Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κοιτώντας ψηλά, στις οροφές κτιρίων

Ναοί, μουσεία, μαυσωλεία, ανάκτορα, εντυπωσιακά κτίρια προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Κοιτάζοντας ψηλά, στις οροφές κάποιων από αυτά τα κτίρια, πολλές φορές θα διαπιστώσουμε ότι αποτελούν θησαυρούς αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Τρούλοι, θόλοι, καμάρες, αστέρια και διάφορα γεωμετρικά σχήματα, αυθεντικά κοσμήματα, που στολίζουν τα ταβάνια.
Δείτε τις φωτογραφίες και θαυμάστε θαύματα της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης από γνωστά ή λιγότερο γνωστά κτίρια.

Στην Αγγλία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός York Minster, ένας από τους μεγαλύτερους τους είδους του στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτή είναι η ξύλινη οροφή του chapter house, ενός οκταγωνικού κτίσματος, που αποτελεί μέρος του κύριου ναού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρική κολόνα να στηρίζει την οροφή.
Στην Ιταλία, ο ναός San Carlo alle Quattro Fontane-Άγιος Κάρολος στις Τέσσερις Κρήνες-είναι ένας χριστιανικός ναός στην πόλη της Ρώμης. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής και μνημείο των ικανοτήτων του αρχιτέκτονα που την εμπνεύστηκε. Ο οβάλ θόλος με τον μικρό φεγγίτη είναι ιδιαίτερα ευφάνταστα. Ο θόλος είναι διακοσμημένος με με ένα περίπλοκο γεωμετρικό σχέδιο ανάγλυφων σταυρών, οβάλ, οκτάγωνων και εξάγωνων. Το παράθυρο στην κορυφή δείχνει σύννεφα που ανοίγουν ώστε να κατέβει ένα λευκό περιστέρι, σύμβολο της αγνότητας του πνεύματος, της λύτρωσης, της αναγέννησης και της ειρήνης.
Στην Ισπανία, ο καθεδρικός ναός Catedral de Burgos ξεχωρίζει για το τεράστιο μέγεθος και την μοναδική αρχιτεκτονική του. Περιλαμβάνεται στη λίστα της Ουνέσκο ως πολιτιστικό μνημείο και αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η οροφή ενός από τα 15 παρεκκλήσια του, του μαγευτικού οκταγωνικού παρεκκλησίου Condestable.
Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπετε την εντυπωσιακή οροφή του ναού, το διπλό λευκό αστέρι του Burgos.
Αν νομίζετε όμως ότι οι τόσο εντυπωσιακές οροφές είναι αποκλειστικότητα των καθεδρικών ναών κάνετε λάθος. Η φωτογραφία παρακάτω είναι από την κεντρική αγορά της πόλης Yard, στο Ιράν.
Παραμένουμε στο Ιράν και βλέπουμε την πολύχρωμη οροφή του τάφου του Ιρανού ποιητή Χαφέζ.
Στην Ινδία, στο περίφημο Ταζ Μαχάλ, σε ένα από τα κτίρια που το περιβάλλουν βλέπουμε αυτήν την κατακόκκινη οροφή.
Φωτογραφία  296daysofsummer
Παραμένουμε στην Ινδία και συγκεκριμένα στην περιοχή Τζαϊπούρ. Ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το Amer Fort. Το φρούριο μετατράπηκε σε πολυτελές ανακτορικό συγκρότημα, που φιλοξενούσε μαχαραγιάδες. Στη φωτογραφία βλέπετε την οροφή του Sheesh Mahal-Παλάτι των καθρεφτών.
 Φωτογραφία Van Kichline
Στην Κίνα, στο κεντρικό Πεκίνο βρίσκεται ο Ναός του Ουρανού, ένα συγκρότημα θρησκευτικών κτιρίων, που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1406-1420. Χαρακτηρισμένος ως πολιτιστικό μνημείο από την Ουνέσκο από το 1998, θεωρείται αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Δείτε τα μοναδικά χρώματα και τα σχέδια από τις οροφές δύο από τα κτίρια του συμπλέγματος.
Φωτογραφία Kenneth Moore Photography
Στη Μαλαισία βρίσκεται ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός της νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι ο ναός Kek Lok Si, ο οποίος αποτελείται από διάφορες μεγάλες αίθουσες για προσευχή, των οποίων οι οροφές εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των χρωμάτων τους και τα περίπλοκα σχέδια.
 Φωτογραφία moniquz 
Επιστρέφοντας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία, θα δούμε την εντυπωσιακή οροφή της Αψίδας του Θριάμβου.
 Φωτογραφία dmmaus
Στην Ολλανδία, στην πόλη Χάρλεμ, η προτεσταντική εκκλησία Grote Kerk αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Η αρχική εκκλησία ήταν ξύλινη, κάηκε όμως το 14ο αιώνα. Ανακατασκευάστηκε και στη φωτογραφία βλέπετε την ξύλινη οροφή του.
 Φωτογραφία Guidje
Στη Ρωσία, το μουσείο Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Περίτεχνη οροφή ενός από τα κτίρια του συμπλέγματος, με το κάθε θόλο να διακοσμείται με πίνακες ζωγραφικής.
Φωτογραφία  RV Bob
Στο κέντρο της Βαρκελώνης βρίσκεται η περίφημη Casa Batlló, το διάσημο κτίριο-αριστούργημα του Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Η οροφή του μαγνητίζει!
 Φωτογραφία John Picken
Στην Ισπανία, στο ανάκτορο Αλάμπρα, το «μαργαριτάρι ανάμεσα στα σμαράγδια», όπως το περιέγραψαν Μαυριτανοί ποιητές, η Sala de los Abencerrajes έχει ψηλό θόλο και η εντυπωσιακή οροφή είναι διακοσμημένη με μπλε, καφέ, κόκκινο και χρυσό, ενώ οι κολώνες που τη στηρίζουν σχηματίζουν αψίδες.
 Φωτογραφία Giant Ginkgo
Θα κλείσω την εγγραφή αυτή με την Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Φημισμένο για την αρχιτεκτονική και την διακόσμησή του. Η θρυλική οροφή του είναι φιλοτεχνημένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.
 Φωτογραφία  jscoke


3 σχόλια:

 1. Πραγματικά εκπληκτικό.....! το ψάξιμό σου είναι το κάτι άλλο.....!!! Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Yπέροχα! Πραγματικά εντυπωσιάζουν όλα...........
  Καλό βράδυ Νίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άννα και Γιάννη, χαίρομαι που οι διαδικτυακοί φίλοι από τον path, άγνωστοι άνθρωποι για μένα στην πραγματική (ας το πω έτσι) ζωή, στηρίζουν αυτή την προσπάθειά μου. Ευχαριστώ πολύ και τους δυο σας για τις επισκέψεις και τα καλά λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...