Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Cock of the rock

Με φωτεινό πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα και ένα εντυπωσιακό λοφίο, το Cock of the rock είναι ένα πουλί που σίγουρα ξεχωρίζει με την εμφάνισή του.

Τα πουλιά αυτά ανήκουν στο γένος Rupicola που αποτελείται από μόνο δύο γνωστά σωζόμενα είδη: το cock of the rock της Γουϊάνας και το cock of the rock των Άνδεων. Βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά δάση κοντά σε βραχώδεις περιοχές, όπου χτίζουν τις φωλιές τους. 
Και τα δύο γνωστά είδη παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό. Τα θηλυκά δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο τα αρσενικά. Έχουν ένα καφετί χρώμα με πινελιές από τα λαμπρά χρώματα των αρσενικών.

Το cock of the rock των Άνδεων είναι το εθνικό πουλί του Περού. Έχει μήκος 32 εκατοστών και βάρος 235 γραμμαρίων. Το λοφίο του έχει σχήμα βεντάλιας.
Το cock of the rock της Γουϊάνας σε όλες τις δασώδεις περιοχές της βορειοανατολικής Νότιας Αμερικής. Είναι περίπου 30 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει 200 έως 220 γραμμάρια. Έχει κι αυτό έντονο πορτοκαλί χρώμα και το λοφίο του έχει σχήμα μισοφέγγαρου. Το θηλυκό έχει περισσότερο καφετί-γκρι χρώμα και όχι καφετί-κόκκινο όπως αυτό των Άνδεων.
Με εξαίρεση την περίοδο του ζευγαρώματος, κατά την οποία προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το θηλυκό, τα πουλιά αυτά είναι ντροπαλά και δυσδιάκριτα μέσα στα τροπικά δάση. Τρέφονται κυρίως με φρούτα και συμβάλλουν στη διασπορά των σπόρων του δάσους. Τα θηλυκά φτιάχνουν τις φωλιές τους σε βράχους ή μεγάλες πέτρες, όπου γεννούν συνήθως δύο αυγά. Το μεγάλωμα των νεοσσών είναι αποκλειστικά δική τους δουλειά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...