Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τα ωραιότερα βουνά του πλανήτη Γη

Μαλότι
Είναι μια οροσειρά στα υψίπεδα του Λεσότο  (Lesotho) στη Νότια Αφρική. Η ψηλότερη κορυφή είναι η Thabana Ntlenyana με υψόμετρο 3.482 μέτρα στα βορειοανατολικά. Χιόνι και παγετός μπορούν να βρεθούν ακόμα και το καλοκαίρι στις ψηλότερες κορυφές. Από αυτή την οροσειρά πηγάζουν δύο από τους κύριους ποταμούς της Νότιας Αφρικής, ο Orange river (ονομάζεται Senqu στο Λεσότο και ο Tugela.
Οι Άνδεις
Οι Άνδεις (από τη λέξη της γλώσσας Κέτσουα Anti(s)που σημαίνει "ψηλή κορυφή"), είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής με κατεύθυνση βορρά-νότου. Το μήκος τους φθάνει τα 7.000 χιλιόμετρα και το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 χιλιόμετρα.Τα βουνά των Άνδεων εκτείνονται σε επτά χώρες: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού και Χιλή. Η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Ακονκάγκουα με υψόμετρο 6.962 μέτρα.
Βραχώδη Όρη
Μεγάλη οροσειρά της δυτικής Βόρειας Αμερικής, που εκτείνεται κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού από την Αλάσκα έως το Μεξικό. Κατά την εποχή των παγετώνων  κατοικούνταν από αρχαίες φυλές Ινδιάνων και στη συνέχεια από νεότερες φυλές, όπως Απάτσι, Σιού, Απάχο κ.α. Οι κορυφογραμμές μοιάζουν με κοφτερά πριόνια ("σιέρα" στα Ισπανικά).
Οι Άλπεις
Σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη που εκτείνονται από την Αυστρία και τη Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως τη Γαλλία στα δυτικά. Η λέξη Άλπεις σημαίνει βουνό. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων είναι το Λευκό όρος (Mont Blanc) με υψόμετρο 4.810 στα Γαλλοϊταλικά σύνορα.
Καρακόραμ
Είναι μια μεγάλη οροσειρά που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν, Ινδίας και Κίνας. Στην οροσειρά αυτή βρίσκονται οι περισσότερες ψηλές κορυφές στη Γη. Συμπεριλαμβάνεται η Κ2, η δεύτερη ψηλότερη κορυφή στον κόσμο, με υψόμετρο 8.611 μέτρα, 237 μέτρα λιγότερο από το Έβερεστ, που έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα. 
Ιμαλάια
Η ψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκεται στην Ασία. Το όνομα Ιμαλάια προέρχεται από τη σανσκριτική φράση himalaya, που σημαίνει "η κατοικία του χιονιού (hima=χιόνι").
Το εκτεταμένο συγκρότημα των Ιμαλαίων περιέχει όλες της βουνοκορφές της Γης (πάνω από 140), που είναι ψηλότερες από 7.000 μέτρα και βέβαια την ψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μέτρα). Από την οροσειρά πηγάζουν τρία από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα της Γης: του Ινδού, του Γάγγη-Βραχμαπούτρα και του Γιανγκ-Τσε. Ο θρύλος λέει ότι πέρα από τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαίων βρίσκεται το μυθικό βασίλειο της Σαμπάλα. Στο θρύλο αυτό βασίζεται και η ουτοπική πολιτεία της Σάνγκρι Λα.
Πληροφορίες από την Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...