Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Στον Μυλοπόταμο των Κυθήρων

Ο Μυλοπόταμος είναι ένα παραδοσιακό χωριό των Κυθήρων, στα δυτικά του νησιού σε υψόμετρο 200 μέτρων και σε απόσταση 15 χλμ. από τη Χώρα των Κυθήρων. 
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία, κάτω από τα πλατάνια. Ένα παραδοσιακό καφενείο, η εκκλησία, το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται οικεία και ευχάριστα. Το Καμάρι είναι στην κυριολεξία το καμάρι του χωριού. Νερά αναβλύζουν από πηγές και χαράζουν τη δική τους διαδρομή.
Φωτογραφία helga0 
Φωτογραφία  fraerb 
Στο χωριό υπάρχουν πολλά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, οι Μύλοι, ο διατηρητέος οικισμός Κάτω Χώρα με το Ενετικό Κάστρο και τα αυθεντικά παραδοσιακά σπίτια, ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Πέτρου, η Μονή της Παναγίας Ορφανής και πολλά άλλα.

Στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου, στην κεντρική πλατεία και δίπλα από το παλιό εγκαταλειμμένο σχολείο, βρίσκεται η πύλη του Κάστρου της Κάτω Χώρας. Το Βενετσιάνικο κάστρο είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση ανάμεσα σε λόφους και πλαγιές κοιτώντας τα δυτικά παράλια του νησιού δηλαδή το Ιόνιο πέλαγος για αυτό λοιπόν την ώρα του ηλιοβασιλέματος η θέα είναι εκπληκτική. 
Φωτογραφία  PhotoPhotis
Φωτογραφία grussos
 Φωτογραφία grussos 
Η Μονή της Παναγίας Ορφανής βρίσκεται, κατά μεγάλο μέρος της, μέσα σε σπηλιά σε έναν απότομο βράχο. Το τοπίο γύρω είναι κατάφυτο, κυρίως κέδροι και πλατάνια και από κάτω ακριβώς τρέχουν τα νερά της ρεματιάς που ξεκινούν από τον καταρράκτη Νεράιδα και φτάνουν στο Καλάμι. Η σπηλιά που βρίσκεται  ο ναός έχει οκτώ μέτρα μήκος και επτά μέτρα πλάτος. Στον χώρο αυτό βρέθηκε εικονίδιο της αγίας Ελεούσας με την επωνυμία "ορφανή". Το εικονίδιο είναι διακοσμημένο με αργυρή επένδυση όπως και η μεγάλη εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, Ορφανής.

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι βυζαντινή του 13ου αιώνα, μία από τις σημαντικότερες στο νησί των Κυθήρων και βρίσκεται στον οικισμό Αραίοι. Θεωρείται ένα μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα κι έχει υπέροχες τοιχογραφίες. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι βυζαντινός σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. 
Φωτογραφία  PhotoPhotis
Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Η τοπική παράδοση λέει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας. Έχει τουριστική διαδρομή 200 μέτρων με σταλακτίτες και φυσικούς σχηματισμούς. Στην είσοδό του υπάρχουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και το Νυίδριο της Αγίας Σοφίας. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου που έχει εξερευνηθεί από σπηλαιολόγους είναι 550 μέτρα.
Φωτογραφία  PhotoPhotis
Φωτογραφία  PhotoPhotis
Ο καταρράκτης Νεράιδα ή καταρράκτης της Φόνισσας είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του νησιού. Βρίσκεται σε μια περιοχή πλούσια σε φυσική βλάστηση με λεύκες και πλατάνια, παραδοσιακά γεφύρια και μονοπάτια. Πέφτει από ύψος 20 μέτρων και σχηματίζει μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα, στην οποία πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να κολυμπήσουν.
Φωτογραφία Comzeradd
Φωτογραφία  NatShee
Λίγο παρακάτω από τον καταρράκτη, ανάμεσα σε πλατάνια, κισσούς και σκίνους είναι χτισμένοι 22 νερόμυλοι. Πολλοί από αυτούς τους νερόμυλους είχαν κατασκευαστεί κατά το τέλος της βυζαντινής εποχής αλλά και επί ενετοκρατίας και τουρκοκρατίας.
Φωτογραφία  Giorgos Michalogiorgakis
Φωτογραφία THEO KITHIRA
Κοντά στο χωριό, βρίσκεται η παραλία Καλάμι. Απομονωμένη, με δύσκολη πρόσβαση, καταγάλανα βαθιά νερά, ενδείκνυται για όσους επιζητούν στιγμές χαλάρωσης μακριά από τον πολύ κόσμο  και αποζημιώνει με την ομορφιά του τοπίου τους τολμηρούς που θα επιχειρήσουν την προσέγγισή της.
Φωτογραφία MICEL ANGELO
Όμορφη και πολύ γραφική είναι και η μικρή παραλία του Λιμιώνα. Ένα ψαροχώρι, στο οποίο ο επισκέπτης θα δει τα παραδοσιακά κελιά με τις πλατιές πόρτες για τις βάρκες των ψαράδων.
Φωτογραφία agapozoi
Φωτογραφία lcmarengo50
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...