Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Diamantina και Ouro Preto-Τα διαμάντια και ο χρυσός της Minas Gerais

Η Diamantina είναι πόλη της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, στην πολιτεία Minas Gerais. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της αποικιακής εποχής στις αρχές του 18ου αιώνα, στην καρδιά των άγονων και βραχωδών βουνών της περιοχής. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η Diamantina ήταν κέντρο ορυχείων διαμαντιών, τον 18ο και 19ο αιώνα.
Φωτογραφία Leandro Neumann Ciuffo
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ενταγμένο στον κατάλογο της Ουνέσκο, η οποία χαρακτηρίζει την Diamantina ως "πετράδι στο περιδέραιο των αφιλόξενων βραχωδών ορέων". Η αποικιακή πόλη υπενθυμίζει τα κατορθώματα των διαμαντοθήρων του 18ου αι. και μαρτυρεί τον θρίαμβο της ανθρώπινης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής προσπάθειας πάνω στο περιβάλλον. Η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της πόλης είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το άγριο φυσικό περιβάλλον της.

Φωτογραφία Gildaziogil 
Φωτογραφία Gildaziogil 
Η Diamantina δεν είναι η μόνη πόλη της Minas Gerais που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Ουνέσκο. Η Ouro Preto ξεχωρίζει για την εκπληκτική μπαρόκ αρχιτεκτονική της και αυτός ήταν ο λόγος που η Ουνέσκο την χαρακτηρίζει Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αι. και για ένα διάστημα στον 18ο αι. ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στη Λατινική Αμερική. Ο πληθυσμός της στα 1750 έφτανε τους 80-100 χιλιάδες κατοίκους.
Το όνομά της σημαίνει "μαύρος χρυσός" ενώ παλαιότερα ονομαζόταν Vila Rica, που σημαίνει «πλούσιο χωριό». Ο τεράστιος πλούτος από την εξόρυξη του χρυσού τον 18ο αι. δημιούργησε μια πόλη που αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενους της Ευρώπης. Η φιλοσοφία και η τέχνη άνθισε και στοιχεία μπαρόκ απεικονίζονται στην αρχιτεκτονική, στα γλυπτά, αλλά και τη ζωγραφική και την ποίηση. Οι πολυάριθμες εκκλησίες, τα μουσεία, οι γέφυρες και τα συντριβάνια, μαρτυρούν την άνθιση της πόλης, της οποίας η επιρροή μειώθηκε με την εξάντληση των μεταλλείων χρυσού, τον 19ο αι.
Πηγές 1 2 3 4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...