Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η σαγηνευτική όαση Waw an Namus

Η έρημος Σαχάρα, στην περιοχή της νότιας Λιβύης, κρύβει ένα τοπίο σαγηνευτικό. Ονομάζεται Waw an Namus και κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έγινε ευρύτερα γνωστό και ένας από τους κύριους προορισμούς για τους περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται την έρημο της Λιβύης.

Στην νότια Fezzan, σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Λιβύης, υπάρχει ένας ηφαιστειακός κρατήρας. Το ηφαίστειο είναι εξαφανισμένο, στην καλντέρα του όμως, που έχει διάμετρο τεσσάρων χλμ., τρεις λίμνες άλατος δημιουργούν μια ξεχωριστή όαση-την "όαση των κουνουπιών" ή Waw an Namus.
Το τοπίο είναι ξεχωριστό! Οι λίμνες, οι ψηλοί καλαμιώνες, οι διάσπαρτοι φοίνικες  και ένα σκουρόχρωμο ηφαιστειακό πεδίο, που εκτείνεται 10-20 χλμ. από την καλντέρα, να τις περιβάλλει. Ένα τοπίο, που λόγω του τεράστιου μεγέθους του και του σκούρου χρώματος, είναι ορατό από το διάστημα.
Λόγω της παρουσίας του γλυκού νερού σε αυτό το απομακρυσμένο ηφαίστειο, το Waw an Namus ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τα καραβάνια. Στη Σαχάρα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο η παρουσία γλυκού, πόσιμου νερού κοντά σε λίμνες αλμυρού νερού.
Το γραφικό ηφαίστειο παρέμενε άγνωστο στον έξω κόσμο. Η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται από τον Γερμανό εξερευνητή Karl Moritz von Beurmann το 18612, αν και ο ίδιος ποτέ δεν επισκέφτηκε την περιοχή. Πιθανότατα, ο πρώτος Ευρωπαίος που το επισκέφτηκε ήταν ο Γάλλος αξιωματικός Laurent Lapierre, το 1920.   
Ο γεωγράφος Nikolaus Benjamin Richter επισκέφτηκε την γοητευτική περιοχή αρκετές φορές και το 1960 δημοσίευσε ένα βιβλίο για τα ταξίδια του. Από τότε διάφοροι επιστήμονες επισκέφτηκαν το ηφαίστειο. Σιγά-σιγά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, που έλκονταν από τις περιγραφές του ηφαιστείου. Βεβαίως, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έχει επηρεάσει αρνητικά την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Για το λόγο αυτό, υπάρχει ανάγκη προστασίας του ηφαιστείου και της όμορφης όασης από το νόμο,  ώστε να ελέγχονται και να ρυθμίζονται οι επισκέψεις.

2 σχόλια:

  1. Φανταστικες εικονες !!! Υπεροχο μερος πραγματικα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεμάτος ο πλανήτης Γη από τέτοια μοναδικά μέρη. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο Μαρία.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...