Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Αστερίες-όμορφα θαλάσσια ζώα

Οι αστερίες είναι όμορφα θαλάσσια ζώα που ανήκουν στην συνομοταξία των Εχινόδερμων και σχηματίζουν την ομοταξία των Αστεροειδών. Υπάρχουν σε μια ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών.
Το σώμα του αστερία παρουσιάζει μια ακτινωτή συμμετρία. Τυπικά έχει πέντε βραχίονες ή και περισσότερους, που σχηματίζουν πεντάκτινη συμμετρία.
Pycnopodia helianthoides
Ο μεγαλύτερος αστερίας του κόσμου. Γνωστός και ως ηλίανθος.
Έχει 16-24 βραχίονες που μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο.
Φωτογραφία  Mila Zinkova
Acanthaster planci
Ο δεύτερος μεγαλύτερος αστερίας στον κόσμο (25-35 cm). Τα αγκάθια του είναι δηλητηριώδη. Είναι γνωστός με το όνομα "ακάνθινο στεφάνι"-"crown of thorns".
Φωτογραφία  jon hanson
Ο σκελετός τους βοηθά μόνο στην προστασία τους και όχι στην κίνηση, η οποία γίνεται με σύστημα ποδιών-σωλήνων. Στο άκρο κάθε βραχίονα υπάρχει ένα μικροσκοπικό μάτι, με το οποίο το ζώο μπορεί να δει μόνο αν είναι φως ή σκοτάδι.
Τρέφονται συνήθως με ζώα που έχουν κέλυφος, όπως μύδια, αχιβάδες και στρείδια.
Protoreaster linckii
Φωτογραφία  Arpingstone
Τα ζώα αυτά έχουν τόσο σεξουαλική όσο και μη σεξουαλική αναπαραγωγή. Ένας αστερίας μπορεί να είναι αρσενικός ή θηλυκός. Η γονιμοποίηση γίνεται εξωτερικά με την απελευθέρωση γαμετών στο περιβάλλον, τόσο από το θηλυκό όσο και από το αρσενικό. Η μη σεξουαλική αναπαραγωγή γίνεται με την ανάπλαση.
Linckia laevigata
Φωτογραφία  Papakuro
Πολλά είδη αστερία έχουν την ικανότητα να αναπλάθουν τα χαμένα τους μέλη (π.χ. βραχίονες) αν κοπούν. Έτσι αν π.χ. ένας καρχαρίας αποκόψει το βραχίονα ενός αστερία, αυτός θα ξαναφυτρώσει. Ελάχιστα είδη μπορούν να γεννήσουν έναν ολόκληρο αστερία από έναν βραχίονα (μη σεξουαλική αναπαραγωγή).
Pisaster ochraceus
Ο μωβ αστερίας
Φωτογραφία  D. Gordon
Απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη.
Υπάρχουν περισσότερα από 1.800 είδη αστερία και πολλά δεν έχουν ανακαλυφθεί. Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών απαντάται στον Ινδικό και στον Ειρηνικό ωκεανό.
Protoreaster nodosus
Φωτογραφία Karej

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...