Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Château de Chenonceau - Το κάστρο των έξι κυριών

Ο ποταμός Cher είναι ένας αριστερός παραπόταμος του Λίγηρα, στην κεντρική Γαλλία. Τον ποταμό γεφυρώνει, κοντά στο μικρό χωριό Chenonceaux, ένα από τα πιο γνωστά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα, το Château de Chenonceau. Το Chenonceau αναφέρεται για πρώτη φορά εγγράφως στον 11ο αιώνα. Το κάστρο που υπάρχει σήμερα χτίστηκε το 1514-1522 πάνω στα θεμέλια ενός παλιού μύλου και αργότερα επεκτάθηκε για να γεφυρώσει το ποτάμι. Η γοτθική αρχιτεκτονική αναμίχθηκε με αυτήν της Αναγέννησης και δημιουργήθηκε το όμορφο κάστρο.
Το 1515 ο Thomas Bohier, συλλέκτης εσόδων για το βασιλιά Φραγκίσκο Α΄της Γαλλίας ξεκίνησε την κατασκευή του κάστρου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε από τη σύζυγο και τον γιο του Bohier, μετά τον θάνατό του. Το 1535, κατασχέθηκε από τον βασιλιά λόγω χρεών. Τα επόμενα χρόνια, έξι πλούσιες και ισχυρές γυναίκες επέκτειναν, βελτίωσαν, μετέτρεψαν κι έκαναν το κάστρο το αριστούργημα που υπάρχει σήμερα. Για το λόγο αυτό, το κάστρο είναι γνωστό και ως «Château de Femmes» ή Κάστρο των έξι κυριών". 
Ο βασιλιάς Ερρίκος Β ', γιος του Φραγκίσκου Α', δώρισε το château στην ερωμένη του δούκισσα Diane de Poitiers, η οποία το επέκτεινε με την κατασκευή μιας τοξωτής γέφυρας, κατά πλάτος του ποταμού και δημιούργησε τους πανέμορφους κήπους του.

Μετά τον θάνατο του Ερρίκου Β ', η σύζυγός του Αικατερίνη των Μεδίκων, υποχρέωσε την δούκισσα να της μεταβιβάσει το κάστρο, που έγινε η αγαπημένη κατοικία της. Επέκτεινε τους κήπους, που είχε δημιουργήσει η δούκισσα και φυτεύτηκαν λουλούδια, φρούτα και λαχανικά, που εκείνη την εποχή θεωρούνταν εξωτικά, όπως τα πεπόνια και τις αγκινάρες.


Όταν πέθανε η Αικατερίνη των Μεδίκων, ο πύργος πέρασε στα χέρια της κόρης της Louise de Lorraine, συζύγου του βασιλιά Ερρίκου Γ'. Η Louise de Lorraine, περιφερόταν αδιάκοπα στους διαδρόμους του κάστρου, ντυμένη με μαύρα ρούχα με σχέδια νεκροκεφαλών και οστών, μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Το υπνοδωμάτιό της είναι βαμμένο με μαύρο χρώμα και διακοσμημένο με αντικείμενα του πένθους, όπως λευκά φτερά, ασημένια δάκρυα και ακάνθινες κορώνες.

Ο Ερρίκος Δ' της Γαλλίας απόκτησε το μαγευτικό κάστρο  για την ερωμένη του Gabrielle d'Estrées, πληρώνοντας τα χρέη που είχε κληρονομήσει η Louise de Lorraine από τη μητέρα της και απειλούσαν να την καταστρέψουν. Σε αντάλλαγμα η Louise εγκατάλειψε τον πύργο.

Το 1733, ο πλούσιος άρχοντας Claude Dupin έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του κάστρου. Η σύζυγός του Louise Dupin, ήταν μια έξυπνη, όμορφη και ιδιαίτερα καλλιεργημένη γυναίκα. Το λογοτεχνικό σαλόνι της στο Château de Chenonceau προσέλκυσε εξάρχοντες του Διαφωτισμού- Βολταίρος, Μοντεσκιέ, Μπιφόν, Μαριβώ κ.ά. Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ ήταν γραμματέας της και δίδασκε το γιο της. Η Louise Dupin έσωσε τον πύργο από την καταστροφή κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Το 1864, η Marguerite Pelouze, μια πλούσια κληρονόμος, απέκτησε το Château. Ήταν η έκτη και τελευταία γυναίκα του «Château de Femmes», η οποία ανακαίνισε πλήρως το κάστρο και αφαίρεσε πολλές από τις προσθήκες της Αικατερίνης των Μεδίκων. Δαπάνησε πάρα πολλά χρήματα και στο τέλος το Château κατασχέθηκε και πωλήθηκε.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας του κάστρου, είναι όταν το 1914, κατά την διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου μετατράπηκε, από τον τότε ιδιοκτήτη του Gaston Menier, σε νοσοκομείο περιθάλποντας περισσότερους από 2000 στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το Château βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, τον Ιούνιο του 1940, αλλά και από τους Συμμάχους στις 7 Ιουνίου του 1944Αργότερα έγινε περιουσία του Γαλλικού κράτους. 

Μετά το Βασιλικό Παλάτι των Βερσαλλιών, το  Château de Chenonceau, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως "ιστορικό μνημείο" από το 1840, είναι αυτό που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στη Γαλλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...