Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Susan Salantino

Η Susan Salantino είναι γλύπτρια και ζωγράφος. Μεγάλωσε στη Ν. Υόρκη. Η δουλειά της εχει παρουσιαστεί σε μουσεία,γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές. Στα έργα της χρησιμοποιεί μια ποικιλία υλικών  και μέσων για να εκφράσει την αγάπη της για ενα συγκεκριμένο θέμα. Τη σχέση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο και τα ζώα, τη σύνδεσή τους με όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Έχει δωρίσει πολλά έργα της σε καταφύγια ζώων, ομάδες διάσωσης και οργανισμούς με ανθρωπιστική δράση.
Η ανησυχία της για τα ζώα  και την επιβίωσή τους αποτελεί το βασικό μοτίβο. Καταδικάζει τη σκληρότητα και τη βάρβαρη συμπεριφορά απέναντί τους . Εκφράζει τη συμπόνια της προς αυτά και ταυτόχρονα καταθέτει τη διαμαρτυρία της για τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Στην αυλή της φιλοξενούνται πολλά ζώα.
Πρόσφατα ξεκίνησε μια σειρά απο πηλό. Τα ζώα απεικονίζονται με φαινομενικά παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά στην ουσία αυτό που η καλλιτέχνις θέλει να τονίσει είναι ο σεβασμός προς αυτά.
Στα γλυπτά της έχει χρησιμοποιήσει υλικά που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον για να δείξει τον άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με τη γη.
Κομμένα κλαδιά  σε πεσμένα δέντρα δείχνουν την απώλεια της κατοικίας.
Σ' ένα απόγευμα είδε τεράστιες δασικές εκτάσεις να ισοπεδώνονται και από τα γιγάντια δέντρα να απομένει ενας πεσμένος σωρός. 
Δυο πουλιά πετούσαν απελπισμένα τριγύρω  του.
Τα πουλιά στα έργα της συμβολίζουν όλο το ζωικό βασίλειο.
Τα δεμένα μάτια στις γυναίκες συμβολίζουν την ηθελημένη απομάκρυνση απο την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πρέπει ν' αλλάξει.
Eφόσον είμαστε διαχειριστές  και κάτοικοι αυτού του πλανήτη  δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε ο,τι αποτελεί απειλή για την ύπαρξή μας. Δεν αρκεί η πίστη. Χρειάζεται να περάσουμε στη δράση για τη σωτηρία της γης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...