Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Η μεγαλοπρεπής βασιλική πρωτέα

Η βασιλική πρωτέα είναι ένα ανθοφόρο φυτό και ανήκει στο ομώνυμο γένος, της οικογένειας των Πρωτεοειδών. Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει άνθη αρχαία, των οποίων οι πρόγονοι φύονταν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Τόσο η οικογένεια όσο και το γένος Πρωτέα είναι αξιοθαύμαστα για την ποικιλία των ειδών, ποικιλία στα μεγέθη των φυτών, των λουλουδιών και των φύλλων, ποικιλία των χρωμάτων. Για το λόγο αυτό, ο Κάρολος Λινναίος, ο Σουηδός βοτανολόγος που έβαλε τα θεμέλια της διωνυμικής ονοματολογίας, έδωσε αυτό το όνομα από τον θαλάσσιο δαίμονα και βασιλιά της ελληνικής μυθολογίας Πρωτέα, που μπορούσε να παίρνει όποια μορφή ήθελε.

Επειδή το λουλούδι της πρωτέας μοιάζει πολύ με την αγκινάρα, που στα λατινικά λέγεται Cynara scolymus, ο Λινναίος έδωσε σ' αυτό το είδος πρωτέας το όνομα cynaroides.
Φωτογραφία Winfried Bruenken 
Η βασιλική πρωτέα είναι ένα μεγαλοπρεπές λουλούδι της Νότιας Αφρικής, της οποίας αποτελεί εθνικό σύμβολο. Είναι ένας ξυλώδης θάμνος με πυκνά κλαδιά και μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα. Το ύψος της μπορεί να φτάσει από 35 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα, ανάλογα με την τοποθεσία και τον βιότοπο που ευδοκιμεί.
Φωτογραφία Starr Environmental
Φωτογραφία Winfried Bruenken
Τα εξωτικά άνθη της πρωτέας είναι στην πραγματικότητα ανθικές κεφαλές. Ένα σύνολο ανθέων στην μέση περικλείονται από μεγάλα πολύχρωμα βράκτια. Το χρώμα των βρακτίων ποικίλλει από ένα κρεμώδες λευκό έως ένα βαθύ βυσσινί, αλλά τα απαλά ροζ βράκτια με ασημένιες ανταύγειες είναι τα πιο πολύτιμα. Οι ανθικές κεφαλές διαφέρουν σε μέγεθος, φτάνοντας σε διάμετρο από 12 μέχρι 30 εκατοστά.
Φωτογραφία Ixitixel
Φωτογραφία  RobW_
Φωτογραφία Stan Shebs
Η βασιλική πρωτέα αναπτύσσεται σε ένα σκληρό περιβάλλον, με ξηρά ζεστά καλοκαίρια και υγρούς κρύους χειμώνες. Το φυτό έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες αυτές. Τα σκληρά και δερματώδη φύλλα του βοηθούν να αποφευχθεί η απώλεια υγρασίας, ενώ η μεγάλη κύρια ρίζα του που διεισδύει βαθιά στο έδαφος για να φτάσει στην υπόγεια υγρασία.

Τα φυτά γονιμοποιούνται από τα πουλιά και τα έντομα που τα επισκέπτονται αναζητώντας γύρη. Αξιοθαύμαστη είναι η αναγέννηση του φυτού μετά από μια πυρκαγιά, καθώς νέα μπουμπούκια γεννιούνται από τον παχύ υπόγειο βλαστό της.
Φωτογραφία  mmmavocado
Φωτογραφία Stan Shebs
Φωτογραφία  MeganEHansen
Πηγές 1 2 3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...