Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Μια κατακόκκινη ....... παραλία

Η Panjin είναι μια πόλη στην νοτιοδυτική Κίνα, στην οποία κατοικούν 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι. Μέσα από την πόλη διέρχεται ο ποταμός Shuangtaizi, ο οποίος εκβάλλει στον κόλπο Liaodong.
Σε απόσταση 30 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη αυτή της Κίνας βρίσκεται ένα αξιοθέατο μοναδικό στον κόσμο, που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι όντως υπάρχει, αν δεν το δει με τα μάτια του. 
Πρόκειται για την Κόκκινη παραλία της Panjin.
Η ασυνήθιστη παραλία δεν καλύπτεται από άμμο, αλλά από έναν τύπο φυκιών, του  γένους Sueda. Υπάρχουν περίπου 110 είδη αυτού του γένους, που ευδοκιμούν σε αλατούχα, αλκαλικά εδάφη. Ο κύκλος ανάπτυξης αυτού του φυτικού είδους ξεκινάει τον Απρίλιο. Το αρχικό πράσινο χρώμα του αλλάζει σιγά σιγά. Το φθινόπωρο το χρώμα του ώριμου είδους είναι βαθύ κόκκινο έως μωβ και ο βάλτος μετατρέπεται σε μια πορφυρή θάλασσα.
Οι εκβολές του ποταμού Shuangtaizi προστατεύονται από το κράτος. Η περιοχή αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο οικοσύστημα και τον μεγαλύτερο υγρότοπο στον κόσμο. Περισσότερα από 260 είδη πουλιών και 399 είδη άγριων ζώων ζουν εδώ. Τα ξύλινα κτίρια που υπάρχουν προσθέτουν έναν γραφικό τόνο στην ιδιαίτερη αυτή περιοχή του πλανήτη. 
Στην τριγύρω περιοχή βρίσκεται ο μεγαλύτερος βάλτος καλαμιών της Ασίας, που προσελκύει πολλούς τουρίστες. Τα καλάμια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού. Εδώ αναπαράγεται ο κοκκινοστεφής γερανός και είναι επίσης το μεγαλύτερο μέρος αναπαραγωγής των απειλούμενων με εξαφάνιση μελανόστομων γλάρων.

2 σχόλια:

  1. Κάθε φορά που ανοίγω το blog σου, δε μπορώ να ξεκολήσω. Περνάω πολλές ώρες μαζί του και αν ήμουν υπάλληλος σίγουρα θα με απέλυαν. Όμως είναι τόσο όμορφα και ενδιαφέροντα όλα τα άρθρα του που δε χωρταίνω να διαβάζω. Σ΄ ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες και τα ενδιαφέροντα κείμενα. Σίγουρα χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς γι' αυτό το αποτέλεσμα. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...