Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η WWF καταγγέλλει περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ινδονησία


Συνεχίζονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στα δάση της Ινδονησίας σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, κρυφή βιντεοκάμερα κατέγραψε μπουλντόζες να αποψιλώνουν δασικές εκτάσεις για την καλλιέργεια φοινικόδεντρων, την ώρα που πληθαίνουν τα είδη που απειλούνται με αφανισμό λόγω της καταστροφής των οικοτόπων τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν τις μπουλντόζες, η κρυφή κάμερα είχε καταγράψει μια τίγρη της Σουμάτρας, είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση, να περνά από την περιοχή.
Η διαμάχη μεταξύ της βιομηχανίας φοινικέλαιου και των περιβαλλοντολόγων έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ινδονησία, τα σχέδια της οποίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών πιθανότατα θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των εγχώριων εταιρειών φοινικέλαιου.
Οι σκηνές που κατέγραψε η κρυφή κάμερα της WWF σε δασική περιοχή κοντά στο Riau της Σουμάτρας δείχνουν μια αρσενική τίγρη να πλησιάζει και να μυρίζει τη συσκευή. Μια εβδομάδα αργότερα μπουλντόζες κόβουν τα δέντρα στην ίδια περιοχή για την καλλιέργεια φοινικόδεντρων.
«Η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για φοινικόδεντρα γεγονός που καθιστά την αποψίλωση παράνομη. Είναι φανερό ότι η επιβολή του νόμου είναι αδύναμη και ότι η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί», τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του γραφείου της WWF στην Ινδονησία.
Η WWF καταγγέλλει ότι η περιοχή που καταστράφηκε είναι υπό την προστασία της τοπικής κυβέρνησης του Riau από το 1994, ωστόσο ο διευθυντής της υπηρεσίας δασικής προστασίας ισχυρίζεται ότι η περιοχή δεν έχει καταχωρηθεί στις προστατευόμενες.
Σημειώνεται ότι η Ινδονησία σχεδιάζει την επιβολή μορατόριουμ για την έκδοση νέων αδειών εκμετάλλευσης δασικών εκτάσεων, στο πλαίσιο συμφωνίας 1 δισ. δολαρίων με τη Νορβηγία με στόχο τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών.
Σοβαρότερο αγκάθι για την προστασία των δασών της Ινδονησίας είναι η έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού μεταξύ των τοπικών και της κεντρικής κυβέρνησης.
Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...