Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Golden silk orb-weaver-Ιστός ισχυρός σαν ατσάλι

Nephila ονομάζεται ένα γένος αραχνών που αποτελείται από πολλά είδη, τα οποία βρίσκονται σε θερμές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Είναι οι αρχαιότερες αράχνες στον κόσμο, που επιζούν μέχρι και σήμερα. Το μεγαλύτερο γνωστό μέλος της οικογένειας των αραχνιδών ανακαλύφθηκε σε απολίθωμα της Ιουράσιας περιόδου από την Κίνα. Το είδος, που πήρε το όνομα Nephila jurassica, είχε διάμετρο 15 εκατοστά. 
Φωτογραφία Maximus Aurelius
Ένα από τα είδη του γένους Nephila είναι η αράχνη Golden silk orb-weaver. Οι θηλυκές είναι μεγάλες και εντυπωσιακές με το μέγεθός τους να φτάνει τα 4,8-5,1 εκατοστά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το μήκος των ποδιών τους. Τα αρσενικά είναι συνήθως μικρότερα και μοιάζουν νάνοι μπροστά στα θηλυκά αφού το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά.
Φωτογραφία Zoohouse
Η Golden silk orb-weaver είναι μια αξιοσημείωτη αράχνη, αφού, όπως και οι υπόλοιπες αράχνες του γένους, γνωρίζει καλά την τέχνη της υφαντικής. Οι ιστοί που υφαίνει είναι πράγματι εντυπωσιακοί. Είναι κυκλικοί και συχνά έχουν σχέδια ζιγκ ζαγκ. Είναι κοινό θέαμα σε πολλές αυλές σπιτιών και απλώνονται μέχρι κι ένα μέτρο. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα μυρμήγκια δεν πειράζουν τους ιστούς αυτούς. Ο λόγος είναι ότι η αράχνη επιστρώνει τον ιστό της με μια χημική ουσία που απωθεί τα μυρμήγκια.
Φωτογραφία greenkayak
Το όνομα που έχει δοθεί στην αράχνη αυτή αναφέρεται στον ιστό της και όχι στην ίδια. Τα νήματα του ιστού της είναι κίτρινα και κάτω από το φως του ήλιου λάμπουν σαν χρυσάφι.  Χημικές και οργανικές ουσίες, όπως οι κινόνες είναι αυτές που συμβάλλουν στο κίτρινο χρώμα του ιστού. 
Φωτογραφία hyperion327
Το χρώμα των ινών έχει διπλό σκοπό: οι ηλιόλουστοι ιστοί παγιδεύουν τις μέλισσες που προσελκύονται από το φωτεινό κίτρινο χρώμα του, ενώ τα σκιερά σημεία του λειτουργούν ως καμουφλάζ. Η αράχνη έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την ένταση της χρωστικής ανάλογα με το φως και το χρώμα του περιβάλλοντος.
Η αυστραλιανή Golden silk orb-weaver (Nephila edulis) έχει παρατηρηθεί σε θυελλώδεις, βροχερές ημέρες να καταστρέφει το κάτω μέρος του ιστού της, για να περνάει ο ισχυρός άνεμος χωρίς να τον καταστρέψει εξ ολοκλήρου.
Φωτογραφία  Venomator
Στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες παραγωγής ενδυμάτων από το μετάξι της Nephila. Καμιά όμως από αυτές δεν ήταν εμπορικά βιώσιμη. 
Πρώτος ο Γάλλος Francois-Xavier Bon de Saint Hilaire, έδειξε πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ύφασμα από το μετάξι της αράχνης, το 1709. Έβρασε κουκούλια, αποσπώντας τα νήματα για να φτιάξει κάλτσες, γάντια και μια πλήρη ενδυμασία για τον βασιλιά Λουδοβίκο XIV. Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκαν δύο υφάσματα, τα οποία εκτέθηκαν στην Paris Exposition Universelle. Δεν διασώζονται όμως δείγματα από αυτά.
Φωτογραφία Zainul Akramin
Το 2004, ένας σχεδιαστής κλωστοϋφαντουργίας, ο Simon Peers και ένας επιχειρηματίας, ο Nicholas Godley κατάφεραν με εργασία τριών χρόνων και με τη συλλογή 1,2 εκατομμυρίων!!! αραχνών Golden silk orb-weavers, τις οποίες συνέλεξαν από την άγρια φύση στην Μαδαγασκάρη και τις απελευθέρωναν 30 λεπτά αφότου αυτές παρήγαγαν το μετάξι, να δημιουργήσουν ένα σάλι, το οποίο αποτέλεσε έκθεμα  στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το 2009. Μέχρι το 2012 κατάφεραν να παράγουν ένα δεύτερο, μεγαλύτερο ένδυμα, μια κάπα, το οποίο μαζί με το σάλι, εκτέθηκαν στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο.
Φωτογραφία Cmglee
Πηγή φωτογραφίας
'Το μετάξι της αράχνης είναι ελαστικό και ανθεκτικό και απίστευτα ισχυρό, σε σύγκριση με το χάλυβα" δήλωσε ο Simon Peers. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μετάξι της είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι, δύο φορές πιο ελαστικό από το νάυλον, αδιάβροχο κι εκτατό. Τα κύρια συστατικά του μεταξιού της αράχνης είναι δύο αμινοξέα, η γλυκίνη και η αλανίνη. Η ευθυγράμμιση αυτών των αμινοξέων είναι υπεύθυνη για την απίστευτη δύναμη του μεταξιού της αράχνης.
Φωτογραφία Zainul Akramin
Το χαρακτηριστικό κοκκινωπό ή κιτρινο-πρασινωπό χρώμα τους αποτελεί προειδοποίηση για τα αρπακτικά, στα οποία το δηλητήριό της θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Στο κεφαλοθώρακα και μέχρι την αρχή της κοιλιάς τους έχουν λευκά σημάδια. Τα πόδια τους είναι ριγέ με εξειδίκευση στην ύφανση. 
Φωτογραφία greenkayak
Το μεγαλύτερο είδος Nephila που έχει καταγραφεί έφτανε σε μέγεθός τα 6,9 εκατοστά και μπορούσε να παγιδεύσει και να φάει έναν μικρού μεγέθους σπίνο. Το 2012 στο Queensland φωτογραφήθηκε μια μεγάλη αράχνη την ώρα που θανάτωνε κι έτρωγε ένα δενδρόβιο φίδι, μήκους μισού μέτρου.  Οι Golden silk orb-weavers είναι γνωστό ότι τρώνε περιστασιακά θηράματα τόσο μεγάλα όσο τα μικρά πουλιά ακόμη και φίδια.
Φωτογραφία hyperion327
Το δηλητήριό τους είναι ισχυρό αλλά όχι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Το δάγκωμα προκαλεί τοπικό άλγος, ερυθρότητα και φουσκάλες που συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ένα 24-ωρο διάστημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που οδηγούν σε αναπνευστικά προβλήματα (σε ασθματικούς) ή ταχείας δράσης ακούσιες μυϊκές κράμπες.
Φωτογραφία welle23
Στην Ιαπωνική μυθολογία, η Jorōgumo, ένα είδος Yokai (υπερφυσικό τέρας), θεωρείται ότι είναι μια αράχνη Nephila, η οποία μπορεί να μεταμορφώνεται σε μια σαγηνευτική γυναίκα. Ο μύθος λέει ότι η πανέμορφη γυναίκα προσελκύει έναν άνδρα σε μια ήσυχη καλύβα για να παίξουν Biwa , ένα είδος ιαπωνικού λαούτου. Με τον ήχο του οργάνου αποσπά την προσοχή του και ταυτόχρονα τυλίγει το θύμα της με μεταξωτές κλωστές. Θα είναι το επόμενο γεύμα της!
Φωτογραφία Wagner2005
Πηγές 1 2 3 4 5 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...