Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νήσοι Φερόες-τα νησιά των προβάτων

Τα Νησιά Φερόες ή Φαιρόες, που σημαίνει Νησιά των Προβάτων, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών, που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία. 
Η πρώιμη ιστορία των νησιών είναι μάλλον άγνωστη. Εικάζεται ότι τον 6ο αιώνα ένας Ιρλανδός μοναχός παρέπλευσε κάποια νησιά στο βόρειο Ατλαντικό, τα οποία χαρακτήρισε ως παράδεισο των πουλιών και των προβάτων. Ίσως, με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά τους, τα νησιά αυτά να ταυτίζονται με τα Φερόε. Στα τέλη του 7ου αιώνα, τα νησιά δέχθηκαν την επίσκεψη μοναχών από την Ιρλανδία σε αναζήτηση ερημητηρίων για μοναχισμό.
Το νησιωτικό συγκρότημα των Φερόων Νήσων αποτελείται από συνολικά δεκαοκτώ νησιά (17 κατοικήσιμα) μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, σχεδόν στη μέση της απόστασης μεταξύ της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Η συνολική τους έκταση ανέρχεται σε 1399 τετρ. χλμ., με μήκος ακτογραμμής 1.117 χλμ. Το κλίμα των νησιών χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, συνήθως με νεφοσκεπή ουρανό και συχνές ομίχλες και ισχυρούς ανέμους. 
Τα, ηφαιστειακής προέλευσης, νησιά είναι γενικά βραχώδη με χαμηλές κορυφές, ενώ οι ακτές είναι γενικά απόκρημνες. Τα νησιά έχουν τις ψηλότερες βραχώδεις ακτές σε όλη την Ευρώπη, και ορισμένες από τις ψηλότερες παγκόσμια. Το χαμηλότερο υψόμετρο είναι στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ η ψηλότερη κορυφή είναι η Σλαταρτίντουρ με ύψος 882 μέτρα. 
Το τοπίο κυριαρχείται από τα απόκρημνα βουνά. Η έλλειψη δέντρων γίνεται αντιληπτή στον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Στα νησιά υπάρχουν περίπου 70.000 πρόβατα και περίπου 2 εκατομμύρια ζεύγη πτηνών, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης αποικίας πετρίλων (τα μικρότερα θαλασσοπούλια) στον κόσμο.
Τα νησιά Φερόε είναι αναμφισβήτητα όμορφα: πράσινα, τραχιά και ανεμοδαρμένα.
Οι σχεδόν 50.000 κάτοικοι των νησιών ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος και τον τουρισμό. 
Στα Φερόε υπάρχουν περισσότερα από 120 χωριά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται κοντά στον ωκεανό και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο επισκέπτης είναι τα σπίτια των χωριών. Ξύλινα, βαμμένα με έντονα χρώματα ή με το παραδοσιακό μαύρο, ενώ οι στέγες είναι συχνά σκεπασμένες με χλοοτάπητα.
Οι κάτοικοι, λόγω της απομόνωσης των νησιών, έχουν διατηρήσει το δικό τους παραδοσιακό πολιτισμό, που έχει τις ρίζες του στη σκανδιναβική κουλτούρα. Επίσης έχουν τη δική τους γλώσσα, η οποία είναι μία από τις τρεις νησιωτικές σκανδιναβικές γλώσσες και προέρχεται από τη γλώσσα που μιλούσαν στη Σκανδιναβία την εποχή των Βίκινγκς.
Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επισκέπτονται τα νησιά Φερόε είναι η απίστευτη φύση και το τοπίο. Τα νησιά είναι  εξαιρετικά πράσινα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο καθαρός αέρας, το βαθύ μπλε του ωκεανού, τα κάθετα βράχια στη θάλασσα και τα καταπράσινα βουνά με τις γραφικές κοιλάδες τους εντυπωσιάζουν όσους απολαμβάνουν να περιβάλλονται από τη φύση. 
Υπάρχουν διαδρομές για ιππασία, πεζοπορίες στα βουνά και εκδρομές με βάρκα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν το υπέροχο άγριο ​​καταπράσινο τοπίο. Μερικές φορές η ομίχλη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα μυστικιστικό τοπίο. Η ηρεμία του τόπου αυτού και οι φιλικοί, φιλόξενοι κάτοικοι είναι επίσης λόγοι προσέλκυσης επισκεπτών. 
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...