Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο δηλητηριώδης βάτραχος dart

Ο δηλητηριώδης βάτραχος dart, μέλος της οικογένειας Dendrobatidae, ζει στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Γενικά βρίσκεται σε τροπικά δάση, στην Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα και αλλού.
Αντίθετα από τους περισσότερους βατράχους, τα είδη αυτά είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Φωτογραφία:  Freetoast
Dendrobates tinctorius 
(γνωστός και ως dyeing dart frog)
Το σώμα τους είναι χρωματισμένο με έντονα χρώματα και έχει πολύπλοκα σχέδια. Τα είδη που ανήκουν στην οικογένεια αυτή, είναι όλα ως ένα βαθμό τοξικά. Τα επίπεδα τοξικότητας διαφέρουν από το ένα είδος στο άλλο. Το πιο τοξικό είδος είναι ο Golden poison frog (Phyllobates terribillis), ο οποίος έχει αρκετή τοξίνη για να σκοτώσει κατά μέσο όρο δέκα έως είκοσι άντρες ή περίπου 10.000 ποντίκια. 
Πολλά είδη είναι υπό εξαφάνιση. 
Φωτογραφία:  Factumquintus
Phyllobates terribilis
Αυτά τα αμφίβια αποκαλούνταν dart frogs, από τους Ινδιάνους που χρησιμοποιούσαν τις τοξικές εκκρίσεις τους, για να δηλητηριάζουν τις άκρες των βελών τους. Στην πραγματικότητα , από τα 175 είδη, μόνο για τα τρία από αυτά έχει τεκμηριωθεί ότι χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό. 
Φωτογραφία: LiquidGhoul
Phantasmal poison frog
Το μέγεθός τους είναι μικρό, συνήθως φτάνουν το 1,5 εκατοστό, αν και μερικοί μπορεί να φτάσουν τα 6 εκατοστά. Το βάρος τους δε, είναι περίπου 2 γραμμάρια.
Ο έντονος χρωματισμός τους συνδέεται με την τοξικότητά τους. Υποστηρίζεται ότι δεν συνθέτουν το δηλητήριο τους, αλλά το δεσμεύουν από τα αρθρόποδα που τρώνε, όπως σαρανταποδαρούσες, μυρμήγκια και ακάρεα. 
 Για το λόγο αυτό, αν γεννηθούν και μεγαλώσουν σε αιχμαλωσία δεν είναι τοξικοί. Υπάρχουν κάποια ζώα, που αντέχουν το δηλητήριό των βατράχων αυτών, όπως το φίδι του εδάφους στον Αμαζόνιο (Liophis Epinephelus)
Φωτογραφία: Olei
Dendrobates t. tinctorius
Πολλά είδη βατράχων dart είναι αφοσιωμένοι γονείς. Τόσο τα αρσενικά, όσο και τα θηλυκά συχνά φιλονικούν για την περιοχή τους. Ένα αρσενικό θα αγωνιστεί για την καλύτερη φωλιά, από την οποία θα μπορεί να καλεί το θηλυκό για το ζευγάρωμα. Το θηλυκό φιλονικεί για την φωλιά που επιθυμεί και συχνά εισβάλλει στην φωλιά ενός άλλου θηλυκού, για να καταβροχθίσει τα αυγά του.
 Dendrobates azureus
 Dendrobates leucomelas 

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...