Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

10 από τα πιο θορυβώδη ζώα του πλανήτη

Το ζωικό βασίλειο είναι γεμάτο με φασαριόζικα ζώα. Με σκοπούς διάφορους, από το να προσελκύσουν σύντροφο ή για προστασία έως το να χαιρετίσουν απλώς, δείτε μια λίστα με τα δέκα πιο φωνακλάδικα ζώα, όπως τη βρήκα στο animal.discovery.com
10. Ο αλιγάτορας
Φωτογραφία Rasbak
Οι αλιγάτορες  δεν έχουν φωνητικές χορδές. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει καθόλου στό να κάνουν φασαρία. Σφυρίζουν, γρυλίζουν, βήχουν και .... μουγκρίζουν. Ένα υπερηχητικό σήμα παράγεται, το οποίο μεταδίδεται μέσω του νερού.
Η συχνότητα είναι πολύ χαμηλή για να την ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Ο ήχος όμως μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά και να φτάσει στα αυτιά πιθανών συντρόφων. Έχει αποτέλεσμα!
9. Ο παπαγάλος Κακάπο
 Φωτογραφία Mnolf
Αυτός ο μεγάλος παπαγάλος, ενδημικός στη Νέα Ζηλανδία, είναι πολύ θορυβώδης κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το αρσενικό δημιουργεί ένα "αμφιθέατρο" και τραγουδάει δυνατά το δικό του ερωτικό τραγούδι. Στο τέλος, ο κακάπο καθαρίζει το λαιμό του, φουσκώνει με αέρα το στήθος του και τον απελευθερώνει. Μια δυνατή έκρηξη ακούγεται σε απόσταση σχεδόν πέντε χλμ. Το ίδιο τελετουργικό συνεχίζεται κάθε βράδυ και για διάστημα τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων παράγονται 10.000 κλήσεις. Μια μεγάλη προσπάθεια για να βρει σύντροφο!
8. Ο γκρίζος λύκος
Φωτογραφία U.S. Fish & Wildlife Service
Η κραυγή του λύκου ακούγεται κι από απόσταση μεγαλύτερη των 15 χλμ. Είναι ζωτικής σημασίας να ακούγεται η φωνή του δυνατά και καθαρά και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, αφού η περιοχή του, την οποία πρέπει να προστατέψει είναι μεγάλη. Το ουρλιαχτό του λύκου όχι μόνο διαρκεί αλλά είναι και περίπλοκο. Τα μέλη της αγέλης αναγνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμα και από απόσταση, μόνο από το κάλεσμά τους. Όταν κάνουν "χορωδία" τότε είναι πολύ δύσκολο να πει καταλάβει κανείς από πόσους λύκους αποτελείται-από έναν ή εκατό;;
7. Ο πίθηκος Howler
 Φωτογραφία Ric
Προσοχή! ο πίθηκος Howler έχει το δυνατότερο σύστημα συναγερμού στις ζούγκλες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Η δυνατή κραυγή του μπορεί να ακουστεί σε απόσταση μεγαλύτερη των τεσσάρων χλμ. Το μυστικό του κρύβεται στον φουσκωμένο λαιμό του, στον οποίο βρίσκεται ένας ειδικός σάκος που ενισχύει τις κλήσεις του. Σκοπός του είναι να τρομάξει τους υπόλοιπους πιθήκους και να απομακρυνθούν από την περιοχή του και από τα πολύτιμα οπωροφόρα δέντρα. Είναι ένας πίθηκος με μεγάλη αδυναμία στα φρούτα!
6. Ο ελέφαντας
Φωτογραφία Amoghavarsha
Το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο του κόσμου δεν θα μπορούσε να μην είναι και θορυβώδες. Ο ελέφαντας χρησιμοποιεί περισσότερα από 25 διαφορετικά καλέσματα. Η προβοσκίδα του είναι αυτή που ενισχύει τον ήχο που βγαίνει από τους τεράστιους πνεύμονές του. Οι ελέφαντες μπορούν επίσης να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια υπόηχων χαμηλής συχνότητας. Οι υπόηχοι αυτοί γίνονται αντιληπτοί από τους υπόλοιπους ελέφαντες διαμέσου του ευαίσθητου δέρματος των ποδιών και του σώματός τους.
5. Ο τζίτζικας
Φωτογραφία Tom Oates
Ο τζίτζικας μπορεί να είναι ένα μικρό έντομο 2-5 εκατοστών, όμως το τραγούδι του φτάνει εύκολα τα 120 ντεσιμπέλ. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον τζίτζικα το πιο θορυβώδες έντομο του πλανήτη. Μια ειδική ηχητική συσκευή υπάρχει ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού, μέσω της οποίας δημιουργείται το ιδιόμορφο τερέτισμα, που ακούγεται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Το τραγούδι του είναι κλήση ζευγαρώματος και τα περισσότερα από 250 είδη τζιτζικιών παίζουν το καθένα το δικό τους τόνο.
4. Η νυχτερίδα
Φωτογραφία Leyo
Οι νυχτερίδες για να προσανατολιστούν χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό.  Εκπέμπουν, δηλαδή, ήχους σε υψηλή συχνότητα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ, που παράγεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω σε επιφάνειες και άλλα ζώα, προκειμένου να αποφύγουν εμπόδια και να εντοπίσουν τη λεία τους. Είναι δε, τόσο ακριβείς που μπορούν να διακρίνουν αντικείμενα που απέχουν μεταξύ τους όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. 
3. Οι ρέγγες
Πηγή φωτογραφίας
Μιλάμε για συνωστισμό! Οι ρέγγες συνήθως όταν ταξιδεύουν μαζεύονται περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια ψαριών στον κόσμο, που εκτείνεται περισσότερο από 1,5 χλμ. μακριά. Ο συντελεστής θορύβου εξαρτάται από τη μέθοδο επικοινωνίας τους: γρήγοροι επαναλαμβανόμενοι ήχοι ή εκπομπή αερίων. Οι ρέγγες εκπέμπουν αέρια από τα κατώτερα σημεία τους, τόσο για να μιλήσουν μεταξύ τους, όσο και για να τρομάξουν τα αρπακτικά, αλλά σε τόσο χαμηλή συχνότητα που δεν ακούγεται από το ανθρώπινο αυτί. Αν μπορούσαμε να το ακούσουμε θα έμοιαζε σαν ένα τζετ κατά την απογείωσή του.
2. Η φάλαινα
Φωτογραφία CillanXC
Οι φάλαινες μπορούν να φωνάξουν και να ακουστούν από τη μια άκρη του ωκεανού έως την άλλη. Τουλάχιστον, η γαλάζια φάλαινα μπορεί με ένα απλό φτάρνισμα να ακουστεί στην άλλη άκρη του κόσμου! Η καμπουροφάλαινα κερδίζει τον τίτλο της πιο ομιλητικής, αφού το τραγούδι της διαρκεί μέχρι και μισή ώρα και ακούγονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 160 χλμ. Η φάλαινα φυσητήρας χρησιμοποιεί τον ήχο για να κυνηγήσει στον σκοτεινό βυθό του ωκεανού. Καταδύεται και προσανατολίζεται, όπως η νυχτερίδα, εκπέμποντας υπερηχητικά σήματα. Η δύναμή τους είναι τόση ώστε να ακινητοποιούν τα γιγάντια καλαμάρια με τα οποία τρέφονται.
1. Η γαρίδα-πιστόλι
Φωτογραφία OpenCage     
Μια γαρίδα που σπάει το γυαλί με μια γρήγορη κίνηση αξίζει να είναι στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο φωνακλάδικα ζώα στον κόσμο. Οι γαρίδες αυτές βρίσκονται σε τροπικούς ύφαλους σε όλο τον κόσμο και είναι εξοπλισμένες με ένα ηχητικό πιστόλι. Η γαρίδα οπλίζει τη δαγκάνα της και εκτοξεύει νερό με τέτοια ταχύτητα ώστε να δημιουργεί μια φυσαλίδα αέρα. Όταν αυτή η μικρή χειροβομβίδα εκραγεί δημιουργεί τέτοιο ωστικό κύμα πιο δυνατό και από το κάλεσμα μιας φάλαινας, που μπορεί να σκοτώσει ψάρια και γαρίδες σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου. Η έκρηξη δημιουργεί μικροσκοπικές λάμψεις φωτός, από τις οποίες η θερμοκρασία μέσα στη φυσαλίδα στιγμιαία φτάνει τους 8.500 βαθμούς Φαρενάιτ!
Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...