Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αμμόλοφοι και λίμνες στην έρημο Badain Jaran

Η έρημος Badain Jaran βρίσκεται στην Κίνα και με έκταση 49.000 τετρ. χλμ. είναι η τρίτη μεγαλύτερη έρημος της χώρας. Μερικοί από τους ψηλότερους σταθερούς αμμόλοφους της Γης υπάρχουν σε αυτήν την έρημο, που το ύψος τους ξεπερνά τα 500 μέτρα. Ο πιο διάσημος απ' όλους ονομάζεται BI lǔ Tú Feng και είναι ο τρίτος ψηλότερος αμμόλοφος στον κόσμο.
Φωτογραφία  loraineltai
Badain Jaran στη μογγολική γλώσσα σημαίνει "μυστηριώδεις λίμνες". Η έρημος είναι διάσπαρτη από αυτές τις μυστηριώδεις λίμνες, η ύπαρξη των οποίων δεν δικαιολογείται από τις συνθήκες της περιοχής. Σε αυτές οφείλει το όνομά της. 
Οι 140 διάσπαρτες και πολύχρωμες λίμνες έχουν κάνει γνωστή την έρημο Badain Jaran. Βρίσκονται στην νότια περιοχή της ερήμου, στις μεγάλες κοιλάδες, ανάμεσα στους ψηλούς αμμόλοφους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι λίμνες τροφοδοτούνται από υπόγεια ύδατα, που προέρχονται από τα βουνά που την περιβάλλουν. Πολλές από αυτές αλλάζουν χρώμα, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού φυκιών, γαρίδων άλμης και ορυκτών. Οι λίμνες παρέχουν τροφή και ανάσα ζωής στους νομάδες που διασχίζουν την έρημα με τα ζώα τους-καμήλες, κατσίκες, άλογα. 
Φωτογραφία loraineltai
Άλλο ένα εκπληκτικό γεγονός σε αυτή την έρημο είναι ότι οι αμμόλοφοι της είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που ακούγεται "το τραγούδι της ερήμου". Εκπέμπεται ένας οξύς, δυνατός ήχος που διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό. Αν και δεν είναι εντελώς κατανοητό, πιστεύεται ότι το φαινόμενο προκαλείται από το ηλεκτροστατικό φορτίο που δημιουργείται καθώς ο άνεμος μετακινεί τα ανώτερα στρώματα της άμμου προς τα κάτω, στις πλαγιές των αμμόλοφων.
Φωτογραφία  james j8246
Οι μυστηριώδεις λίμνες και οι ψηλοί αμμόλοφοι δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά της ερήμου για τα οποία είναι γνωστή. Στη μέση της ερήμου δίπλα σε μια λίμνη, χτίστηκε το 1868 ο βουδιστικός ναός Badain Jaran, που λόγω της απομόνωσής του παραμένει άθικτος. 
Φωτογραφία Yeoh Thean Kheng
Η αρχαία μαύρη πόλη Khara Khoto είναι ένα ακόμα αξιοθέατο της ερήμου. Ιδρύθηκε το 1302 κι έγινε το κέντρο της αυτοκρατορίας Tangut. Παραμένει ανέγγιχτη από το 1372, επί δυναστείας των Μινγκ, όταν εγκαταλείφθηκε κι ερειπώθηκε.
Φωτογραφία  Wild Pixels
Τέλος, περισσότερες από 10.000 βραχογραφίες έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή. Αυτές οι βραχογραφίες αντανακλούν τις πεποιθήσεις, τα αισθητικά πρότυπα, την κοσμοαντίληψη και την νομαδική ζωή της περιοχής.
Φωτογραφία  Sjoerd van Oort
Φωτογραφία  loraineltai
Φωτογραφία  loraineltai
Φωτογραφία  loraineltai
Φωτογραφία  loraineltai
Φωτογραφία  loraineltai
Φωτογραφία  loraineltai
Πηγές 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...