Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Las Pozas-ο σουρεαλιστικός παράδεισος ενός εκκεντρικού ποιητή

Η Xilitla είναι μια πόλη στο Μεξικό, χτισμένη σε υψόμετρο 676 μέτρων, γνωστή για τις εύφορες βουνοπλαγιές, τα σπήλαια και τις φυσικές πηγές της, που δημιουργούν ένα όμορφο φυσικό τοπίο. Αυτήν την πόλη διάλεξε ο Άγγλος ποιητής και συγγραφέας Edward James (1907-1984), υποστηρικτής του κινήματος του Σουρεαλισμού για να δημιουργήσει το "Las Pozas". 
Σε ένα υποτροπικό δάσος στα βουνά του Μεξικού, λίγο έξω από την πόλη της Xilitla, δημιούργησε ένα σουρεαλιστικό παράδεισο. Σε μια έκταση μεγαλύτερη από 80 στρέμματα, το φυσικό τοπίο συνδυάζεται με τα σουρεαλιστικά γλυπτά και δημιουργείται ένας εξαιρετικός και μοναδικός τόπος.
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Ο James ήταν ένας εκκεντρικός ποιητής, γόνος πλούσιας οικογένειας και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει τον δικό του "Κήπο της Εδέμ". Εγκατέλειψε τους πνευματικούς, κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης για τη ζούγκλα του Μεξικού. Το Μεξικό ήταν γι' αυτόν το ιδανικό μέρος για να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα. 
Φωτογραφία paula soler-moya 
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Όλα ξεκίνησαν όταν ο James αγόρασε μια φυτεία καφέ κοντά στην Xilitla. Από το 1949 έως το 1984 δημιουργούσε σιγά σιγά τον δικό του σουρεαλιστικό κήπο. Τα πρώτα δέκα χρόνια χρησιμοποιούσε την φυτεία για να καλλιεργεί ορχιδέες και άλλα τροπικά φυτά και ως σπίτι για εξωτικά πουλιά και άγρια ζώα απ' όλο τον κόσμο. Μέσα σε ένα χρόνο φυτεύτηκαν 29.000 ορχιδέες. Το 1962, ένας πρωτοφανής παγετός κατάστρεψε πολλές από τις ορχιδέες του. Τότε ήταν που ο James άρχισε να κατασκευάζει τα ασυνήθιστα γλυπτά του.
Φωτογραφία paula soler-moya 
Φωτογραφία paula soler-moya 
Στον σχεδιασμό του "Las Pozas" ο James εμπνεύστηκε από τις ορχιδέες και την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικά στοιχεία του σουρεαλιστικού κινήματος, του οποίου ήταν ένθερμος υποστηρικτής.
Στην δεκαετία 1960-1970 ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια και απασχόλησε εκατοντάδες τεχνίτες, χτίστες και ντόπιους εργάτες. Δημιουργήθηκαν κατασκευές από σκυρόδεμα που η κάθε μια είχε το δικό της όνομα. Ονόματα όπως "Το σπίτι με τους τρεις ορόφους" (το οποίο έχει πέντε ορόφους), "Το σπίτι με στέγη σαν φάλαινα", "Το θερινό παλάτι",  και "Σκάλα προς τον ουρανό." Υπάρχουν πόρτες που δεν ανοίγουν, σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά, μια βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία κ.ά. 
Φωτογραφία paula soler-moya 
Φωτογραφία paula soler-moya 
Μέχρι το 1984, οπότε πέθανε ο James είχε κατασκευάσει 36 σουρεαλιστικά γλυπτά, διάσπαρτα σε μια έκταση μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων τροπικής ζούγκλας. Δαιδαλώδη μονοπάτια, γέφυρες, σκάλες υπάρχουν σε όλο τον κήπο.  Με την πάροδο των χρόνων, ο σουρεαλιστικός κήπος του James έγινε γνωστός σε καλλιτέχνες, συγγραφείς, φωτογράφους και απλούς ταξιδιώτες. Το Las Pozas είναι ένα από από τα μεγαλύτερα, αλλά λιγότερο γνωστά καλλιτεχνικά μνημεία του 20ου αιώνα, αντιπροσωπευτικό του σουρεαλιστικού κινήματος.
Φωτογραφία paula soler-moya 
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Φωτογραφία paula soler-moya 
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Φωτογραφία paula soler-moya 
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Φωτογραφία Lucy Nieto 
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...