Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Fernando de Noronha

Το απερίγραπτης ομορφιάς Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Fernando de Noronha, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 340 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, σχηματίζεται από ηφαιστειακές κορυφές μιας βυθισμένης οροσειράς. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 21 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και μαζί με την ατόλλη Atol das Rocas, την μοναδική ατόλλη στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό,  αποτελούν από το 2001 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λόγω της σημασίας του περιβάλλοντος. 
Το αρχιπέλαγος ανακαλύφθηκε το 1503 από τον θαλασσοπόρο, χαρτογράφο και εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, καταλήφθηκε από τους Ολλανδούς, τους Γάλλους και τελικά το 1737 από τους Πορτογάλους, που έφτιαξαν ένα αμυντικό σύστημα από 10 φρούρια. Το 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και βάση του αμερικάνικου στρατού. Η φυλακή έκλεισε οριστικά το 1957.
Ενδημικά φυτά, πουλιά και ερπετά βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Σημαντικότερο όλων όμως είναι το θαλάσσιο περιβάλλον. Το αρχιπέλαγος είναι εξαιρετικά σημαντικό για θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και δελφίνια, φάλαινες και καρχαρίες και πολλά θαλασσοπούλια που ζουν και αναπαράγονται εδώ.
Οι πανέμορφες παραλίες του  Fernando de Noronha, σε συνδυασμό με την άγρια φύση προσελκύουν αρκετούς τουρίστες. Όντας ένα μικρό νησί με περιορισμένους υδάτινους πόρους και εύθραυστο οικοσύστημα, υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός 460 επισκεπτών που επιτρέπονται στο νησί. Οι επισκέπτες πληρώνουν επίσης περιβαλλοντικούς φόρους, ανάλογα με τη διάρκεια της επίσκεψης.
Η σχετική απομόνωση του αρχιπελάγους από την ηπειρωτική χώρα, τα όρια για τους επισκέπτες και η προστασία του περιβάλλοντος κάνουν το Fernando de Noronha έναν ακριβό προορισμό. Αλλά όσοι το επισκεφτούν θα ανταμειφθούν από τις ομορφιές των νησιών και τον συναρπαστικό υποβρύχιο κόσμο τους.
Οι πιο δημοφιλείς παραλίες είναι οι Baía do Sancho, Pig Bay, Dolphins Bay, Sueste Bay και Praia do Leão. Επιπλέον, τα ζεστά νερά που έρχονται από την Αφρική, προσελκύουν και πολλούς λάτρεις των καταδύσεων. Οι καταδύσεις σε βάθος 30-40 μέτρων δεν απαιτούν στολή, ενώ η υποβρύχια ορατότητα μπορεί να φτάσει έως τα 50 μέτρα.
Φωτογραφία Ricardo Polisel Alves


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...