Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οι τίγρεις έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, μεταξύ των αιλουροειδών


Οι τίγρεις έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή

Μπορεί τα λιοντάρια να θεωρούνται οι «βασιλιάδες» της ζούγκλας, είναι όμως οι τίγρεις αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα μεγάλα αιλουροειδή ζώα (λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ιαγουάρους), αναλογικά με το μέγεθος του σώματος του καθενός.
Η συγκριτική έρευνα, που έγινε για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον δρα Νόμπι Γιαμαγκούτσι και τον καθηγητή Ντέηβιντ Μακντόναλντ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Biological Journal of the Linnean Society”, βασίστηκε σε μια ευρεία μελέτη των κρανίων των αιλουροειδών.
Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν, καθώς δεν περίμεναν να βρουν ότι οι τίγρεις έχουν σαφώς πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο (αναλογικά με το σώμα τους) σε σχέση με τα άλλα αιλουροειδή. Φαινομενικά το λιοντάρι έχει μεγαλύτερο κρανίο, αλλά η τίγρης έχει αναλογικά μεγαλύτερη (περίπου 16%) κρανιακή κοιλότητα και μέγεθος εγκεφάλου.
Αρκετοί επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι τα κοινωνικά ζωικά είδη, όπως το λιοντάρι, θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους σε σχέση με τα μοναχικά είδη όπως οι τίγρεις, επειδή υποτίθεται ότι τα κοινωνικά ζώα πρέπει να χειριστούν περισσότερα εγκεφαλικά ερεθίσματα από την πιο πολύπλοκη κοινωνική ζωή τους. Όμως, παρά τις μελέτες που πρότειναν μέχρι σήμερα ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στους μεγάλους εγκεφάλους και την κοινωνικότητα στα θηλαστικά γενικότερα, αποδεικνύεται πλέον ότι αυτή η σχέση δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη.
  
Σύμφωνα με τον δρα Γιαμαγκούτσι, «η έρευνά μας δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ορατή θετική συσχέτιση ανάμεσα στο σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου και στην κοινωνικότητα των αιλουροειδών, που είχαν έναν κοινό πρόγονο πριν περίπου 3,67 εκατ. χρόνια».
  
Το επόμενο ερώτημα που ζητά απάντηση, κατά τους επιστήμονες, είναι γιατί η τίγρης ανέπτυξε έναν αναλογικά μεγαλύτερο εγκέφαλο (ή, αντίθετα, γιατί τα άλλα συγγενικά είδη ανέπτυξαν μικρότερους εγκεφάλους) αφότου ο πρόγονος της τίγρης αποκόπηκε από τον κοινό πρόγονο των αιλουροειδών.

Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...