, hyacinthinus Anodorhynchus)
Είναι ο μεγαλύτερος παπαγάλος, με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο και βάρος που κυμαίνεται από 1200 έως 1450 γραμμάρια. Ζει στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. 
Το φτέρωμά του είναι όλο μπλε εκτός από το κάτω μέρος της ουράς του που έχει και μαύρο. Το ράμφος του είναι μαύρο με λίγο κίτρινο και έχει δυο κίτρινους κύκλους γύρω από τα μάτια του. Αρσενικά και θηλυκά μοιάζουν στην εμφάνιση. Τρέφεται με ξηρούς καρπούς, φρούτα, κουκουνάρια και σπόρους. Το ράμφος του είναι τόσο ισχυρό, που μπορεί να ραγίσει ακόμα και μια καρύδα. Φωλιάζουν σε τρύπες στα δέντρα, όπου γεννούν ένα έως δύο αυγά. Τα μικρά που γεννιούνται μένουν με τους γονείς τους μέχρι τριών μηνών. 
Είναι είδος προς εξαφάνιση λόγω του εμπορίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν κατοικίδια και λόγω της καταστροφής των οικοτόπων τους. Οι γεωργοί που ζουν στις περιοχές καίνε τα δέντρα, όπου φωλιάζουν οι παπαγάλοι. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. Στην Βραζιλία υπάρχει ευαισθητοποίηση και γίνονται κινήσεις για την προστασία τους.  
Φωτογραφία: Flickr upload bot
Ο μικρός
Blue-crowned Lorikeet (Vini australis)
Ένας παπαγάλος που βρίσκεται στα νησιά Σαμόα και Τόνγκα με μήκος μόλις 19 εκατοστά. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το πράσινο. Έχει κόκκινο χρώμα στο λαιμό και στην κοιλιά και ένα μπλε στέμμα στο κεφάλι. Είναι ένα κοινό είδος παπαγάλου, του οποίου όμως ο αριθμός μειώνεται, κυρίως γιατί αποτελεί τροφή για τους αρουραίους.Τρώει νέκταρ, γύρη και μαλακά φρούτα.
Φωτογραφία: Snowmanradio
Ο βαρύς
Kakapo (Strigops habroptila)
Ο παπαγάλος της νύχτας ή αλλιώς παπαγάλος-κουκουβάγια.
Μεγάλος νυκτόβιος παπαγάλος, ενδημικός στην Νέα Ζηλανδία. Κιτρινοπράσινο φτέρωμα, μεγάλο γκρίζο ράμφος, κοντά πόδια και φτερά και ουρά μικρού μήκους. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό. Δεν πετάει (αφού έχει μικρά φτερά), είναι νυκτόβιος και είναι ο βαρύτερος παπαγάλος. Παρόλο που δεν μπορεί να πετάξει, καταφέρνει να ανεβαίνει στις ψηλότερες κορυφές των δέντρων, αφού έχει ικανότητα στο ... σκαρφάλωμα.Το μήκος του φτάνει τα 60 εκατοστά και το βάρος του κυμαίνεται από 2 έως 4 κιλά.Ένα άκρως απειλούμενο είδος. Το Φεβρουάριο του 2010 υπήρχαν μόνο 120 από αυτά τα πουλιά.Τα Kakapo, όπως και άλλα είδη πουλιών, ήταν πάντα σημαντικά για τους Μαορί, τους ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας, και εμφανίζεται σε πολλούς μύθους και στις παραδόσεις τους.
Φωτογραφία: Mnolf
Ο πλουμιστός
Rainbow Lorikeet ( Trichoglossus haematodus ) 
 Ο παπαγάλος-ουράνιο τόξο.
Φωτεινό μπλε, κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί είναι τα χρώματα που στολίζουν το φτέρωμά του.Ο παπαγάλος αυτός ζει στην Αυστραλία, ανατολική Ινδονησία, Παπούα, Νέα Γουινέα, Νέα Καληδονία και νησιά του Σολομώντα. Το μήκος του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατοστά, έχει άνοιγμα φτερών περίπου 17 εκατοστών και το βάρος του από 75-157 γραμμάρια.
Φωτογραφία:  Snowmanradio
Ο περίεργος-ευφυής
Kea (Nestor notabilis)
Ένας παπαγάλος τόσο περίεργος όσο και έξυπνος. Δύο ιδιότητες πολύ σημαντικές για την επιβίωσή του στο σκληρό βουνίσιο περιβάλλον, όπου ζει. Μπορεί να λύσει γρίφους λογικής, όπως το να σπρώξει ή να τραβήξει από τη θέση τους πράγματα, σε μια συγκεκριμένη σειρά, προκειμένου να πάρει την τροφή του. Επίσης μπορεί να συνεργάζεται με άλλους παπαγάλους του είδους του, για να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο. 
Ζει στη Νέα Ζηλανδία, έχει μήκος 48 εκατοστά, βάρος 1 κιλό το χρώμα του είναι κυρίως λαδί με πορτοκαλί στην κάτω επιφάνεια των φτερών του και έχει ένα μεγάλο κυρτό γκρί-καφέ ράμφος. Είναι παμφάγο πουλί. Φυτά, σκαθάρια, άλλα πουλιά ακόμα και θηλαστικά όπως πρόβατα και κουνέλια, αποτελούν μέρος της διατροφής του. 
Το όνομά του (notabilis) στα Λατινικά σημαίνει "αξιοσημείωτο", το δε, κοινό του όνομα  Kea έχει δοθεί από τους Μαορί και προέρχεται από την στριγγλιά του πουλιού. 
Ονομάζεται "ο κλόουν των βουνών", λόγω της περιέργειάς του. Προσελκύει πολλούς τουρίστες, των οποίων θα ελέγξει τα σακίδια, τις μπότες ή τα αυτοκίνητα. 
Έχει χαρακτηριστεί ως είδος προς εξαφάνιση στη Νέα Ζηλανδία.
Φωτογραφία: Avenue
Ο σπάνιος-ασυνήθιστος 
Kaka (Nestor meridionalis)
Το σπάνιο και ασυνήθιστο σ' αυτόν τον παπαγάλο είναι ότι έχει διατηρήσει τα αρχέγονα χαρακτηριστικά του, τα οποία στους άλλους παπαγάλους έχουν χαθεί. Αυτό έγινε γιατί ο παπαγάλος αυτός διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.
Κατά τα άλλα, είναι ένας κοινός παπαγάλος, ενδημικός στην Νέα Ζηλανδία, με μήκος 45 εκατοστά και βάρος 550 γραμμάρια, γκρίζο χρώμα με λίγο κόκκινο στο λαιμό και στην κοιλιά και καφέ στα φτερά. Η λέξη Kaka στην γλώσσα των Μαορί σημαίνει "παπαγάλος".
Φωτογραφία:  Kahuroa
Ο παιχνιδιάρης
Budgerigar (Melopsittacus undulatus)
Δημοφιλής παπαγάλος, λόγω του μικρού μεγέθους και του παιχνιδιάρικου χαρακτήρα. Οι άγριοι  Budgerigar ζουν στις ξηρές περιοχές της Αυστραλίας και έχουν επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια. Πράσινο, κίτρινο, μπλε και μαύρο τα χρώματα του φτερώματός του. Όσον αφορά στο όνομά του η λέξη melopsittacus προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα και σημαίνει "μελωδικός παπαγάλος".
Φωτογραφία: JuTa
Ο ομιλητικός
Blue and Yellow Macaw (Ara ararauna)
Ένα δημοφιλές είδος, λόγω της εμφάνισής του και της ικανότητάς του να μιλάει. Έξυπνοι και κοινωνικοί μπορούν να είναι μια καλή παρέα για τον άνθρωπο. Ζει στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, από το Τρινιντάντ και τη Βενεζουέλα έως τη Νότια Βραζιλία, τη Βολιβία και την Παραγουάη. Είναι είδος προς εξαφάνιση στο Τρινιντάντ και την Παραγουάη. Το μήκος τους φτάνει τα 76-86 εκατοστά και το βάρος τους τα 900-1300 γραμμάρια. 
Φωτογραφία: Flickr upload bot
Ο "δίχρωμος"
Eclectus Parrot (Eclectus roratus)
Τον ονόμασα έτσι όχι γιατί έχει μόνο δύο χρώματα, αλλά γιατί το είδος αυτό 
Ζει στα νησιά του Σολομώντα, στη Νέα Γουινέα και στη βορειο-ανατολική Αυστραλία. 
έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό  το αρσενικό να έχει τελείως διαφορετικό χρώμα από το θηλυκό. Το αρσενικό είναι πράσινο, ενώ το θηλυκό έχει έντονο μωβ και κόκκινο χρώμα. Είναι κοντόχοντρος με μήκος 35 εκατοστά.
Φωτογραφία:  Dougjj
Ο ερωτιάρης
Peach-faced Lovebirds (Agapornis roseicollis)
 Τα lovebirds είναι γνωστά για τη στάση τους την ώρα που κοιμούνται: είναι το ένα δίπλα στο άλλο και στρέφουν το πρόσωπό τους το ένα προς το άλλο. Ζουν σε άνυδρες περιοχές στη νοτιοδυτική Αφρική. Τα πουλιά αυτά είναι πολύ κοινωνικά. Είναι μικρά πουλιά με μήκος 17-18 εκατοστά.
Φωτογραφία: Flickr upload bot
Πηγή: 1

3 σχόλια:

  1. Μπράβο πολύ καλή δουλειά!!!! Αν θες δες εδώ και το δικό μου blog για το υπέροχο είδος των parrotlet (forpus coelestis). Εκτροφείο Παπαγάλων Parrotlet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα για πρώτη φορά θέλω να ασχοληθώ με παπαγάλο χρόνο έχω σκεφτομαι για ένα εκλεκτούς η Αμαζονίου ή κάτι παρεμφερή λίγη βοήθεια αν γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...