Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι γκρίζες αρκούδες αρπάζουν τους σολομούς στον αέρα

Αυτές οι αρκούδες, γρυλίζοντας, μοιάζουν σαν να είναι έτοιμες να επιταθούν για τα ψάρια που θέλουν να πιάσουν. Όμως υπάρχουν τόσο πολλοί σολομοί στο νερό, που οι αρκούδες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλώς να περιμένουν και τα ψάρια θα έρθουν προς το μέρος τους.
Οι αρκούδες λατρεύουν το ψάρεμα του σολομού, όπως αποδεικνύουν οι εκπληκτικές φωτογραφίες του Gleb Tassarenko.
Οι παράκτιες γκρίζες αρκούδες συνδέονται με τους σολομούς. Η ανάπτυξή τους, η αναπαραγωγή τους καθώς και το πόσα μικρά θα γεννήσουν εξαρτώνται από τους σολομούς.
Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες, οι αρκούδες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση κι έτσι μπορούν να επωφεληθούν από τους χιλιάδες σολομούς, που βρίσκονται στο νερό για να αναπαραχθούν.
Όταν τα ψάρια πηδούν έξω από το νερό, φτάνουν ακριβώς μέσα στα σαγόνια της αρκούδας, που περιμένει υπομονετικά.
Οι σολομοί του Ειρηνικού πεθαίνουν μετά την ωοτοκία. Εξαιτίας της γκρίζας αρκούδας όμως, βρίσκουν έναν γρηγορότερο θάνατο. 
Όσοι επιζήσουν θα επιστρέψουν την επόμενη περίοδο.
Τι απίθανο πιάσιμο στον αέρα!!! Φαίνεται σαν να είναι έτοιμη να πέσει στο νερό!!!
Αυτές οι αρκούδες είναι άριστοι ψαράδες.
 Ο εγκέφαλος των αρσενικών αυξάνεται περισσότερο όσο τρώνε πιο πολλούς σολομούς, ενώ τα θηλυκά φτάνουν σε αναπαραγωγική ωριμότητα γρηγορότερα και γεννούν περισσότερα μικρά.
Επίσης τα περιττώματα των αρκούδων παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο ευρύτερο οικοσύστημα, διασκορπίζοντας σημαντικές ποσότητες αζώτου και φωσφόρου στη γη.
Όπως καταλαβαίνετε, ο σολομός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ευημερία των παράκτιων γκρίζων αρκούδων. Ο Barrie Gilbert, συνταξιούχος φωτογράφος της άγριας φύσης, λέει: "ο πληθυσμός των αρκούδων  εξαρτάται από την ύπαρξη του σολομού".
Μεγάλο μέρος του λίπους των αρκούδων προέρχεται από τους σολομούς. Όταν ο αριθμός των ψαριών μειώνεται λόγω της υπεραλίευσης, γεννιούνται λιγότερα μικρά αρκουδάκια κι έτσι μειώνεται κι ο αριθμός των αρκούδων.
Οι σολομοί παίρνουν κόκκινο χρώμα, όταν επιστρέφουν στα μέρη όπου αναπαράγονται. Το κόκκινο φαίνεται να είναι το χρώμα που ανοίγει την όρεξη των αρκούδων!!!
Στην παρακάτω εικόνα οι δύο αρκούδες που βρίσκονται ψηλά συνεχίζουν να ψαρεύουν, ενώ η ομάδα που βρίσκεται κάτω φαίνεται  σαν να βρίσκεται στον παράδεισο. Κολυμπούν, ψαρεύουν και γενικά φαίνεται να περνούν πολύ καλά!!!
Οι παράκτιες αρκούδες είναι καλύτεροι ψαράδες από πολλούς ανθρώπους. Βέβαια αυτή η σύγκριση δεν είναι απολύτως δίκαιη. Οι αρκούδες είναι πολύ γρήγορες, ενώ άλλες φορές απλώς ανοίγουν το στόμα του και τα ψάρια πηδούν μέσα σ΄αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...