Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Η ζούγκλα του Αμαζονίου, όπως είναι επίσης γνωστό το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα υγρό δάσος πλατύφυλλων, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου, στη Νότια Αμερική. Αυτή η λεκάνη περιλαμβάνει επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια καλύπτονται από το τροπικό δάσος. Η περιοχή περιλαμβάνει εδάφη που βρίσκονται σε εννέα χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους βρίσκεται μέσα στη Βραζιλία, περίπου το 60% του δάσους, ακολουθεί το Περού με ποσοστό 13% και στη συνέχεια η Κολομβία, η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, η Βολιβία, η Γουιάνα, το Σουρινάμ και η Γαλλική Γουιάνα. 
Φωτογραφία  Pfly
Το δάσος του Αμαζονίου αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό των δασικών εκτάσεων του πλανήτη. Αποτελεί το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο σε είδη , από όλα τα τροπικά δάση. 
Το όνομα Αμαζόνιος το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Francisco de Orellana, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό την περίοδο 1541-1542. 
Στην πορεία του συνάντησε φυλές γυναικών, που πολεμούσαν κι έτσι έδωσε στον ποταμό το όνομα αυτό.
Φωτογραφία  Ivan Mlinaric
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι απαράμιλλο σε βιοποικιλότητα. Ένα στα δέκα από γνωστά είδη ζει στο δάσος αυτό. Η περιοχή φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, δεκάδες χιλιάδες φυτά και περίπου 2.000 είδη πουλιών και θηλαστικών. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 40.000 χιλιάδες είδη φυτών, 3.000 ψάρια, 1.294 πουλιά, 427 θηλαστικά, 428 αμφίβια και 378 ερπετά έχουν ταξινομηθεί επιστημονικά στην περιοχή. 
Φωτογραφία  JorgeBRAZIL
Ένα στα πέντε, από όλα τα πουλιά του κόσμου ζει στο δάσος του Αμαζονίου. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει στην περιοχή της Βραζιλίας μόνο 96.660-128.843 ασπόνδυλα είδη. Εκτιμάται ότι σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 1.000 είδη δέντρων και χιλιάδες άλλα είδη φυτών. 
Φωτογραφία  Lisa Cuccarese Brown
Στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου ζουν και πολλά επικίνδυνα είδη. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα αρπακτικά είναι ο μαύρος caiman, ένα είδος κροκόδειλου, ο ιαγουάρος, το κούγκαρ και το ανακόντα. 
Στον ποταμό, το ηλεκτρικό χέλι μπορεί να προκαλέσει σοκ, το οποίο μπορεί να αναισθητοποιήσει ή και να σκοτώσει. Τα πιράνχας είναι γνωστά για το γεγονός ότι δαγκώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους. Διάφορα είδη δηλητηριωδών βατράχων dart. Οι νυχτερίδες βαμπίρ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της λύσσας. Υπάρχουν επίσης πολλά παράσιτα και είδη που είναι φορείς ασθενειών.
Ο μαύρος caiman
Φωτογραφία  Exlibris
Ο δηλητηριώδης βάτραχος dart
Φωτογραφία  Freetoast
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα ζωτικό πνεύμονα για το πνιγηρό περιβάλλον του πλανήτη. Το 20% του οξυγόνου του πλανήτη παράγεται από αυτό.
Η αποψίλωση των δασών είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το δάσος του Αμαζονίου. Ανάμεσα στο 1991 και το 2000 μεγάλες εκτάσεις του δάσους χάθηκαν και μετατράπηκαν σε βοσκοτόπια και γεωργικές εκτάσεις. Καταστράφηκε τόσο μεγάλο μέρος του δάσους, ώστε να είναι ορατές με γυμνό μάτι από το διάστημα οι αποψιλωμένες περιοχές.
Φωτογραφία  stephenk1977
Η Βραζιλία είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σόγιας. Πολλά αμφιλεγόμενα έργα μεταφορών, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των καλλιεργητών σόγιας, αναπτύσσονται μέσα στην περιοχή του δάσους. Η χρησιμοποίηση των εδαφών που προκύπτουν από την μαζική αποψίλωση, για την φύτευση και την καλλιέργεια σόγιας είναι ο πιο φτηνός και σίγουρος τρόπος καλλιέργειας για τους παραγωγούς.
Φωτογραφία  JorgeBRAZIL
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αποψίλωσης στα έτη 200-2005 ήταν κατά 18% υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Από το 2004 έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση του ρυθμού αποψίλωσης, περίπου κατά 60%.
Η Βραζιλία προικίστηκε με το ένα τρίτο των τροπικών δασών του πλανήτη. Είναι όμως και 0 μεγαλύτερος καταστροφέας τους. 
Περισσότερο από το 20% του δάσους έχει καταστραφεί για πάντα.
Φωτογραφία  Ivan Mlinaric
Οι περιβαντολλόγοι ανησυχούν για την μείωση της βιοποικιλότητας που θα προκύψει από την καταστροφή του δάσους, όπως επίσης και για την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. 
Μια μελέτη, που έγινε το 2009 έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 °C, έως το 2100, θα σκοτώσει το 85% του δάσους, ενώ μια αύξηση κατά 3 °C, θα σκοτώσει το 75% του δάσους.
Φωτογραφία bayucca
Το 2008, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ήταν υποψήφιο ως ένα από τα "Νέα επτά θαύματα του κόσμου".
Το 2009 ήταν πρώτο στην κατάταξη, στην κατηγορία Ε, που αφορούσε τα δάση, τα Εθνικά Πάρκα και τα φυσικά καταφύγια.

8 σχόλια:

  1. πολύ ωραίομε βοήθησε πάρα πολύ σε μια εργασία που είχα στην γεωγραφία!!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ομορφο.Βοηθαει πολυ σε εργασιες της γεωγραφιας.με σωσατε χΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με σωσατε απο πολυ ψαξιμο !!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕ ΣΩΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΦΟΡΑ!!!! ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποου βοηθητικές.πληροφοριες με βοήθησε στη γεωγραφία σε.μια εργασία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...