Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δηλητηριώδη πουλιά

Δηλητηριώδη πουλιά;;;; κι όμως υπάρχουν, όσο κι αν φαίνεται παράξενο. Από την αναζήτησή μου στο διαδίκτυο βρήκα τρία είδη, τα παρακάτω:
Hooded Pitohui 
Ένα πουλί που ζει στη Νέα Γουινέα, με μαύρο-πορτοκαλί φτέρωμα. Μια νευροτοξίνη βρίσκεται στο δέρμα και στα φτερά των πουλιών αυτών, που προκαλεί μούδιασμα και φαγούρα σε όποιον τα αγγίξει. Το πουλί αυτό, έχει δηλητήριο λόγω της διατροφής του. Τρώει τα σκαθάρια Choresine, που είναι πηγή του φονικού δηλητηρίου batrachotoxins, το οποίο βρέθηκε στην Κολομβία στους επίσης δηλητηριώδεις βατράχους dart.
Είναι απειλούμενο είδος και έχει συμπεριληφθεί στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN
Φωτογραφία: Berichard
Blue-capped Ifrita 
Άλλο ένα πουλί, που ζει στη Νέα Γουινέα και είναι δηλητηριώδες. Ένα μικρό εντομοφάγο πουλί, με μήκος 16,5 εκατοστά. Το φτέρωμά του είναι κίτρινο-καφέ και έχει ένα μπλε-μαύρο στέμμα στο κεφάλι. Όπως και το Hooded Pitohui, έχει μια νευροτοξίνη ( αποτέλεσμα της διατροφής του) στο δέρμα και στα φτερά του, που προκαλεί μούδιασμα και φαγούρα σε όποιον το αγγίξει. Έχει επίσης συμπεριληφθεί στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN.
Little Shrikethrush
Ένα είδος πουλιού που ζει στην Αυστραλία, στην Ινδονησία και στη Νέα Γουινέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι και το πουλί αυτό έχει δηλητήριο παρόμοιο με αυτό που έχει ο βάτραχος dart.
Φωτογραφία:Glen Fergus
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε για τον δηλητηριώδη βάτραχο Dart, διαβάστε εδώ
Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...