Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τα δάση της Ευρώπης απειλούνται


Τα δάση της Ευρώπης απειλούνται: κλιματικές αλλαγές, πυρκαγιές, ξηρασία και αρρώστιες απειλούν πολλά είδη δέντρων με αφανισμό. Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει Πράσινη Βίβλο για τη διάσωση των ευρωπαϊκών δασών και εισηγητής για το ΕΚ είναι ο κ. Κρίτων Αρσένης (Σοσιαλιστές – ΠΑΣΟΚ), η έκθεση του οποίου κατατίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη 16 Μαρτίου στην επιτροπή περιβάλλοντος του σώματος.
Το 42% της Ευρώπης καλύπτεται από δάση και δασώδεις περιοχές, με 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ να εξαρτώνται από το δάσος, όπως εξαρτώνται και τα εδάφη που προστατεύουν τα δέντρα και οι υδάτινοι πόροι, χωρίς να ξεχνάμε το ρόλο των δέντρων στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και τη ρύθμιση του κλίματος σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο.
Το δάσος απειλείται από το τις κλιματικές αλλαγές
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τα δάση της Ευρώπης με ακραία φαινόμενα όπως εξαιρετικά ισχυρές καταιγίδες, πυρκαγιές και περιόδους ξηρασίας να γίνονται πολύ συνηθέστερα. Ως συνέπεια όλων αυτών, πολλά δέντρα υφίστανται δραματική μείωση του αριθμού τους, άλλα απειλούνται ευθέως με εξαφάνιση τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Για παράδειγμα η οξιά απειλείται με αφανισμό στη Μεσόγειο ενώ δραματική αναμένεται να υπάρξει η μείωση των πληθυσμών μανιταριών και ορισμένων ειδών χόρτου. 
Τι μπορεί να γίνει;
Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Αρσένη, λύσεις υπάρχουν και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική εφαρμογή προγραμμάτων αειφόρου διαχείρισης των δασών στο πλαίσιο πενταετών εθνικών δασικών προγραμμάτων, με ενδεχόμενη εισαγωγή πληρωμών για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου δημιουργίας δασών σε περιοχές που σήμερα δεν είναι δασικές. Προτείνεται τέλος η υποβολή νομοθετικών προτάσεων για την πρόληψη των πυρκαγιών και δασική πληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...