Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Οι εντυπωσιακοί κήποι της Βίλας ντ' Εστέ

Το Τίβολι είναι μια αρχαία πόλη της Ιταλίας. Βρίσκεται 30 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης και είναι χτισμένη δίπλα στους καταρράκτες του ποταμού Ανιένε. Η πόλη χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και από τους αρχαίους χρόνους, λόγω της ειδυλλιακής τοποθεσίας και του μεσογειακού κλίματος, αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για εκδρομές από τους πλούσιους Ρωμαίους, πολλοί από τους οποίους είχαν φτιάξει εδώ τις εξοχικές τους κατοικίες.

Μία από αυτές τις κατοικίες, η οποία στις μέρες μας έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο είναι η Βίλα ντ' Εστέ. Το παλάτι και ο κήπος της αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η βίλα κατασκευάστηκε κατ' εντολήν του καρδινάλιου Ιππόλυτου Β' ντ' Εστέ, που ήταν γιος του Αλφόνσο ντ' Εστέ και της Λουκρητίας Βοργίας. Όταν διορίστηκε κυβερνήτης στο Τίβολι πήρε ως δώρο την υφιστάμενη βίλα, την οποία ανακατασκεύασε. 
Φωτογραφία aledanipug
Από το 1550 μέχρι το θάνατό του το 1572, ο καρδινάλιος δημιούργησε ένα ανακτορικό περιβάλλον. Εντυπωσιακοί κήποι απλώνονται σε δύο πλαγιές πίσω από το παλάτι, αλλά και μπροστά από αυτό οι οποίοι κοσμούνται από πολλά συντριβάνια, βρύσες, αγάλματα, στήλες, ανάγλυφα και τεχνητά σπήλαια. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία τους και ο καινοτόμος σχεδιασμός τους καθιστούν μοναδικό παράδειγμα Ιταλικού κήπου του 16ου αιώνα.

Φωτογραφία janeteastman74
Σύμφωνα με την Ουνέσκο, η βίλα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πολιτιστικού κινήματος της Αναγέννησης, στο απόγειό της. Οι κήποι της, στους οποίους απεικονίζονται ο Αναγεννησιακός σχεδιασμός και η αισθητική, επηρέασαν την ανάπτυξη του σχεδιασμού κήπων στην Ευρώπη. Συμβολίζουν δε, την άνθηση του πολιτισμού της Αναγέννησης.
Φωτογραφία ancha1c
Le Cento Fontane
Fontana del Bicchierone
Fontana di Nettuno
Fontana del Pegaso
Fontana dell' Ovato
Φωτογραφία Dnalor 01
Φωτογραφία  giovanni.mirabelli
Fontana della Natura o dell'Abbondanza
Φωτογραφία  avinashkunnath
Φωτογραφία Winston Cho
Grotta di Diana
Φωτογραφία  quadralectics
Φωτογραφία  Владимир Шеляпин
Φωτογραφία   dalbera
Φωτογραφία  giovanni.mirabelli
Φωτογραφία Lalupa
Φωτογραφία Lalupa 
Φωτογραφία  giovanni.mirabelli
Φωτογραφία Lalupa 
Φωτογραφία  M.Maselli
Φωτογραφία  giovanni.mirabelli
Πηγές 1 2 3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...