Όταν λέμε "δάσος" εννοούμε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα, που χαρακτηρίζεται από την μεγάλη πυκνότητα δέντρων.
Το δασικό οικοσύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία μέσα στη φύση. Τα δάση σήμερα καλύπτουν το 9,4% της επιφάνειας της γης (30% της ξηράς).
Δάσος στη Σουηδία |
Φωτογραφία Vask
Τα αρκτικά δάση καταλαμβάνουν την υποαρκτική ζώνη και έχουν γενικά φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα. Οι εύκρατες ζώνες υποστηρίζουν δάση φυλλοβόλων πλατύφυλλων (εύκρατα δάση φυλλοβόλων) και καταπράσινα δάση κωνοφόρων (εύκρατα δάση κωνοφόρων και εύκρατα δάση βροχής). Τέλος, τα τροπικά και υποτροπικά δάση περιλαμβάνουν υγρά δάση, ξηρά δάση και δάση κωνοφόρων.
Αρκτικό δάσος στην Αλάσκα |
Η Ελλάδα, ως ορεινή χώρα, θα έπρεπε να έχει μεγάλες εκτάσεις δασών. Από ιστορικές μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι τα παλιότερα χρόνια ήταν πολύ περισσότερο δασωμένη. Τα ελληνικά δάση όμως περιορίστηκαν από τις εκτεταμένες εκχερσώσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας, από την έντονη υλοτόμηση, την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές.
Το δάσος της Φολόης στην Ελλάδα Φωτογραφία Huskarl2000 |
Σήμερα το 1/4 της ελληνικής επικράτειας (25,5% ή 33.590.000 στρ.) αποτελείται από δάση, που στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά και χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοποικιλότητα. Επιπλέον το 23,9% της ελληνικής επικράτειας (31.540.000 στρ.) καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, οι οποίες όμως συχνά είναι υποβαθμισμένες, καθώς βρίσκονται κοντά σε αστικές και τουριστικές περιοχές.
Η πλειοψηφία των ελληνικών δασών ανήκει σε όλους, καθώς το 65,5% αυτών είναι δημόσια, το 12% έχει κοινοτική μορφή ιδιοκτησίας, το 4,4% ανήκει σε μοναστήρια, το 0,4% ανήκει σε αγαθοεργή ιδρύματα, το 9,8% είναι συνιδιόκτητα, ενώ το 8% είναι ιδιόκτητα.
Εύκρατο δάσος πλατύφυλλων στην Γερμανία |
Φωτογραφία Oliver Herold
Ανεκτίμητη η προσφορά των δασών στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το δάσος:
Παράγει οξυγόνο. Κάθε στρέμμα δάσους παράγει 170 κυβικά οξυγόνου την ώρα. Προστατεύει το περιβάλλον από τη ρύπανση, απορροφώντας την σκόνη, το διοξείδιο του άνθρακα κ.ά. Η κόμη ενός μεγάλου δέντρου απορροφά σε ένα καλοκαίρι το μόλυβδο που παράγεται από την καύση 130 λίτρων βενζίνης. Μια συστάδα κωνοφόρων δέντρων έκτασης 10 στρεμμάτων μπορεί να συγκρατήσει 32 τόννους σκόνης ή 250 κιλά διοξειδίου του θείου.
Δάσος κωνοφόρων στις Ελβετικές Άλπεις |
Φωτογραφία Hansueli Krapf
Δάσος φυλλοβόλων δέντρων στη Σερβία |
Φωτογραφία Snezana Trifunovic
Επιδρά ευεργετικά στο κλίμα εξισορροπώντας τις ακραίες θερμοκρασίες (δροσιά το καλοκαίρι-προστασία από το πολύ κρύο του χειμώνα).
Εμποδίζει τη διάβρωση του εδάφους και το σχηματισμό χειμάρρων. Μια συστάδα δέντρων 10 στρεμμάτων μπορεί να συγκρατήσει 2 εκατομμύρια λίτρα νερού.
Συμβάλλει στη ρύθμιση ανακύκλωσης του νερού και στην ποιότητά του.
Συγκρατεί το νερό της βροχής και δημιουργεί πηγές.
Προστατεύει από τους ανέμους.
Μειώνει τις βλαβερές ακτινοβολίες.
Το δάσος της Φολόης-Ελλάδα |
Φωτογραφία Huskarl
Φωτογραφία Cesar Paes Barreto
Απορροφά τους θορύβους. Μια λωρίδα δάσους πλάτους 100 μέτρων μειώνει κατά 33% το θόρυβο.
Εξασφαλίζει στέγη και τροφή στα ζώα.
Προσφέρει μεγάλες δυνατότητες αναψυχής και άθλησης.
Δίνει υλικά, όπως το ξύλο, το ρετσίνι, καρπούς.
Φωτογραφία anyaka
Φωτογραφία JialiangGao
Φωτογραφία Smegs07
Φωτογραφία Pvasilliadis
Φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δασών.
Στους φυσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι πυρκαγιές, τα έντομα, οι ασθένειες, οι καιρικές συνθήκες κ.ά.
Στους ανθρωπογενείς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια δασών περιλαμβάνονται η μη αειφόρος ξυλεία, πυρκαγιές, η αμελής διαχείριση χώρων απόθεσης σκουπιδιών (παράνομες χωματερές κ.λ.π.), ή όξινη βροχή κ.ά.
Εύκρατο δάσος βροχής στην Αυστραλία |
Το δάσος, το σημαντικότερο φυσικό οικοσύστημα απειλείται καθημερινά. Τεράστιες εκτάσεις εξαφανίζονται. Χρέος μας η προστασία του με όποιον τρόπο μπορούμε.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΡΑΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
Το δάσος είναι το οξυγόνο μας, η ζωή μας!!!
Όλυμπος-Ελλάδα |
Νίκη, εντυπωσιακό αλλά πολύ χρήσιμη η ιστοσελίδα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς, μαζί με κάποιους φίλους έχουμε αυτήν την ιστοσελίδα http://ekorinthos.gr
όπου, αν θέλεις, μπορώ να φιλοξενώ κάποια σου θέματα με αναφορά φυσικά την ΠΗΓΗ προέλευσης.
Βεβαίως, γιατί όχι!! Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων kARTson!!! Χαίρομαι που σου άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφή