Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το νησί Malpelo-ένα οικολογικό κόσμημα

Το Malpelo είναι ένα μικρό νησί στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Βρίσκεται 500 χλμ δυτικά από την ηπειρωτική χώρα της Κολομβίας. Είναι ένα ακατοίκητο νησί. Μόνο μια μικρή στρατιωτική βάση των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας βρίσκεται εκεί. 
Ένας απότομος, γυμνός βράχος υψώνεται στο νησί με τρεις ψηλές κορυφές. Η ψηλότερη κορυφή ονομάζεται Cerro de la Mona κι έχει ύψος 300 μέτρα.
Απομονωμένο, το νησί αυτό περιβάλλεται από μια σειρά βράχων και δεν συνδέεται με άλλα νησιά ή την ηπειρωτική χώρα. Όλοι οι βράχοι είναι ηφαιστειακής προέλευσης και δημιουργήθηκαν πριν από 16-17 εκατομμύρια χρόνια.
Φωτογραφία  wirodive
Το Malpelo κάποτε ήταν 8-10 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό του μέγεθος των οκτώ  τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συνεχές σφυροκόπημα του ωκεανού και οι καιρικές συνθήκες έχουν διαβρώσει το νησί σχηματίζοντας απότομους γκρεμούς και θαλάσσια σπήλαια κατά μήκος των ακτών του. 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Το νησί Malpelo, με έκταση 350 εκτάρια και ο περιβάλλων θαλάσσιος χώρος, με έκταση 857.150 εκτάρια, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.  Αναρωτιέστε μήπως τι το ιδιαίτερο έχει, για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ; 
Φωτογραφία To_Chuck
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Εκ πρώτης όψεως, το νησί αυτό φαίνεται σαν ένας βράχος ξερός και άγονος, που στερείται από κάθε είδους βλάστηση. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. 
Τα περιττώματα ενός είδους θαλάσσιων πουλιών, των γκουανό, είναι ένα πρώτης τάξεως λίπασμα, γνωστό στους Ίνκας, αλλά και στους προγενέστερους Μότσε, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ευρέως. Αυτό είναι που έχει καταστήσει το νησί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών.
Αποτέλεσμα είναι να αναπτυχθούν στο νησί αποικίες φυκών, λειχήνων και βρύων. Επίσης έχουν αναπτυχθεί φτέρες και θάμνοι, όλα με τη βοήθεια των θρεπτικών συστατικών από τα γκουανό. 
Φωτογραφία  Ralph Fedor
Η χερσαία πανίδα του νησιού είναι προσαρμοσμένη στις άγονες συνθήκες και στις εναποθέσεις των γκουανό, που αποτελούν τη βάση της οικολογίας του νησιού, τόσο στην ξηρά όσο και υποθαλάσσια. Υπάρχουν δώδεκα ενδημικά είδη, πέντε χερσαία και επτά θαλάσσια. Το νησί επισκέπτονται συχνά περίπου δώδεκα είδη αποδημητικών πουλιών και μπορεί να περηφανεύεται για την μεγαλύτερη αποικία των μασκοφόρων boobies (Sula dactylatra) στον κόσμο, περισσότερα από 40.000 θαλασσοπούλια
Φωτογραφία Benjamint444
Φωτογραφία  Ralph Fedor
Μια κυκλική περιοχή του νησιού με ακτίνα 9.656 χλμ. εντάχθηκε από τον Ιούλιο του 2006 στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας, την οποία η Κολομβιανή κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει.
Φωτογραφία CAUT
Επιπλέον, αυτό το τεράστιο θαλάσσιο πάρκο είναι η μεγαλύτερη μη αλιευτική ζώνη στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας παρατηρούνται μεγάλες συναθροίσεις θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 
Έχουν καταγραφεί 17 είδη θαλάσσιων θηλαστικών-ανάμεσά τους η μεγάπτερη  και η γαλάζια φάλαινα-5 χερσαία και 7 θαλάσσια είδη ερπετών, 61 είδη πουλιών, 394 είδη ψαριών και 340 είδη μαλακίων.
Φωτογραφία Mister No [ITA]
Το νησί Malpelo φιλοξενεί επίσης έναν μοναδικό πληθυσμό καρχαριών. Κοπάδια αποτελούμενα από 500 σφυροκέφαλους και εκατοντάδες "μεταξωτούς" καρχαρίες (Carcharhinus falciformis) κατοικούν στα νερά γύρω από το νησί.
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
 Καταδυτικές αποστολές συναντούν πολύ συχνά τους καρχαρίες, γι΄αυτό το νησί είναι πολύ δημοφιλές για τέτοιου είδους καταδύσεις. Το Malpelo είναι ένα από τα λίγα μέρη, όπου έχει ειδωθεί ζωντανός ο καρχαρίας smalltooth sand tiger (Odontaspis ferox), ένα είδος που ζει σε πολύ βαθιά νερά. Επίσης, έχει καταγραφεί η παρουσία φαλαινοκαρχαριών και τόνων.
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Το Malpelo είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, ως κορυφαίος καταδυτικός προορισμός λόγω της παρουσίας απότομων βράχων και σπηλαίων εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Παρέχει ένα σημαντικό ενδιαίτημα σε θαλάσσια είδη που απειλούνται διεθνώς κι ένα αδιατάρακτο περιβάλλον μέσα στο οποίο αρπακτικά και πελαγικά είδη διατηρούν την φυσική τους συμπεριφορά. Είναι ένα πραγματικό οικολογικό κόσμημα για τον πλανήτη Γη.
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία fundacionmalpelo 
Φωτογραφία To_Chuck
Πηγές 1 2 3 4

2 σχόλια:

  1. Ό,τι άγονο και αφιλόξενο για τον άνθρωπο είναι παράδεισος πραγματικός για τα άλλα πλάσματα του πλανήτη!!!!!!!!!!
    Καλημέρα Νίκη
    Ευχές αφήνω και εδώ για καλές γιορτές και εύχομαι τα Χριστούγεννα να κάνουν τον κόσμο μας πραγματικά μαγικό!
    Ωραίο και το χιόνι που βρήκα εδώ!!!!!
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι Άννα, όπως το λες. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά τα μέρη για να επιβιώνουν κι αυτοί οι κάτοικοι του πλανήτη.
      Πολλές ευχές για όμορφες γιορτές για σένα και την οικογένειά σου!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...