Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι αξιοσημείωτες συνήθειες της θαλάσσιας ενυδρίδας

Η θαλάσσια ενυδρίδα είναι θηλαστικό, ιθαγενές στις ακτές του βόρειου και ανατολικού Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι ένα ιδιαίτερα συμπαθητικό ζώο και οι εκφράσεις του πολλές φορές μοιάζουν με τις ανθρώπινες.
Η θαλάσσια ενυδρίδα έχει κάποιες αξιοσημείωτες συνήθειες σχετικά με την αναζήτηση και την κατανάλωση τροφήςΚυνηγά με σύντομες καταδύσεις, συχνά στον βυθό. Αχινοί, μαλάκια και καρκινοειδή, μύδια και κυδώνια, αλλά και κάποια είδη ψαριών είναι τα αγαπημένα της. Χρησιμοποιεί πέτρες για να αποσπάσει το θήραμα και για να ανοίξει τα όστρακα, γεγονός που την καθιστά ένα από τα λίγα είδη θηλαστικών που χρησιμοποιούν εργαλεία. Για να ανοίξει τα σκληρά όστρακα, κοπανά την λεία της και με τα δύο πόδια σε ένα βράχο τοποθετημένο στο στήθος της. Είναι το μόνο θαλάσσιο ζώο ικανό να σηκώνει και να αναποδογυρίζει πέτρες, πράγμα το οποίο συχνά κάνει με τα μπροστινά του πόδια όταν αναζητά λεία. Επίσης, είναι το μόνο θαλάσσιο θηλαστικό που πιάνει ψάρια με τα μπροστινά του πόδια και όχι με τα δόντια.
Αν και μπορεί να κρατήσει την αναπνοή της έως και πέντε λεπτά, οι καταδύσεις της διαρκούν περίπου ένα λεπτό και όχι περισσότερο από τέσσερα. Όταν ανέβει στην επιφάνεια, η θαλάσσια ενυδρίδα τρώει ενώ επιπλέει ανάσκελα, χρησιμοποιώντας τα μπροστινά πόδια της για να σχίζει την τροφή και να την φέρνει στο στόμα της.
Φωτογραφία  "Mike" Michael L. Baird
Η μητέρα ενυδρίδα είναι πολύ αφοσιωμένη στο μικρό της.  Μία μητέρα δίνει στο βρέφος της σχεδόν συνεχή προσοχή, λικνίζοντάς το στο στήθος της μακριά από το παγωμένο νερό και περιποιούμενη προσεκτικά την γούνα του.Όταν αναζητεί τροφή, αφήνει το κουτάβι της να επιπλέει στο νερό, κάποιες φορές τυλιγμένο σε κέλπιες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να παρασυρθεί. Αν το κουτάβι δεν κοιμάται, κλαίει δυνατά ωσότου αυτή επιστρέψει. Είναι γνωστό ότι μητέρες ενυδρίδες μεταφέρουν τα κουτάβια τους για μέρες μετά τον θάνατό τους. Η θνησιμότητα των κουταβιών είναι υψηλή, κατ᾽εκτίμηση, μόνο το 25% επιζούν στον πρώτο χρόνο.
Φωτογραφία  mlipyan
Οι θαλάσσιες ενυδρίδες έχουν την τάση να ξεκουράζονται μαζί σε ομάδες του ίδιου φύλου που καλούνται σχεδίες. Μία σχεδία συνήθως περιλαμβάνει 10 έως 100 ζώα, με τις σχεδίες αρσενικών να είναι μεγαλύτερες από αυτές των θηλυκών. Η μεγαλύτερη σχεδία που έχει παρατηρηθεί ποτέ περιελάμβανε πάνω από 2.000 θαλάσσιες ενυδρίδες. Για να μην παρασύρονται στα ανοιχτά όταν ξεκουράζονται ή τρώνε, οι θαλάσσιες ενυδρίδες τυλίγονται στις κέλπιες.
Φωτογραφία  Andrew Reding
Φωτογραφία  K Schneider
Η θαλάσσια ενυδρίδα είναι ένα είδος κλειδί, στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης διαβίωσής τους, ελέγχοντας τους πληθυσμούς των αχινών οι οποίοι διαφορετικά θα προκαλούσαν εκτεταμένες ζημιές στα οικοσυστήματα των δασών κελπιών (φαιοφύκη). Κατατάσσεται στα κινδυνεύοντα είδη αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός τους έχει μειωθεί πολύ..

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...