Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Τα στολίδια της Ξάνθης

Ξάνθη, η αρχόντισσα της Θράκης. 
Η Ξάνθη είναι χτισμένη σε στρατηγική θέση, στους πρόποδες της Ροδόπης, στην αρχή της πεδιάδας η οποία εκτείνεται προς τα νότια μέχρι το Θρακικό πέλαγος, το οποίο απέχει 20-25 χλμ. Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή. 
Η πόλη έχει πλούσια ιστορία, παραδόσεις και έθιμα και είναι πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή. Θεωρείται επίσης πόλη πολυπολιτισμική και έχει χαρακτηριστεί ως "Η πόλη με τα χίλια χρώματα". 
 Γνωστή για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, για τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης,  για το Παζάρι, που γίνεται κάθε Σάββατο στην πλατεία Εμπορίου, καθώς και το Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Το στολίδι της Ξάνθης είναι η Παλιά Πόλη. Χτίστηκε μετά το 1829  ύστερα από δύο σεισμούς που κατέστρεψαν τον οικισμό που υπήρχε. Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστοροι δημιούργησαν έναν μοναδικό τόπο. Δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια, κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, εκκλησίες.
Η Παλιά Πόλη παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σαχνισιά είναι ο όρος της αρχιτεκτονικής, που περιγράφει τον τρόπο που είναι κατασκευασμένα τα παραδοσιακά κτήρια. Ο όρος αναφέρεται στις προσόψεις των κτηρίων και περιγράφει τις προεξοχές που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια και οι οποίες βρίσκονται πέρα από τα όρια της τοιχοποιίας του ισογείου. 
Φωτογραφία Ggia
Κάθε σπίτι έχει τη δική του ταυτότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά. Αρμονικά δεμένα με το περιβάλλον, αφού είναι χτισμένα με ντόπια υλικά-ξύλο και πέτρα από τα γύρω βουνά- και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα πολλά παράθυρα εξασφάλιζαν τη θέα προς το δρόμο και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τα ανοίγματα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο το φως του ήλιου.
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, περίοδος ακμής του καπνεμπορίου, χτίστηκαν νεοκλασικά κτήρια με Ευρωπαϊκές επιρροές, αποτέλεσμα των ταξιδιών των καπνεμπόρων σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Κτήρια συμμετρικά, με ορθογώνιο περίγραμμα, κατασκευασμένα με ανθεκτικότερα υλικά, όπως τα τούβλα και η πέτρα. Αετώματα, επιστύλια και γείσα διακοσμούσαν τα ογκώδη κτίσματα.
Φωτογραφία dimitrios mavridis
Εξαιρετικά είναι τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια. Στρωμένα με κυβόλιθους, δουλεμένους στο χέρι με σφυρί και καλέμι, τοποθετημένους με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των βρόχινων υδάτων αλλά και να προσφέρουν στους πεζούς καθαρούς δρόμους χωρίς λάσπες ακόμα και μετά από δυνατές νεροποντές. Χαρακτηριστικά είναι τα ποταμάκια από καθαρό νερό που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής καλοκαιρινής νεροποντής.
Πολλά από αυτά τα παραδοσιακά κτίσματα εγκαταλείφθηκαν, αφού οι δαπάνες επισκευής και συντήρησής τους είναι μεγάλες. Αποτελούν όμως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πόλο έλξης επισκεπτών που αγαπούν την Ελληνική παράδοση. Από το 1976 η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί προστατευόμενη οικισμό. Ο Δήμος αλλά και ιδιώτες καταβάλουν προσπάθειες για την αναπαλαίωση των κτηρίων και την διατήρηση του αυτού του μοναδικού τόπου.
Φωτογραφία dimitrios mavridis
Φωτογραφία dimitrios mavridis
Φωτογραφία dimitrios mavridis
Φωτογραφία dimitrios mavridis
Φωτογραφία dimitrios mavridis
Φωτογραφία dimitrios mavridis


2 σχόλια:

  1. Πραγματικά είναι στολίδια όπως λέει και ο τίτλος σου. Έχω επισκεφθεί τη Ξάνθη και τα είδα...μόνο που ήταν πιο εγκαταλελειμμένα από ότι στις φώτο σου.Δεν ξέρω....αλλά φοβάμαι ότι τις ομορφιές αυτές της ιστορίας τις αφήνουμε στην τύχη τους μέχρι που καταρρέουν. Μακάρι να διαψευσθώ και να τα διατηρούν συντηρώντας τα.
    Καλό μήνα Νίκη και καλό Σ/Κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα. Βρήκα τέτοιες φωτογραφίες με εγκαταλειμμένα κτίρια. Δεν ήθελα όμως να τις βάλω. Διάλεξα τις όμορφες. Μακάρι τα στολίδια αυτά να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να διατηρηθούν, όπως τους αξίζει.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...