Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Το κόκκινο panda-The red panda

Το κόκκινο panda, που είναι γνωστό και ως firefox ζει στα εύκρατα δάση της νοτιοδυτικής Κίνας, στα Ιμαλάια και στο Νεπάλ. Πρόκειται για το μοναδικό είδος του γένους Ailurus. Είναι λίγο μεγαλύτερο από μια κατοικίδια γάτα και έχει κοκκινωπή-καφέ γούνα και μακριά ουρά. Τρέφεται κυρίως με μπαμπού, αλλά επειδή είναι παμφάγο μπορεί να φάει και αυγά, πουλιά, έντομα και μικρά θηλαστικά. 
Είναι μοναχικό ζώο και η ζωή του είναι καθιστική κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. 
Το κόκκινο panda, στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί μέρος της οικογένειας ursine, όπως το γιγάντιο πάντα - Giant Panda, αλλά συνδέεται περισσότερο με το ρακούν και τη νυφίτσα.
Δεν είναι αρκούδα, δεν είναι γάτα, δεν είναι αλεπού και....δεν είναι panda, πραγματικά
Το όνομά panda προέρχεται από τη λέξη poonya, που χρησιμοποιείται στο  Νεπάλ και σημαίνει "αυτό που τρώει μπαμπού". Το όνομα αυτό δόθηκε πρώτα στο ζώο που σήμερα λέμε "κόκκινο panda". 
Αργότερα έγινα και όνομα ενός άλλου ζώου που τρώει μπαμπού, του γιγάντιου panda. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ονόμαζαν το κόκκινο panda "wha", μια λέξη που περιγράφει τον ήχο που κάνει το κόκκινο panda, όταν καλεί το ένα το άλλο.
Η κύρια απειλή για τα κόκκινα panda προέρχεται από τον άνθρωπο, που καταπατά τα εδάφη τους και καταστρέφει τις πηγές τροφίμων τους (τα κόκκινα panda τρώνε τεράστιες ποσότητες μπαμπού για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες).
Το κυνήγι τους είναι παράνομο. Εν τούτοις η λαθροθηρία και η πώλησή τους σε ζωολογικούς κήπους συνεχίζεται.
wikipedia.org

To redpandanetwork έχει αφιερωθεί στην προστασία των άγριων κόκκινων panda και των βιοτόπων τους, μέσω της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων.
Επισκεφτείτε τη σελίδα τους:
Δείτε τα βίντεο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...