Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Dukha-οι άνθρωποι της στέπας

Στην απέραντη στέπα της Μογγολίας, στα βόρεια της χώρας, εκεί όπου η φύση είναι πανέμορφη αλλά οι συνθήκες ζωής σκληρές, εκεί επιβιώνουν εδώ και 3.000 χρόνια οι Dukha. 
Πηγή φωτογραφίας
Οι Dukha ή Duhalar ή Tsaatan στα Μογγολικά είναι νομάδες κτηνοτρόφοι. Ασχολούνται με την εκτροφή των ταράνδων. Ζουν σε μικρές ομάδες σε κωνικές σκηνές, οι οποίες ονομάζονται alajy og και απλώνονται σε έκταση περίπου 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων. 
 Αγωνίζονται  να κρατήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, ο οποίος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την εκτροφή των ταράνδων.
 Οι τάρανδοι είναι αυτοί που τους παρέχουν ό,τι χρειάζονται για να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον που ζουν: κρέας, γάλα, δέρματα. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι των ταράνδων αποτελούν τη βασική διατροφή τους. Μόνο λίγοι τάρανδοι θανατώνονται για το δέρμα και το κρέας τους. Όλα όσα τους παρέχουν οι τάρανδοι τα χρησιμοποιούν με φειδώ. Όταν σκοτώνουν ένα ζώο κανένα μέρος του-εκτός από τη χολή-δεν πάει χαμένο.
 Μια σημαντική λειτουργία των ταράνδων είναι η χρήση τους ως μέσο μεταφοράς. Οι Dukha από μικροί μαθαίνουν να ιππεύουν τους ταράνδους, συχνά χωρίς σέλες. Η σχέση των Dukha με τους ταράνδους τους είναι πολύ τρυφερή-αυτοί είναι οι παλαιότερα εξημερωμένοι τάρανδοι στον κόσμο.
Πηγή φωτογραφίας
Η ζωή για τη φυλή Dukha είναι απλή και σκληρή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί σε 40 °C κάτω από το μηδέν, το χειμώνα. Ενώ αρχίζουν να ενσωματώνουν στοιχεία του σύγχρονου κόσμου, όπως μπαταρίες και κεραίες, στην καθημερινή ζωή τους, το κάνουν με το δικό τους ρυθμό. Ενδιαφέρονται να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αλλά θέλουν να το κάνουν με τους δικούς τους όρους.
Ο τουρισμός είναι μια πηγή εσόδων για τους Dukha. Το 2008 περισσότεροι από 160 άνθρωποι έκαναν το μακρύ ταξίδι για να επισκεφθούν τους εκτροφείς των ταράνδων. Προβλήματα δημιουργήθηκαν όταν ομάδες τουριστών επισκέφτηκαν απροειδοποίητα την περιοχή με αποτέλεσμα οι Dukha να στερούνται τα έσοδα από τις επισκέψεις. 
Σήμερα οι Dukha αποτελούν εθνική μειονότητα. Περίπου 400 άτομα ζουν στις βόρειες περιοχές της Μογγολίας. Από αυτούς μόνο οι μισοί ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τα σπίτια τους και διδάσκονται στην Μογγολική γλώσσα, όχι στην μητρική τους, η οποία απειλείται. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μετακινούνται στα αστικά κέντρα.
Περίπου 37 οικογένειες-180 άτομα-συνεχίζουν να ζουν νομαδικά και να εκτρέφουν κοπάδια ταράνδων ακριβώς όπως έκαναν οι πρόγονοί τους, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όσοι συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους-μια ζωή στην ύπαιθρο με τους ταράνδους τους. "Χωρίς τους ταράνδους δεν είμαστε Dukha", λένε. Ο Sanjin είναι ένας σεβαστός γέροντας Dukha. Ο γιος του είναι, επίσης, ένας βοσκός ταράνδων.  "Ο τάρανδος είναι η ζωή μας», λέει. «Ό,τι κάνουμε είναι συνδεδεμένο με αυτούς".  "Είναι μια μεγάλη κληρονομιά από τους προγόνους μας», προσθέτει ο γιος του.
Ο Dan Plumley, ένας Αμερικανός, ο οποίος συνάντησε τους Dukha πριν από 13 χρόνια και δημιούργησε την Totem People's Project, μια οργάνωση που έχει έργο της την προστασία και ενδυνάμωση των νομάδων εκτροφέων ταράνδων στη Βόρεια Μογγολία και την Ανατολική Σιβηρία, λέει:
"Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν θα επισκεφθούν αυτή την απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου, ποτέ δεν θα συναντηθούν με τους Dukha ή θα παίξουν με τους ταράνδους. Αλλά ο λαός αυτός έχει κατοικήσει αυτά τα βουνά εδώ και χιλιάδες χρόνια, και οι υποστηρικτές τους ελπίζουν ότι, με λίγη βοήθεια, θα συνεχίσουν να το κάνουν για τις επόμενες γενιές. Ο τρόπος ζωής των Dukha είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε ό,τι πραγματικά αξίζει στη ζωή-η οικογένεια, οι φίλοι, ο χρόνος που περνούμε γελώντας και λέγοντας ιστορίες, βλέποντας τη φύση και την ομορφιά της".
Πηγή φωτογραφίας
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...