Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Catatumbo-Ποτάμι φωτιάς στον ουρανό

Στην Βενεζουέλα σημειώνεται ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό φαινόμενο-οι αστραπές catatumbo. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας τις αποκαλούν Relámpago del Catatumbo.
Το φαινόμενο εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στο σημείο που ο ποταμός Catatumbo εκβάλλει στη λίμνη Maracaribo. Στην περιοχή αυτή εκδηλώνονται συνεχώς καταιγίδες και συχνές ισχυρές αστραπές. 
Οι αστραπές αυτές δεν είναι σπάνιο ή διαφορετικό είδος και οι καταιγίδες δεν ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία από αυτές που σημειώνονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Εκείνο που κάνει το φαινόμενο αυτό ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο είναι ο σχηματισμός πολλών αστραπών στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή. Σε καμιά άλλη περιοχή του κόσμου δεν σημειώνεται το συναρπαστικό αυτό φαινόμενο.
Οι αστραπές προέρχονται από μια μάζα από σύννεφα, που δημιουργούν ένα βολταϊκό τόξο σε περισσότερο από 5 χιλιόμετρα ύψος. Εκδηλώνονται 140-160 φορές το χρόνο, 10 ώρες ημερησίως και έως 280 φορές ανά ώρα. Κάντε έναν υπολογισμό και θα διαπιστώσετε ότι σημειώνονται ετησίως 448.000 αστραπές!!
Λόγω των συχνών και ισχυρών λάμψεων των αστραπών, σε μια σχετικά μικρή περιοχή, θεωρείται ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη γεννήτρια όζοντος στον πλανήτη.
Ισχυροί άνεμοι φυσούν στην περιοχή της λίμνης και στις γύρω ελώδεις πεδιάδες. Αυτές οι αέριες μάζες συναντούν τις ψηλές κορυφογραμμές των Άνδεων, τα όρη Perija  (3.750 μ.), και την οροσειρά Cordillera de Mérida, που περικλείουν την πεδιάδα από τρεις πλευρές. Ο συνδυασμός τους με την ζέστη και η υγρασία, που συγκεντρώνονται στις πεδιάδες και δημιουργούν ηλεκτρικά φορτία, έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς καταιγίδες. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από σχεδόν συνεχόμενες αστραπές, κυρίως μέσα στα σύννεφα.
Οι αστραπές catatumbo εμφανίζονται εδώ και αιώνες. Οι παλιοί ναυτικοί τις χρησιμοποιούσαν ως βοήθημα προσανατολισμού. Οι αυτόχθονες ιθαγενείς της βορειοδυτικής Βενεζουέλας ονομάζουν το φαινόμενο "rib a-ba", που σημαίνει "Ποτάμι φωτιάς στον ουρανό".  
Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2010 δεν σημειώθηκε καμιά αστραπή, προφανώς λόγω της ξηρασίας. Υπήρξαν φόβοι ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει σβήσει οριστικά. Όμως, μετά από διακοπή δύο μηνών, οι αστραπές έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και διαρκούν μέχρι και σήμερα.
Αυτό το φαινόμενο έχει γνωστό εδώ και αιώνες ως "Ο φάρος του Μαρακαΐμπο", δεδομένου ότι είναι ορατό σε απόσταση χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη Μαρακαΐμπο.
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...