Ένα υπέροχο πετούμενο που δυστυχώς εξαφανίζεται σιγά-σιγά
Γύρω στις 40 χιλιάδες Albatros υπολογίζεται οτι θανατώνονται κάθε χρόνο από τά παραγάδια τών ψαράδων...
Τα παραγάδια έχουν πολλά αγκίστρια. Το κάθε αγκίστρι ένα δόλωμα, το δόλωμα είναι καλαμάρι, η κύρια τροφή των άλμπατρος. Μαζί με το καλαμάρι το άτυχο πουλί καταπίνει και το αγκίστρι. Το αγκιστρωμένο πουλί βουλιάζει μαζί με το βαρύ παραγάδι.
Ετσι τα τελευταία 20 χρόνια, ο πληθυσμός τών albatroς μειώθηκε στό μισό!
Έχουν άνοιγμα φτερών που μερικές φορές φτάνει και τά 3 μέτρα καί οταν αρχίζουν να πετάνε, περνούν 7 ολόκληρα χρόνια συνεχώς πάνω από τήν θάλασσα και μάλιστα εχουν την ικανότητα να ..κοιμούνται ενώ πετούν! Μερικοί πιστεύουν ότι τα albatros κάνουν αρκετές φορές το γύρο της γης προτού επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν για να ζευγαρώσουν. Εκεί τα albatros μεγαλώνουν από ένα μόνο νεοσσό κάθε 2 χρόνια.
Για να αποφύγουν των θάνατο των πουλιών μερικοί ψαράδες ρίχνουν τα παραγάδια τους βράδυ, όταν τα πουλιά δεν ψαρεύουν. Οι ψαράδες αναζητούν τρόπους για να τα προστατέψουν.
Αυτές οι προσπάθειες γίνονται στο νησί Νότια Γεωργία του Νότιου Ατλαντικού και στο νησί Κροζέ του Ινδικού Ωκεανού.
Όμως στις ανοιχτές θάλασσες του Νοτίου Ατλαντικού δεν παρακολουθούνται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται απο τα αλιευτικά σκάφη. Και σύμφωνα με τούς ειδικούς στα θαλασσοπούλια, τα σκάφη εκεί δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν - σταματήσουν τον θάνατο των albatros.
H γνωστή αμέλεια και αδιαφορία του ανθρώπου για τήν πανίδα και τή χλωρίδα του πλανήτη που μας δίνει ζωή...
Ένα από τα πιο γνωστά και ωραία είδη είναι ο "άλμπατρος ο περιπλανώμενος", που ζει στις νότιες θάλασσες και οι ναυτικοί το λένε "άσπρο πρόβατο" . Το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 3,5 μέτρα και το βάρος του τα 9 κιλά. Μπορεί να πιαστεί εύκολα με δόλωμα, αλλά οι ναυτικοί αποφεύγουν να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχει η πρόληψη, ότι αν κάποιος σκοτώσει άλμπατρος θα πάθει κάποτε ο ίδιος σοβαρό ατύχημα.
εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου