Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ο πασίγνωστος Πύργος της Πίζας

Είναι το πιο διάσημο και το πιο κεκλιμένο καμπαναριό στον κόσμο. 
Βεβαίως, αναφέρομαι στον πασίγνωστο Πύργο της Πίζας, το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας.
Ο Πύργος της Πίζας είναι το στολίδι της Piazza del Duomo κι ένα από τα πιο αξιόλογα δημιουργήματα της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1173 και συνεχίστηκε για 200 περίπου χρόνια. Μια σειρά πολέμων ευθύνονται για την μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, που έγινε σε τρία στάδια.
Στις 14 Αυγούστου 1173 άρχισαν οι εργασίες στο ισόγειο του λευκού μαρμάρινου καμπαναριού. Το ισόγειο είναι μια τυφλή στοά με κολώνες και κορινθιακά κιονόκρανα. Το 1178, όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται ο δεύτερος όροφος, το έδαφος άρχισε να υποχωρεί και το κτίσμα να παρουσιάζει κλίση.

Η κατασκευή σταμάτησε για σχεδόν έναν αιώνα λόγω πολέμων στους οποίους συμμετείχε η Δημοκρατία της Πίζας.  Αυτό επέτρεψε στο υπέδαφος να σταθεροποιηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σίγουρο ότι ο πύργος θα είχε γκρεμιστεί.
Φωτογραφία Devizes Lion
Το 1272 συνεχίστηκε η κατασκευή υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Giovanni di Simone. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν την κλίση, οι μηχανικοί έχτισαν τους πάνω ορόφους με την μια πλευρά ψηλότερη από την άλλη. Η κατασκευή σταμάτησε και πάλι το 1284. Ο έβδομος όροφος ολοκληρώθηκε το 1319.

Το υπερώο χτίστηκε από τον Tommaso di Andrea Pisano, ο οποίος κατάφερε να εναρμονίσει τα γοτθικά στοιχεία καμπαναριού με το ρωμανικό στυλ του πύργου. Υπάρχουν επτά καμπάνες, μία για κάθε φθόγγο της μουσικής κλίμακας. 
Ο Πύργος της Πίζας έχει ύψος 55.86 μέτρα, διάμετρο 15,48 μέτρα, οκτώ ορόφους και 297 σκαλοπάτια. Είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο. Το ισόγειο έχει 15 μαρμάρινα τόξα, ενώ οι επόμενοι έξι όροφοι αποτελούνται από 30 τόξα, που περιβάλλουν τον πύργο.
Στον τελευταίο όροφο υπάρχουν 16 τόξα, ενώ 297 σκαλοπάτια στο εσωτερικό του πύργου, οδηγούν στην κορυφή του. Διακοσμείται από 207 κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Η κλίση του είναι 3,99 μοίρες, που σημαίνει ότι η κορυφή του πύργου μετατοπίζεται οριζοντίως 3,9 μέτρα.
Φωτογραφία Andy Hui
Φωτογραφία mong789
Πηγές 1 2

4 σχόλια:

  1. Ωωωωω μα ποσο ομορφος..δεν ειχα δει ποτε τοσο κοντινες φωτογραφιες του ! Ασε που απορουσα και γιατι εγερνε στην μια πλευρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο κι εγώ ... με λίγο διάβασμα όμως.... Όσο για τις φωτογραφίες, μου αρέσουν κι εμένα οι κοντινές που δείχνουν τις λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη παρουσίαση όπως πάντα.....! Νίκη μου καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...