Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πανέμορφα και ασυνήθιστα φυσικά φαινόμενα

Diamond dust-Σκόνη από διαμάντια
Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο σχηματίζεται ένα σύννεφο, κοντά στο έδαφος, που αποτελείται από μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου. 
Σχηματίζεται σε καθαρό ουρανό και παρατηρείται πιο συχνά στην Ανταρκτική και στην Αρκτική, αλλά μπορεί να συμβεί και οπουδήποτε αλλού, όταν η θερμοκρασία πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν. Στις πολικές περιοχές το φαινόμενο μπορεί να διαρκεί πολλές μέρες χωρίς διακοπή. 
Πολλές φορές μπορεί να μειώσει την ορατότητα ακόμα και κάτω από τα 600 μέτρα. Οι μικροί κρύσταλλοι πάγου, στριφογυρίζουν στον αέρα και αντανακλούν το φως του ήλιου. Δημιουργούν μικρές λάμψεις, σαν μικρά διαμάντια να αναβοσβήνουν στον αέρα. 
Έτσι το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε "σκόνη διαμαντιών".
 Συνδέεται με το φαινόμενο του σχηματισμού "φωτοστέφανου" γύρω από τον ήλιο και με άλλα οπτικά φαινόμενα.

Halo-Φωτοστέφανο
Ένα οπτικό φαινόμενο, το οποίο παράγεται από κρυστάλλους πάγου, που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν χρωματιστά ή λευκά τόξα ή κηλίδες στον ουρανό. 
Ένα δαχτυλίδι χρωματιστού ή λευκού φωτός σχηματίζεται γύρω από τον ήλιο ή το φεγγάρι.  Μπορεί επίσης να σχηματιστεί και γύρω από τεχνητά φώτα σε πολύ κρύο καιρό, όταν στον κοντινό αέρα έχει δημιουργηθεί "σκόνη διαμαντιών". 
Το φωτοστέφανο δημιουργείται όταν το φως από το ουράνιο σώμα αντανακλάται και διαθλάται από τους κρυστάλλους πάγου, οι οποίοι λειτουργούν σαν πρίσματα ή καθρέφτες. Το φαινόμενο εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό, λευκό στη μέση και μπλε στο εξωτερικό του.

Morning Glory Cloud
Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, που παρατηρείται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Το νότιο τμήμα του κόλπου Carpentaria στην βόρεια Αυστραλία είναι το μοναδικό γνωστό μέρος, όπου μπορεί να προβλεφθεί το φαινόμενο αυτό και να παρατηρηθεί. 
Το morning glory cloud είναι ένα σύννεφο σε σχήμα ρολού, που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 1.000 χιλιόμετρα και να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι και 60 χιλιόμετρα την ώρα. 
Μερικές φορές υπάρχει μόνο ένα σύννεφο, άλλες φορές πάλι μπορεί να υπάρχουν συνεχόμενα μέχρι και οκτώ σύννεφα. 
Είναι θεαματικά, παράξενα και όμορφα. 
Παρά το γεγονός ότι, το φαινόμενο αυτό, έχει μελετηθεί εκτενώς δεν έχει γίνει απόλυτα γνωστός ο τρόπος που σχηματίζεται.


Sun dogs-Παρήλιο
Ένα αρκετά κοινό φαινόμενο που δημιουργεί λαμπερά σημεία φωτός στον ουρανό. 
Μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα χρωματιστό σημείο φωτός στην αριστερή ή και στη δεξιά πλευρά του ήλιου σε απόσταση 22 μοιρών από τον ήλιο και στο ίδιο ύψος. 
Τα sun dogs είναι περισσότερο ορατά όταν ο ήλιος είναι χαμηλά. 
Το επιστημονικό τους όνομα είναι parhelion-παρήλιο. 
Προκαλούνται από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός, από τους κρυστάλλους πάγου που βρίσκονται στον αέρα ή από σύννεφα ή από την "σκόνη διαμαντιών" σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. 
Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να δημιουργήσει "moon dogs", δηλαδή σημεία φωτός δίπλα στο φεγγάρι.

Φωτογραφία: Gopherboy6956
Light pillar-πυλώνας φωτός
Ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται από την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός ή και του φωτός του φεγγαριού από κρυστάλλους πάγου, που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της γης, με οριζόντιες παράλληλες επίπεδες επιφάνειες. 
Όταν προέρχεται από το φως του ήλιου ονομάζεται ηλιακός πυλώνας (sun pillar ή solar pillar). 
Είναι περισσότερο ορατό όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στο ορίζοντα. 
Μοιάζει περισσότερο με ψευδαίσθηση, είναι όμως φυσικό φαινόμενο.

Φωτογραφία:  Joe n bloe 
Πηγές: 1  
Οι φωτογραφίες, όπου δεν αναφέρεται διαφορετικά
είναι από το weatherfreaks.net 

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά πανέμορφα δεν μπορώ να φανταστώ πως αποθανάτισαν τις στιγμές αυτές. Καλή χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, οι φωτογραφίες είναι εκπληκτικές. Καλή χρονιά επίσης!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...