Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ρόδινα και άσπρα πεζούλια στη Νέα Ζηλανδία-ένα θαύμα της φύσης

Τα ρόδινα και άσπρα πεζούλια στης Νέα Ζηλανδία ή Otukapuarangi (σιντριβάνι του συννεφιασμένου ουρανού) και το Te Tarata (ο κατάστικτος βράχος), στη γλώσσα των Μαορί, θεωρήθηκαν ένα φυσικό θαύμα. 
Πιστευόταν ότι έχουν καταστραφεί εντελώς από μια έκρηξη ηφαιστείου το 1886, αλλά πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν τμήματα από τα ρόδινα πεζούλια στο βυθό της λίμνης Rotomahana καθώς και τμήματα από τα άσπρα πεζούλια. 
Πολλοί θεωρούσαν ότι τα ρόδινα και άσπρα πεζούλια ήταν το όγδοο θαύμα του κόσμου.
Τα πεζούλια αυτά, βρίσκονταν στις παρυφές της λίμνης Rotomahana, κοντά στην πόλη Rotorua και ήταν το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο της Νέας Ζηλανδίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1880 προσέλκυε τουρίστες από την Ευρώπη, όταν η Νέα Ζηλανδία ήταν απρόσιτη περιοχή και το ταξίδι με ιστιοφόρο πλοίο διαρκούσε αρκετούς μήνες.
Ήταν σχηματισμοί από τραβερτίνη (ανθρακικό πέτρωμα) μοναδικοί στη Νέα Ζηλανδία. Σχηματίστηκαν από γεωθερμικά θερμαινόμενο νερό, που περιείχε μεγάλες ποσότητες πυριτικών ορυκτών, το οποίο ανάβλυζε από δύο θερμοπίδακες που βρίσκονταν δίπλα στη λίμνη Rotomahana, στην πλαγιά ενός λόφου. 
Οι εναποθέσεις του ροζ και λευκού ορυκτού διαμόρφωσαν τα πεζούλια εσωκλείοντας λιμνούλες νερού. Τα λευκά πεζούλια ήταν τα πιο μεγάλα και με το ομορφότερο σχήμα, ενώ στα ρόδινα πήγαιναν οι άνθρωποι για μπάνιο. 
Η έκρηξη του ηφαιστείου Tarawera στις 10 Ιουνίου 1886 κατέστρεψε το φυσικό αυτό θαύμα. Από το ηφαίστειο απελευθερώθηκαν, από ένα ρήγμα 17 χιλιομέτρων, ζεστή λάσπη, κόκκινοι ζεστοί ογκόλιθοι και τεράστια μαύρα σύννεφα τέφρας, τα οποία διέσχισαν τη λίμνη και απλώθηκαν σε όλη την κοιλάδα Waimangu. Από την έκρηξη θάφτηκαν πολλά χωριά και σκοτώθηκαν 120 άτομα. 
Μετά την έκρηξη, ένας κρατήρας βάθους 100 μέτρων βρισκόταν εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν τα ρόδινα και λευκά πεζούλια. Μετά από μερικά χρόνια ο κρατήρας γέμισε νερό, σχηματίζοντας τη νέα λίμνη Rotomahana, 30 μέτρα ψηλότερα και πολύ μεγαλύτερη από την παλιά λίμνη.
Μια ομάδα ερευνητών, χαρτογραφώντας το βυθό της λίμνης βρήκαν ένα μέρος από τα ρόδινα και άσπρα πεζούλια, τον Φεβρουάριο του 2011. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης συνέπεσε με την 125η επέτειο της έκρηξης του ηφαιστείου.
Φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής μας θυμίζουν το φυσικό αυτό θαύμα του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...