Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η Κοιλάδα των Ναών

Στη Σικελία, στην αρχαία πόλη του Ακράγαντα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος του κόσμου, μια έκταση 1.300 εκταρίων-Η Κοιλάδα των Ναών.

Ο Ακράγας ήταν μια από τις επιφανέστερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Ήταν πλούσια πόλη με μεγάλη ισχύ, πατρίδα καλλιτεχνών, φιλοσόφων και σημαντικών ανδρών της ιστορίας. Ο ποιητής Πίνδαρος την αποκαλούσε "ομορφότερη πόλη των θνητών". Η πόλη πολιορκήθηκε και ισοπεδώθηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους.

Ο αρχαιολογικός χώρος (Valle dei Templi) εκτείνεται κατά μήκος μιας πετρώδους ράχης στον νότο της σύγχρονης πόλης του Ακράγαντα. Περιλαμβάνει τα ερείπια επτά ναών δωρικού ρυθμού και από το 1997 αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της Ουνέσκο.

Ο ναός του Ηρακλή 
Οκτώ κίονες σώζονται σήμερα από τον αρχαιότερο ναό της κοιλάδας, αφιερωμένο στον Ηρακλή. Ο ναός, που καταστράφηκε από σεισμό, είχε περίοπτη θέση δίπλα στην κεντρική πύλη της πόλης.
Ο ναός της θεάς Ομόνοιας
Ένας από τους καλύτερα διατηρημένους δωρικούς ναούς στον κόσμο. Χρονολογείται από το 450-440 π.Χ. και στον 6ο αι. μετατράπηκε σε εκκλησία. Λόγω της καλής κατάστασης στην οποία έχει διατηρηθεί κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα οικοδομήματα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.  
 Χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. και κάηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους. Σήμερα σώζονται η μπροστινή κιονοστοιχία με τμήματα του επιστυλίου και της ζωφόρου και τμήματα των άλλων τριών πλευρών.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός 
Ήταν ο κύριος ναός του Ακράγαντα κι ένας από τους πιο διάσημους της αρχαίας Σικελίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οι μεγάλοι Άτλαντες που φαίνεται να στηρίζουν τον ναό.
Ο ναός των Διόσκουρων 
Από τον μικρό ναό του Κάστορα και του Πολυδεύκη έχουν απομείνει μόνο τέσσερις κίονες. Αποτελεί σύμβολο για την σύγχρονη πόλη του Αγκριτζέντο.
Φωτογραφία Clemensfranz 
 Ο ναός του Ηφαίστου
Χρονολογείται επίσης από τον 5ο αι. π.Χ. και θεωρείται ότι ήταν από τους πιο επιβλητικούς ναούς. Σήμερα στέκονται ακόμα μόνο δύο ημιτελείς κίονες.
   
Ο ναός του Ασκληπιού
Βρισκόταν μακριά από τα αρχαία τείχη της πόλης. Σε αυτόν προσέρχονταν προσκυνητές όσοι αναζητούσαν θεραπεία σε κάποια αρρώστια.  

Στην Κοιλάδα των Ναών βρίσκονται ακόμα ο Τάφος του Θήρωνα, του αρχαίου Έλληνα τυράννου του Ακράγαντα, που πέθανε το 473 π.Χ. Πρόκειται για ένα μεγάλο μνημείο με πυραμοειδές σχήμα. Τάφοι και κατακόμβες που χρονολογούνται από τον 4ο αι. μ.Χ. είναι ορατά στο λεγόμενο Grotte Fragapane. Η αρχαία Ελληνο-ρωμαική αγορά, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο και ιδιωτικές κατοικίες είναι επίσης αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου.
Φωτογραφία Clemensfranz 
Πηγές 1 2 3


3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...