Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Παντανάλ-ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους του πλανήτη

Το Παντανάλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους γλυκού νερού στον πλανήτη. Εκτείνεται ανάμεσα σε Βραζιλία, Βολιβία και Παραγουάη(το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στη Βραζιλία) και καταλαμβάνει  μια έκταση, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 140 και 190 χιλιάδων  τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Φωτογραφία LeonardoG
Οι πηγές δύο μεγάλων ποτάμιων συστημάτων της περιοχής, του Cuiaba και του Paraguay βρίσκονται εδώ. Στην περιοχή του Παντανάλ υπάρχουν διαφορετικά περιφερειακά οικοσυστήματα, το καθένα με τα δικά του υδρολογικά, γεωλογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία  miquitos
 Το Παντανάλ είναι μια τεράστια προσχωσιγενής πεδιάδα. Το τοπίο της περιλαμβάνει μια ποικιλία οικολογικών υποπεριοχών με ποτάμια, λίμνες, δάση, υγρότοπους και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που πλημμυρίζουν εποχιακά.  Περιτριγυρισμένη από κορυφογραμμές βουνών και πεδιάδες η περιοχή του Παντανάλ είναι ένα επίπεδο τοπίο με μια μικρή κλίση.
Φωτογραφία  FIAjvio K. Ubaid
Η αφθονία και η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας είναι θεαματική.
Το Παντανάλ φιλοξενεί 3.500 είδη φυτών, 1.000 είδη πουλιών 400 είδη ψαριών, 300 είδη θηλαστικών 480 είδη ερπετών και πάνω από 9.000 διαφορετικά υποείδη ασπόνδυλων.
Tο ελάφι Marsh
Φωτογραφία  Anagoria
Ανάμεσα στα πιο σπάνια ζώα που ζουν στο Παντανάλ είναι το ελάφι Marsh, η γιγάντια βίδρα, ο παπαγάλος Υάκινθος Μακάο (ένα πτηνό εξαιρετικά απειλούμενο) και αρκετά  άλλα. 
O παπαγάλος Υάκινθος Μακάο 
Φωτογραφία  Saraha and Ian
Επίσης εδώ φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ιαγουάρων στη γη. Κροκόδειλοι Caiman (περίπου 10 εκατομμύρια!!), το κίτρινο ανακόντα, το χρυσό tegu και τα πράσινα ιγκουάνα είναι ανάμεσα στα ερπετά που κατοικούν εδώ.
Tο κίτρινο ανακόντα
Φωτογραφία  Jeffdelonge
Κροκόδειλοι Caiman
Φωτογραφία  Harley Moura
Είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής για τα πουλιά των υγροτόπων, όπως οι πελαργοί, οι ερωδιοί κ.ά., μεγάλοι πληθυσμοί των οποίων ζουν εδώ. Πολλά διαφορετικά είδη παπαγάλων έχουν καταγραφεί στην περιοχή, ανάμεσά τους και ο Υάκινθος Μακάο.
Jabiru-είδος μεγάλου πελαργού
Φωτογραφία  ana_ge
Τα οικοσυστήματα του Παντανάλ απειλούνται κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η λαθροθηρία σπάνιων ζώων και πουλιών, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση από τα ακατέργαστα λύματα των εργοστασίων, ο ανεξέλεγκτος τουρισμός είναι κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές.
Φωτογραφία  cbeier_old
Το μεγαλύτερο μέρος του Παντανάλ (99%) ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εκτάσεις τους για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπάρχουν 2.500 farendas, όπως λέγονται τα ράντζα της περιοχής και 8 εκατομμύρια βοοειδή περίπου.
Φωτογραφία  Conhecendo Mato Grosso
Η διάβρωση και η καθίζηση που προκαλείται από αυτού του είδους τις δραστηριότητες αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του εδάφους κι έτσι απειλούνται τα αυτόχθονα είδη.
Υπάρχουν περιοχές του Παντανάλ που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, όπως η σύμβαση Ραμσάρ, με την οποία έκταση 1.350 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Matogrossense, έχει χαρακτηριστεί υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας, από το 1993.
Φωτογραφία  silvioraof
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...