Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Οι τρεις παράλληλοι ποταμοί της Γιουνάν

Στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας κυριαρχούν τα όρη Hengduan, μια μεγάλη ορεινή περιοχή που αποτελεί τμήμα του οροπεδίου του Θιβέτ. Μεγάλες οροσειρές, όπως η Daxue και η Qionglai που υψώνονται και φτάνουν μέχρι τα 7.500 μέτρα, αλλά και μικρότερες, όπως η Daxiangling και η Xiaoxiangling, πιο χαμηλά στα 4.700 μέτρα δημιουργούν ένα επιβλητικό τοπίο. 
Φωτογραφία loveexploring
Σε αυτήν την περιοχή τρεις ποταμοί, ο Yangtze, ο Mekong και ο Salween, που πηγάζουν από το οροπέδιο του Θιβέτ, ρέουν παράλληλα, από το βορρά προς το νότο, για 170 χλμ., ανάμεσα από βαθιά φαράγγια, που το βάθος τους φτάνει τα 3.000 μέτρα και παρόλο που χωρίζονται από τις πανύψηλες οροσειρές Hengduan. Σε ευθεία γραμμή ο Yangtze και ο Mekong απέχουν 66 χλμ., ενώ ο Mekong και ο Salween απέχουν 19 χλμ.
Φωτογραφία loveexploring
Οι τρεις ποταμοί ρέουν σε μια περιοχή, τμήμα της οποίας προστατεύεται ως παγκόσμια κληρονομιά, εκτάσεως περίπου 1,7 εκταρίων. Η περιοχή διαθέτει 118 χιονισμένα βουνά με υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα, πολύ διαφορετικής μορφής. Σε αυτά προστίθενται βαθιά φαράγγια, πολλά εκτάρια ανέγγιχτων δασών και εκατοντάδες παγωμένες λίμνες. Η ψηλότερη κορυφή είναι αυτή του όρους Meili Xue Shan (6.740 μέτρα) με παγετώνες άνω των 10.000 ετών. Θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος παγετώνας μουσώνων του κόσμου, αξιόλογος για την κάθοδό του σε τόσο χαμηλό υψόμετρο. Για τους ανθρώπους του Θιβέτ το Μεϊλί είναι ιερό βουνό και παίρνουν ειδική  άδεια πριν ανέβουν στο βουνό.
Φωτογραφία  kogo59
Δεκαπέντε περιοχές, που ομαδοποιούνται σε οκτώ ομάδες, έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες, λόγω της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς τους, την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα και την ποικιλομορφία τους. Είναι ένα από τα λιγότερο διαταραγμένα οικοσύστηματα του πλανήτη. Οι προστατευόμενες περιοχές φιλοξενούν περίπου 6.000 είδη φυτών, 173 είδη θηλαστικών και 417 είδη πουλιών. Πολλά από τα είδη χλωρίδας και πανίδας είναι ενδημικά στην περιοχή. Δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων, περισσότερες από 200 ποικιλίες ροδόδεντρου και 100 είδη γεντιανής και πρίμουλας βρίσκονται στις περιοχές αυτές.
Ο Yangtze είναι ο σημαντικότερος ποταμός στην ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της Κίνας. Η προέλευσή του χρονολογείται περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το ποτάμι διέρχεται από επτά επαρχίες, ενώ διαχρονικά αποτελεί έναν κεντρικό δρόμο μεταφοράς και πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών. Μετά από διαδρομή 5.471 χλμ. εκβάλλει στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Φωτογραφία BY Chu
Φωτογραφία mikemellinger
Κύριος παραπόταμος του Γιανγκ-Τσε είναι ο ποταμός Jinsha, του οποίου το όνομα σημαίνει "Το ποτάμι της χρυσής άμμου". Διασχίζει ένα γραφικό φαράγγι που ονομάζεται Tiger Leaping, που ίσως είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. Ο μύθος λέει ότι μια τίγρης πήδηξε κατά μήκος του ποταμού, στο στενότερο σημείο του (25 μέτρα), για να ξεφύγει από έναν κυνηγό. Έτσι πήρε το φαράγγι το όνομά του.
Ο Mekong είναι ένας διασυνοριακός ποταμός και ρέει μέσα από πολλές χώρες, άγριος και ορμητικός. Το μήκος του είναι περίπου 4.350 χλμ και διασχίζει, εκτός από την επαρχία Yunnan στην κίνα, τη Βιρμανία, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και το Βιετνάμ. Εκβάλλει στη Νότιο Θάλασσα της Κίνας. 
Φωτογραφία mikemellinger
Η λεκάνη του ποταμού είναι μία από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα περιοχές στον κόσμο. Περιλαμβάνει 20.000 είδη φυτών, 430 θηλαστικά, 1.200 πτηνά, 800 ερπετά και αμφίβια και περίπου 850 είδη ψαριών. Μόνο η λεκάνη του Αμαζονίου μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι πλουσιότερη.  Το 2009, 145 νέα είδη περιγράφηκαν από την περιοχή του Μεκόνγκ, που περιελάμβαναν 29 είδη ψαριών, 2 είδη πουλιών, 10 είδη ερπετών, πέντε είδη θηλαστικών, 6 αμφίβια και 96 φυτά. Κανένας άλλος ποταμός δεν φιλοξενεί τόσα πολλά είδη μεγάλων ψαριών, όσα ο Μεκόνγκ.
Ο Salween, ο οποίος ονομάζεται Nujiang όταν εισέρχεται στην επαρχία Γιουνάν, έχει μήκος 2.815 χλμ. και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό. Η λεκάνη του ποταμού είναι από τους πιο ποικιλόμορφους βιότοπους του κόσμου. Ιδιαίτερα, στο άνω τμήμα της λεκάνης η ποικιλομορφία των ειδών είναι τόσο μεγάλη, που έχει μέχρι και 25% των ζωικών ειδών στον κόσμο και το 50% της Κίνας. Υπάρχουν 140 είδη ψαριών, 7.000 είδη φυτών και 80 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Πολλά είδη είναι ενδημικά κι επίσης εδώ υπάρχουν διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας (10-15 είδη).
Φωτογραφία meckleychina
Φωτογραφία International Rivers
Η περιοχή των τριών παράλληλων ποταμών έχει μεγάλο ενδιαφέρον και από δημογραφικής απόψεως, καθώς κατοικείται από 16 εθνοτικές ομάδες (από τις 25 που υπάρχουν στην Γιουνάν). Μερικές από τις ομάδες αυτές είναι: οι άνθρωποι του Θιβέτ, οι Nu, Lisu, Bai, Pumi, Naxi και οι Derung, η μικρότερη μειονότητα της Κίνας. Εδώ, άνθρωποι με διαφορετική θρησκεία, γλώσσα, έθιμα, συνυπάρχουν αρμονικά.
Φωτογραφία By International Rivers
Φωτογραφία doncreatore
Πηγές 1 2 3 4 5  7 8 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...