Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Οι άνθρωποι των θάμνων

Οι Βουσμάνοι ή Σαν είναι ιθαγενής λαός της νότιας Αφρικής, των οποίων τα εδάφη καλύπτουν την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, την Αγκόλα, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «Σαν» και θεωρούν υποτιμητική την ονομασία «Βουσμάνος».
Φωτογραφία  kostolp
Η φυλή των Σαν στη Νότια Αφρική φαίνεται να είναι η αρχαιότερη στη Γη, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη και πιο αναλυτική γενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί ως σήμερα στην αφρικανική ήπειρο. Οι Σαν κατάγονται απευθείας από τον αρχικό πληθυσμό των προγόνων του ανθρώπου από τους οποίους προέκυψαν όλοι οι άλλοι αφρικανικοί πληθυσμοί και τελικώς εκείνοι που εγκατέλειψαν την αφρικανική ήπειρο για να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου. 
Φωτογραφία Flouf
Κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ζουν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και διατηρούν μέχρι σήμερα τον πολιτισμό τους. Παραδοσιακά, τα μέλη στην κοινωνία των Βουσμάνων είναι ισότιμα. Η εξουσία των αρχηγών τους είναι περιορισμένη, παρόλο που κληρονομείται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες με τους άντρες. 

Τα παιδιά δεν έχουν κοινωνικά καθήκοντα, εκτός από το παιχνίδι και ο ελεύθερος χρόνος είναι πάντα σημαντικός, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Σαν αφιερώνουν πολύ από το χρόνο τους σε συζητήσεις, αστεία, μουσική και τους ιερούς χορούς τους. Οι γυναίκες έχουν υψηλή θέση στην κοινωνία τους και μπορεί να είναι επικεφαλής στην οικογένειά τους. Ασχολούνται κυρίως με τη συλλογή των τροφίμων, αλλά μπορούν να πάρουν μέρος και στο κυνήγι.
Φωτογραφία  PtiteArvine
Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους είναι το νερό. Η ξηρασία μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες και οι νερόλακκοι να στεγνώσουν. Όταν αυτό συμβαίνει, αποθηκεύουν νερό, το οποίο συλλέγουν με αναρρόφηση σκάβοντας ένα βαθύ λάκκο στην υγρή άμμο, μέσα σε αυγά στρουθοκαμήλου.
Φωτογραφία sjorford
Το 2012, στο σπήλαιο Border στη Νότια Αφρική, ανακαλύφθηκαν εργαλεία ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι Σαν και χρονολογούνται στο 44.000 π.Χ..  Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες κοινότητες των Σαν ζούσαν πάντα στις έρημες περιοχές της Καλαχάρι.
Φωτογραφία  RURO photography
 Κοινότητες των Σαν, που κατοικούσαν σε άλλες περιοχές εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην έρημο Καλαχάρι και να παραμένουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ τους αρνούνταν το δικαίωμά τους στη γη. Πριν από καιρό, οι Σαν της Μποτσουάνα και της Ναμίμπια είδαν τα εδάφη τους να μειώνονται δραστικά.
Φωτογραφία  RURO photography
Χιλιάδες μέλη αυτής της νομαδικής φυλής αναγκάστηκαν πριν μερικά χρόνια να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης στο μέσο της αφιλόξενης ερήμου Καλαχάρι και, εκδιωγμένα από την αστυνομία, να ζήσουν σε έναν σύγχρονο οικισμό δοκιμάζοντας τα «προνόμια» του δυτικού πολιτισμού. Ελάχιστοι δηλώνουν ευτυχισμένοι με τον νέο τρόπο ζωής τους. Το Έιτζ, διάφορες αρρώστιες άγνωστες γι' αυτούς μέχρι τότε, το αλκοόλ ήταν μερικές από τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Φωτογραφία  Beverly Houwing
«Τι ωραία που ήταν παλιά, τότε που σηκωνόμασταν μαζί με τις μανάδες μας και πηγαίναμε στην έρημο να μαζέψουμε μούρα, ξηρούς καρπούς και ρίζες, για να πάμε πίσω στο σπίτι μας και να μαγειρέψουμε», σημειώνει η 25χρονη Μποϊτουμέλο στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC.
 «Μου λείπει το σπίτι μου και το πώς ζούσαμε παλιά, τότε που η ζωή ήταν εύκολη, που μαζεύαμε φρούτα από τα δέντρα και δεν είχαμε μπαρ να βγαίνουμε το βράδυ», λέει η 21χρονη Γκοϊοτσεόνε Λομπέλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...