Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αυτό το γνωρίζετε;;;

Ποιο είναι το πιο δυνατό ζώο στον κόσμο;; 
Ένα σκαθάρι, που ονομάζεται Ηρακλής, θεωρείται το δυνατότερο ζώο στον κόσμο. Μπορεί να σηκώσει και να μεταφέρει βάρος με 850 φορές το βάρος του σώματός του!!! 
Εκπληκτικό;;; Για να καταλάβετε τη δύναμή του, σας λέω ότι ένας τεράστιος Αφρικανικός ελέφαντας μπορεί να σηκώσει μόνο το 25% του βάρους του.

Γιατί το χιόνι είναι λευκό;; 

Το φως που πέφτει στο χιόνι αντανακλάται από τους μικρούς παγοκρυστάλλους, οι οποίοι δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου φως. Όταν το φως φτάνει στο μάτι, όλα τα χρώματα της ίριδας είναι παρόντα – και έτσι το φως γίνεται αντιληπτό ως λευκό.

Ποιο είναι το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο;; 
Μια μέδουσα με το όνομα Box Jellyfish είναι το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο. Το δηλητήριό της είναι από τα πιο θανατηφόρα. Το τσίμπημά  της είναι εξαιρετικά επώδυνο και συχνά θανατηφόρο. Κάθε πλοκάμι της έχει 500.000 cnidocytes - καμάκια σε σχήμα βελόνας, που "ρίχνουν" δηλητήριο στο θύμα.

Ποιο είναι το μικρότερο ερπετό στον κόσμο;;

Το σαμιαμίθι Jaragua sphaero, που ζει στη Δομινικανή Δημοκρατία, έχει μήκος περίπου 16 χιλιοστά από το ρύγχος ως την άκρη της ουράς του. Χάρη στο μικρό του μέγεθος, το ερπετό κρύβεται εύκολα και δε χρειάζεται τόσο πολλή τροφή.

Τι είναι ο ηλιακός άνεμος;;

Ο Ήλιος, όπως και άλλα άστρα, εκπέμπουν ένα συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων. Πρόκειται κυρίως για πρωτόνια και ηλεκτρόνια, τα οποία στην περίπτωση του Ήλιου ονομάζονται ηλιακός άνεμος. Κινούνται στο διάστημα με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Όταν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια συναντήσουν τη γήινη ατμόσφαιρα, ενδέχεται να δημιουργηθεί βόρειο και νότιο σέλας στους αντίστοιχους πόλους.

Ποια ζώα παραμένουν περισσότερο χρόνο σε νάρκη;;

Ο ρέκορντμαν της νάρκης είναι ένα δίπνευστο ψάρι, που ζει σε τροπικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ορισμένα είδη ζουν σε λίμνες, οι οποίες αποξηραίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων ψαριών που ξύπνησαν από νάρκη μετά 4 χρόνια και άρχισαν να κολυμπούν σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.

Πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη;;

Ως γνωστόν, η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή σε 24 ώρες. Όσον αφορά την ταχύτητα, αυτό εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος. Σε απόσταση δέκα μέτρων από τους πόλους, η ταχύτητα είναι μόλις 2,62 μέτρα την ώρα, ενώ στον ισημερινό είναι 1.674 χιλιόμετρα την ώρα.
Πόσο ψηλή μπορεί να γίνει μια καμηλοπάρδαλη;;
Οι καμηλοπαρδάλεις είναι τα ψηλότερα ζώα της Γης. Ένα αρσενικό μπορεί να φτάσει και τα 5 μέτρα, ενώ ορισμένα αγγίζουν αισίως τα 6. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι καμηλοπαρδάλεις μπορούν να εντοπίζουν τους εχθρούς τους εγκαίρως. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά άλλα ζώα, όπως οι αντιλόπες, οι ζέβρες και τα γκνου, φιλοξενούνται στις παρέες τους, αφού τα ψηλά θηλαστικά λειτουργούν ως σύστημα συναγερμού.

Μπορούν τα ψάρια να ξεχωρίζουν τα χρώματα;;

Χρώματα μπορούν να διακρίνουν τα περισσότερα ψάρια – κατά βάση, όμως, μόνο τα ψάρια που ζουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα ψάρια της βαθιάς θάλασσας, που ζουν σε σκοτεινό περιβάλλον, στερούνται αυτής της ικανότητας.

Πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν τα σαλιγκάρια;;

Τα σαλιγκάρια δε φημίζονται για την ταχύτητά τους, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη. Ορισμένα από αυτά δεν κινούνται σχεδόν καθόλου, ενώ το χερσαίο σαλιγκάρι Helix aspersa μπορεί να φτάσει τα 2,3 χιλιοστόμετρα το δευτερόλεπτο, όταν βιάζεται πολύ. Η ταχύτητα αυτή ισούται με 8 μέτρα την ώρα ή 1 χιλιόμετρο σε 5 ολόκληρα μερόνυχτα.
Πηγές: 1  2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...