Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Treron-τα πράσινα περιστέρια

Μια συνηθισμένη εικόνα στις πλατείες κυρίως των μεγαλουπόλεων είναι τα γκριζωπά περιστέρια που τριγυρνούν ανάμεσα στους ανθρώπους, να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους, πλήρως εξοικειωμένα με αυτό το περιβάλλον. 
Φανταστείτε λοιπόν αυτή την εικόνα αλλά με περιστέρια πολύχρωμα, όπως αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία.
Δεν θα ήταν εκπληκτικό;;
Το περιστέρι αυτό ανήκει στο γένος των πράσινων περιστεριών. Το επιστημονικό όνομα του γένους είναι Treron. Περιλαμβάνει 23 είδη που διανέμονται στην Ασία και την Αφρική. Όλα τα είδη είναι αξιοσημείωτα για το πράσινο χρώμα τους, στο οποίο οφείλεται το κοινό όνομά τους. 
Το είδος που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι το πράσινο περιστέρι με τον ροζ λαιμό. Βρίσκεται στα τροπικά και υποτροπικά δάση στην Καμπότζη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Η επιστημονική του ονομασία είναι Treron vernans.
Τα πράσινα περιστέρια τρέφονται με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το πράσινο χρώμα τους οφείλεται σε μια καροτενοειδή χρωστική στη διατροφή τους. Το Treron bicinctus είναι άλλο ένα είδος του γένους, με χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα στο στήθος του.
Παρακάτω βλέπετε το Pompadour, ένα κοντόχοντρο περιστέρι με όμορφα μωβ-κίτρινα φτερά, με τα οποία στολίζεται μόνο το αρσενικό. Τα είδη του γένους treron παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό. Αρσενικά και θηλυκά έχουν διαφορετικού χρώματος φτέρωμα.
Το λευκό ράμφος είναι το χαρακτηριστικό που διακρίνει αυτό το είδος από τα υπόλοιπα του γένους. Είναι το Treron sieboldii, ένα είδος που ζει στα εύκρατα δάση της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, αλλά και της Ρωσίας.
Πολλά από τα είδη του γένους είναι απειλούμενα κυρίως λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους, όπως το πράσινο περιστέρι με το κανελί κεφάλι (Treron fulvicollis)ένα είδος που απαντάται στο Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.
Φωτογραφία Sarawakwaterbird 
Τα πράσινα περιστέρια είναι ασυνήθιστα, πολύχρωμα, εντυπωσιακά. Δείτε φωτογραφίες κάποιων από τα υπόλοιπα είδη.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...