Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πολλά τα χρόνια τους

Βουνά, ποτάμια, βράχοι, ζωντανοί οργανισμοί υπάρχουν στη Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζετε ποια είναι τα μακροβιότερα;; 
Κάποια έχουν ηλικία όση και της Γης, που είναι περίπου 4,54 δισεκατομμύρια έτη. 
Ας δούμε μερικά από αυτά.

Στην Αυστραλία,  σε μια περιοχή με λόφους που ονομάζεται Jack Hills, έχουν βρεθεί τα παλαιότερα ζιρκόνια στη Γη, με ηλικίες άνω των 4 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για το παλαιότερο χρονολογημένο υλικό στη Γη, που η ηλικία του φτάνει στον καταρχαιοζωικό ή αδαίο (από τον Άδη) μεγααιώνα, στη γεωλογική περίοδο που ξεκινάει από το σχηματισμό της Γης πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και φτάνει έως πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα κυανοβακτήρια θεωρούνται ως πιθανοί πρώτοι οργανισμοί στη Γη οι οποίοι παρείχαν οξυγόνο με φωτοσύνθεση. Υπάρχουν αποδείξεις, από απολιθώματα του είδους αυτών, περί της ύπαρξής τους πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. 
Φωτογραφία Norman Kuring - NASA Earth Observatory
Τα Όρη Makhonjwa είναι μια οροσειρά μικρών βουνών και λόφων στη Νότια Αφρική. Η περιοχή είναι γνωστή ως "Η Γένεση της ζωής". Εδώ υπάρχουν ορισμένα από τα παλαιότερα εκτεθειμένα πετρώματα στη Γη, η ηλικία των οποίων εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 3,2 και 3,6 δισεκατομμυρίων χρόνων.
Φωτογραφία warrenmcc
Το παλαιότερο νερό στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει ανακαλυφθεί στο ορυχείο Kidd, το βαθύτερο ορυχείο χαλκού / ψευδαργύρου στον κόσμο, στο Οντάριο του Καναδά. Η ηλικία του είναι τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ετών.
Φωτογραφία  P199
Ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός βρίσκεται στη Λεκάνη του Ηροδότου στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και της Κύπρου. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα η ηλικία του είναι έως 340 εκατομμυρίων ετών. Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι στην περιοχή αυτή της  Ανατολικής Μεσογείου ο φλοιός αποτελεί απομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος, που υπήρχε πολύ πριν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο ποταμός Finke, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της κεντρικής Αυστραλίας, αναφέρεται συχνά ως ο παλαιότερος ποταμός της Γης. Κάποια τμήματα του ποταμού, που ρέει μέσα από βαθιά εγχάρακτους μαιάνδρους χρονολογούνται 350-400 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Φωτογραφία  Cgoodwin
Το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα είναι ηλικίας 2,8 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για το αριστερό τμήμα της κάτω γνάθου, που βρέθηκε το 2013 στην περιοχή Αφάρ (Ledi-Geraru), στην Αιθιοπία.

Το μακροβιότερο πλάσμα στους ωκεανούς είναι ένα είδος αχιβάδας που ζει εδώ και 507 χρόνια, η  Arctica islandica,που βρέθηκε στην Ισλανδία το 2006. Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία της, μετρώντας τους δακτύλιους στο κέλυφος της ακριβώς όπως γίνεται με τους κορμούς των δέντρων.
Φωτογραφία  S. Rae
Το γηραιότερο δέντρο στη Γη έχει ηλικία 5.066 ετών και είναι ένα είδος πεύκου (Pinus longaeva). Το δέντρο βρέθηκε το 2012 στον Εθνικό Δρυμό Inyo, στα Λευκά Όρη της ανατολικής Καλιφόρνιας, στην ίδια περιοχή που ζει ο Μαθουσάλας, το δέντρο που μέχρι τότε θεωρούνταν το μακροβιότερο, με ηλικία 4.848 ετών. Η ακριβής τοποθεσία είναι μυστική για την προστασία των δέντρων.
Φωτογραφία Oke
Τέλος, ο μακροβιότερος άνθρωπος με ηλικία 122 ετών και 164 ημερών είναι η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment (1875-1997)

Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...