Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι 10 πόλεις του κόσμου, που βρίσκονται στο μεγαλύτερο υψόμετρο

Πρόκειται για μια λίστα οικισμών ανά χώρα, που είναι φτιαγμένοι σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 
Το μεγάλο υψόμετρο, στο οποίο είναι φτιαγμένες οι πόλεις, επηρεάζει τη φυσική διαρρύθμιση των χώρων. Σε πολλές περιπτώσεις το ψυχρό κλίμα επιβάλλει ένα συγκεκριμένο στυλ σπιτιού. Η γεωργία και η κτηνοτροφία περιορίζονται. 
Η λίστα περιλαμβάνει 66 πόλεις, που βρίσκονται σε υψόμετρο από 152-5019 μέτρα. 
Ας δούμε τις 10 πρώτες (στην πρώτη θέση έχουμε δύο πόλεις)
10. Apartaderos-Βενεζουέλα
Μια μικρή πόλη των Άνδεων στην πολιτεία Mérida, στη Βενεζουέλα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.505 μέτρα και έχει τουριστικές εγκαταστάσεις (εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία κ.α.). Εκτός από τον τουρισμό, οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την καλλιέργεια λουλουδιών και την χειροτεχνία.) 
Η πόλη βρίσκεται στη διασταύρωση τριών ποταμών (Chama, Santo Domingo και Motatán) και το τοπίο είναι εντυπωσιακό.
Πηγή φωτογραφίας
9. Raices-Μεξικό
Μια μικρή πόλη με 571 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.531 μέτρα.
8. Laya-Μπουτάν
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην Laya Gewog στο Μπουτάν σε υψόμετρο 3.820 μέτρα. Κατοικείται από τους αυτόχθονες Layap (περίπου 800 κάτοικοι).
Πηγή φωτογραφίας
7. Olacapato-Αργεντινή
Ένα μικρό αγροτικό χωριό, 186 κατοίκων (απογραφή 1991) το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 4.009 μέτρων, στην επαρχία Salta, στην βορειοδυτική Αργεντινή.
6. El Alto, La Paz-Βολιβία
Ένα από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα της Βολιβίας. Με πληθυσμό περίπου 900.000 (2010), βρίσκεται σε υψόμετρο 4.150 μέτρο. Το κλίμα είναι πολύ ψυχρό. Το καλοκαίρι η μέγιστη θερμοκρασία φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή φωτογραφίας
5. Dolpa-Νεπάλ
Μια περιοχή, ο οποία βρίσκεται στο Νεπάλ σε υψόμετρο 4.360 μέτρα.  Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής αποτελεί Εθνικό Δρυμό. 
Χιονισμένες κορυφές, παμπάλαια και απομονωμένα χωριά, πλούσια άγρια φύση, Βουδιστικά μοναστήρια και υπέροχες λίμνες συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό.
Η λίμνη Phoksumdo 
Φωτογραφία: Carsten.nebel
4. Parinacota-Χιλή
 Ένα μικρό χωριό με 29 κατοίκους (2002) κοντά στην πόλη Putre, επαρχία Parinacota στη Χιλή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.400 μέτρα στον Εθνικό δρυμό Lauca. 
Έχει ένα μικρό εκκλησάκι, που χρονολογείται από τον δέκατο έβδομο αιώνα με αξιοσημείωτες τοιχογραφίες. 
Μία από αυτές η "Τελευταία Κρίση"- "Last Judgment", δείχνει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και το καθαρτήριο, όπου καταδικασμένες γυναίκες οδηγούνται στην κόλαση.
Φωτογραφία:  Hermann Luyken
3. Lahaul-Spiti-Ινδία
Δύο διαφορετικές περιοχές που αποτελούν μια περιφέρεια. 
Το Kunzum la είναι η είσοδος για το Spiti από το Lahaul. Από τις δύο περιοχές η Spiti είναι η πιο άγονη και δύσβατη. Το υψόμετρο εδώ είναι 4.587 μέτρα.
 Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Έχουν στενούς δεσμούς και στις δύο περιοχές, λόγω της θρησκείας και του πολιτισμού.
Βουνοκορφές στις περιοχές Lahaul και Spiti
Φωτογραφία:  Jungpionier
2. Colquechaca-Βολιβία
Μια μικρή πόλη στην περιοχή Potosi, στη Βολιβία. Το 2009 ο πληθυσμός της υπολογιζόταν σε 1753 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.692 μέτρα.
1. La Rinconada-Περού
Μια πόλη των Άνδεων, η οποία βρίσκεται κοντά σε ένα ορυχείο χρυσού. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 30.000 κατοίκους. Είναι η ψηλότερη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic (Μάιος 2003) σε υψόμετρο 5.100 μέτρα. 
Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στο ορυχείο χρυσού. Οι εργάτες δουλεύουν στο ορυχείο, που ανήκει στην εταιρεία Ananea, 30 μέρες το μήνα χωρίς πληρωμή. Την τριακοστή πρώτη τους επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους όσο μετάλλευμα μπορούν να κουβαλήσουν στην πλάτη τους. Το αν το μετάλλευμα που θα κουβαλήσουν περιέχει χρυσό ή όχι, είναι θέμα τύχης.
Φωτογραφία:  Hildegard Willer
1. Wenzhuan-Κίνα
Η πόλη αυτή ιδρύθηκε το 1955 βόρεια της οροσειράς Tangla. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5.019 μέτρα και είναι στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ως η ψηλότερη πόλη του κόσμου.
Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...