Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η Νέδα-ένα ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα

Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου, που βρίσκεται στα σύνορα του νομού Ηλείας με το νομό Μεσσηνίας. 
Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. 
Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα. 
Πηγή φωτογραφίας
Το ποτάμι πήρε την ονομασία του από τη Νύμφη Νέδα. 
Από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα του νομού Ηλείας με τον νομό Μεσσηνίας, όπως αναφέρει ο Παυσανίας.
Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στην Φιγάλεια και έχει ύψος 50 μέτρα. 
Φωτογραφία: Sp!ros
Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός, αποτελεί μια σπάνια και συνάμα ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της Ελληνικής φύσης. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια  βλάστηση, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες μέσα στα ανοιχτοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν το πέρασμά της αληθινή πρόκληση, αλλά και απόλαυση για τον επισκέπτη.
 Το φαράγγι γίνεται προσπελάσιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ την ομορφιά του τοπίου συνθέτουν ελαιώνες, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια. Σε διάφορα σημεία της πορείας υπάρχουν συνολικά τρεις καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες. 
Πηγή φωτογραφίας
Σε μια πλαγιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.
Φωτογραφία δική μου
 Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Στόμιο (λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το Στόμιο βρίσκεται η Φιγαλεία) μια μεγάλη σπηλιά μοναδικής ομορφιάς, απ' όπου περνούν τα νερά του ποταμού, μέχρι να καταλήξουν στον παραπόταμο Πάμισσο, στην περιοχή Λεμονιά. 
Η σήραγγα του Στομίου έχει δυο επίπεδα, εκείνο που βρίσκεται στο ύψος της κοίτης και ένα άλλο, πιο ψηλά, που φαντάζει σαν υπερώο, όπου βρισκόταν η παλιά κοίτη, ενώ έχει τη μορφή σπηλαίου με χαμηλή θερμοκρασία εξαιτίας των νερών των πηγών που τρέχουν από τον ουρανό της σήραγγας και αποτελεί κατοικητήριο χιλιάδων αγριοπερίστερων και νυχτερίδων. 
Πριν την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150μ. από την κοίτη της Νέδας, γκρεμίζονται τ' αφρισμένα νερά του περίφημου καταρράκτη της Φιγαλίας ύψους 50 μ., που ξεπροβάλλει από ένα εντυπωσιακό φαράγγι το οποίο ορίζεται από θεόρατους σαν κρεμαστούς βράχους, που λογχίζουν αγέρωχα τον ουρανό. 
Πηγή  φωτογραφίας
Δεξιά και αριστερά υψώνονται κατάφυτοι λόφοι και βουνά, παραφυάδες του Λυκείου, των Νομίων και του Κωτίλου, ενώ 30 περίπου πηγές και κεφαλάρια αναβλύζουν και εμπλουτίζουν το ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, δίνοντας, παλαιότερα, κίνηση σε αρκετούς νερόμυλους, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα ερειπωμένοι στις όχθες της Νέδας. 
Το βάδισμα στην κοίτη είναι επώδυνο και επικίνδυνο από την ολισθηρότητα των βρύων πάνω στις πέτρες, το εκτεταμένο πυκνό σύδεντρο και την έλλειψη μονοπατιού, ενώ σε αρκετά σημεία είναι αναγκαία και η κολύμβηση αφού στο ποτάμι έχουν σχηματιστεί βαθιές λίμνες.
Πηγή φωτογραφίας
 Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, τον έδωσε στην Νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις Νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι, που πήρε το όνομά της.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, τοπικοί φορείς και φυσιολατρικοί όμιλοι οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην κοίτη της Νέδας. 
Ξεκινούν από τις πηγές της, στην Πέτρα, συνεχίζουν στο Κακαλέτρι και τη Μαρίνα, φτάνουν στα Πλατάνια και από εκεί στο Στόμιο, αφού περάσουν από τη χαράδρα της Φιγαλίας και ολοκληρώσουν την πεζοπορία φτάνοντας στις εκβολές, μετά από διαδρομή 15 χλμ.
Πηγή: 1  2

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ. Η ΝΕΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΤΑΜΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΡΚΥΝΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, σε ευχαριστώ. Διάβασα για την Έρκυνα και τον μύθο που την συνοδεύει. Θα το διορθώσω αμέσως.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...